Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB: Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (3.díl)


Document Actions
ABB: Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (3.díl)
Snímače pohybu pro venkovní použití. Elektronické obvody vyhodnocující údaje snímače infračerveného záření proto musí být navrženy tak, aby alespoň některé z těchto rušivých vlivů dokázaly přinejmenším částečně odstranit ...
Josef Kunc, ze dne: 25.10.2005

... dokončení
Snímače pohybu pro venkovní použití

Mnohé další rušivé vlivy se mohou projevit při využití snímačů pohybu pro spínání např. osvětlení ve venkovním prostředí. Zde se totiž nevyskytují pouze drobná zvířata (kočky), ale také poletující ptáci, ve větru se kývající větve stromů, větrem unášené padající listí apod. Všechny tyto vlivy mohou způsobit nesprávná sepnutí výkonového prvku navázaného na snímač.
Elektronické obvody vyhodnocující údaje snímače infračerveného záření proto musí být navrženy tak, aby alespoň některé z těchto rušivých vlivů dokázaly přinejmenším částečně odstranit.
Vlivy drobných zvířat lze zpravidla omezit umístěním snímače a natočením snímací hlavice tak, aby nebyl snímán prostor při zemi. Dobré venkovní snímače pohybu jsou totiž zpravidla konstruovány tak, aby snímací hlavici s kombinovanou čočkou bylo možné natáčet podle dvou na sebe kolmých os. To umožňuje i nástěnný snímač na obr. 11. Tyto snímače jsou na trhu k dispozici s dosahem kolem 16 m a jsou určeny pro montáž ve výšce asi 2,5 m nad okolním terénem.


Obr. 11: Nástěnný snímač pohybu pro venkovní použití

Podle potřeby lze vybrat snímače s úhlem záběru od 90° až např. po 270°, přičemž mohou být obdobně jako snímače pohybu vybaveny kombinovanými čočkami pro různá pásma pokrytí. Specialitou bývá také zpětný dosah (prostřednictvím menší čočky ve spodní části snímače). Tento parametr se využívá v případě, že snímač je namontován na stěně nad vchodovými dveřmi. V okamžiku otevření je ihned detekována osoba připravující se k vyjití ze dveří, i když je ještě uvnitř domu, v blízkosti těchto dveří. Tak může být neprodleně samočinně rozsvíceno venkovní osvětlení (pokud není dostačující přirozené osvětlení, jehož intenzita je nastavena potenciometrem v dolní části přístroje). V některých částech může dosah snímače pokrývat sousední pozemek, po kterém se rovněž mohou pohybovat osoby. Není však zapotřebí, aby se spouštělo osvětlení na našem pozemku a v případě, kdy je využita i poplachová funkce (je možná u některých venkovních snímačů pohybu), není vůbec žádoucí, aby snímač mohl reagovat na takovýto pohyb osob.

S ohledem na nezbytnost správného nastavení snímače bude někdy potřebné zaclonit některé výseče nebo jejich části, nebo naklonit hlavici snímače pro zabránění snímání drobných domácích zvířat. Bez pomocného softwaru pro projektování je správné nastavení téměř nemožné. Ovšem s tímto softwarem lze správně vymezit ty části čočky, které bude nutné překrýt stínicí clonkou a také právě tu nejvhodnější montážní výšku, úhel naklonění hlavice snímače ve vertikálním směru nebo její natočení v horizontální rovině.


Klik pro větší náhled.
Obr. 12: Zobrazení dosahu venkovního snímače pohybu s úhlem záběru 220° pomocným softwarem pro projektování

Stejně jako u snímačů přítomnosti, software dovolí také vytvoření prostorového členění (polohy stěn) podle požadované skutečnosti.
Ve venkovních prostorách lze využít také snímačů pro zapuštěnou montáž (v odpovídajícím krytí), obdobných jako pro vnitřní použití – tedy s kombinovanou nebo vícenásobnou čočkou. Přístroje jsou namontovány v běžných přístrojových nástěnných nebo zapuštěných elektroinstalačních krabicích. Zde však není možné nastavování dosahu mechanickým natáčením snímače. Jedinou možnou cestou k úpravě vyzařovacího diagramu je nalepování vhodných clonek, nehledíme-li k základnímu nastavení montážní výškou a místem montáže.

- konec

Pokud vás uvedená problematika zajímá, máte možnost si vyžádat podrobnější informace!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933