Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB EPJ: 3.2 Systémové elektrické instalace EIB/KNX (3. část) (2.díl)


Document Actions
ABB EPJ: 3.2 Systémové elektrické instalace EIB/KNX (3. část) (2.díl)
V počátcích systémových instalací EIB/KNX se sběrnicové spojky jednotlivých rozváděčových přístrojů i napájecích zdrojů připojovaly k napájení přítlačnými kontakty ve spodní části krytu přístroje. Vestavěný elektrolytický kondenzátor dokáže svou kapacitou pokrýt spotřebu energie při krátkodobých výpadcích ...
Josef Kunc, ze dne: 24.02.2006

 pokračování ...

Napájení sběrnice a sběrnicových spojek
Prostřednictvím instalační sběrnice jsou napájeny sběrnicové spojky všech snímačů, akčních členů a liniových spojek umístěných obvykle v jedné linii. Všechny sběrnicové spojky musí spolehlivě pracovat při jmenovitém napětí 24V DC. S ohledem na přípustné délky a na možné úbytky napětí na vedení sběrnice, musí být zajištěna správná funkce mikroelektronických obvodů při napájecím napětí od 15V do cca 30V. Pro splnění všech požadovaných podmínek je potom zapotřebí, aby zdroj 24V DC, 640mA, měl výstupní napětí naprázdno 29V DC. Tento zdroj je dimenzován pro napájení jedné, plně osazené linie (jmenovitě 50 sběrnicových spojek, lze až do 64 připojovacích bodů). Pro menší instalace nebo jejich části se využívá napájecích zdrojů se jmenovitým výstupním proudem 320mA, určeného pro 25 připojovacích bodů, nejvýše pro napájení 32 sběrnicových spojek. Konstrukce každého systémového napájecího zdroje musí vyhovovat všem požadavkům na zdroj bezpečného malého napětí SELV nebo PELV.
Napájecí zdroj je vybaven tlumivkou zamezující šíření poruchových signálů ze sítě a současně zabraňující úniku telegramů mimo sběrnici. Nejstarší typy napájecích zdrojů byly bez tlumivek. Samostatné tlumivky pak bylo nezbytné vkládat mezi zdroj a sběrnici. Všechny zde zmíněné prvky jsou konstrukčně uspořádány pro montáž na nosné lišty 35 mm. Vnější rozměry odpovídají vnějším rozměrům drobných jističů, proudových chráničů atd. Mohou se tedy ukládat do společných rozváděčů.

V počátcích systémových instalací EIB/KNX se sběrnicové spojky jednotlivých rozváděčových přístrojů i napájecích zdrojů připojovaly k napájení přítlačnými kontakty ve spodní části krytu přístroje. Kontakty byly přitlačeny k přípojicím, vlepeným do nosných kovových profilů 35mm, jejich uspořádání je zřejmé z náčrtu – obr. 4.


Klik pro větší náhled
Obr.4: Přítlačné kontakty pro napájení sběrnice EIB/KNX

Přes tyto kontakty se přivádělo sběrnicové napětí na vnitřní pár plochých vodičů datové sběrnice vlepené do nosného profilu 35mm. Nyní jsou všechna propojení mezi zdrojem a sběrnicovými spojkami zajišťována kabelem sběrnice prostřednictvím bezšroubových svorek, jak je znázorněno na obr. 4 v 2. části seriálu o systémových instalacích – v minulém čísle časopisu Elektroinstalatér. Vzhled obou zmíněných variant napájecích zdrojů je na obr. 5.


Obr. 5: Napájecí zdroj 320 mA a 640 mA pro napájení sběrnice EIB/KNX

Zdroj 640mA je navíc vybaven výstupní dvoupólovou bezšroubovou svorkovnicí s výstupním napětím odebíraným ještě před tlumivkou. To dovoluje využít napájecí zdroj pro napájení další linie sběrnice (přes další, samostatnou tlumivku), jak je vidět ze schematu na obr. 6. Pomocný výstup lze využít i jako pomocného napájecího zdroje pro napájení bezpotenciálových kontaktů apod. Celkový odběr z obou výstupů nesmí překročit jmenovitý proud. Proto i při kombinovaném napájení je nutné kontrolovat nepřekročení přípustného zatížení. Pokud přesto dojde k přetížení napájecího zdroje, vestavěná nadproudová ochrana zdroj samočinně odpojí od sběrnice a vestavěná indikační LED signalizuje příslušný stav.
Vestavěný elektrolytický kondenzátor dokáže svou kapacitou pokrýt spotřebu energie při krátkodobých výpadcích síťového napájení v trvání do asi 100ms, což je doba obvykle postačující pro překrytí přerušení dodávky energie způsobené automatickým systémem opětovného zapínání v sítích vn při bouřkách po úderu blesku do nadzemních sítí. Zdroj se připojuje k síťovému napětí 230V, 50Hz. Přestože odpovídá všem požadavkům na zdroje SELV a je v plastovém izolačním krytu, je vybaven také svorkou PE, která musí být vždy propojena s ochranným obvodem. Je to z důvodu vložení svodové impedance bránící nahromadění statického náboje a odstraňující následnou možnost poškození mikroelektronických prvků.


Klik pro větší náhled
Obr. 6: Napájení dvou linií z jednoho napájecího zdroje

Zdroj je vybaven posuvným přepínačem „reset“. Při aktivaci této funkce se napájecí napětí odpojí a současně se zkratují vodiče sběrnice. Tento stav signalizuje červeně svítící LED. Po vypnutí funkce „reset“ se systém chová jako po obnovení dodávky síťového napětí. Znamená to, že se rozsvítí zelená LED a na přístrojích na linii napájené tímto zdrojem se nastaví výchozí provozní podmínky, jak byly stanoveny parametrizací při programování.
V některých případech je potřebné zajistit alespoň krátkodobý provoz na sběrnici, dojde-li k výpadku sítě. Je např. potřebné odeslat různá hlášení, zajistit nouzová nastavení některých funkcí apod. Pokud v instalaci není zařazen dostatečně dimenzovaný náhradní zdroj UPS, potřebné úkoly pomůže zajistit malý UPS zdroj pro cca 10 minutový provoz na sběrnici, při odběru do 320mA. Tento zdroj je umístěn v rozvodnici společně se zdrojem 640mA, je k němu připojen podle schematu na obr. 7 a obsahuje 12V akumulátor s nabíjecími a vybíjecími obvody. Přístroj indikuje svůj provozní stav, takže jej lze využít pro vzdálená hlášení o poruše na napájení. V době normálního provozu se akumulátor dobíjí ze zdroje 640mA.


Klik pro větší náhled
Obr. 7: Krátkodobý záložní zdroj pro napájení sněrnice EIB/KNX

V některých případech, především při spolupráci systémové elektrické instalace s elektronickým zabezpečením objektu anebo při necertifikovaném zabezpečení objektu prvky systému EIB/KNX, je potřebné zajistit podstatně delší dobu provozu na sběrnici při výpadku síťového napájení. Pak se namísto běžného napájecího zdroje 640mA použije nouzový napájecí zdroj 640mA (obr. 8), k němuž jsou připojeny vnější 12V akumulátory s kapacitou od cca 7Ah do až 34Ah.


Obr. 8: Nouzový napájecí zdroj 640 mA

Po dobu běžného provozu se akumulátory nabíjejí přes zdroj, při výpadku sítě je sběrnice napájena z těchto akumulátorů. Nabíjení je řízeno tak, aby nedocházelo k přetěžování zdroje. Zabudované bezpotenciálové kontakty umožňují jejich využití pro indikaci provozního stavu a hlášení např. po telefonu.

Pokud vás zajímají podrobnější informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
První vzorky ZONI dorazily ... ABB uvedlo řadu ZONI, s vypínači a zásuvkami. Novinka se postupně naskladňuje a první kusy se šíří. Minulý čtvrtek proběhla dokonce první revize elektroinstalace s novou řadou vypínačů a zásuvek ZONI. A co se děje v elektrikářském zákulisí? Vyjadřují se osobní pocity, očekávání a porovnává se nová řada ZONI s konkurencí, což je samozřejmě důležité a vědomostně přínosné. Cenová strategie je klíčová pro konkurenceschopnost a už známe srovnatelnou cenovou hladinu! Co všechno se dá vyčíst z prvních vzorků, které jsme spěšně obdrželi, popisujeme zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933