Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (1.díl)


Document Actions
ABB: Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (1.díl)
Snímače pohybu se již staly poměrně běžnou součástí vnitřních elektrických instalací, ponejvíce pro spínání osvětlení, někdy i ventilátorů, pro dobu pohybu osob na hygienických zařízeních restaurací a v komerčních budovách, ale také pro spínání osvětlení na chodbách ve ...
Josef Kunc, ze dne: 13.10.2005

Snímače pohybu se již staly poměrně běžnou součástí vnitřních elektrických instalací, ponejvíce pro spínání osvětlení, někdy i ventilátorů, pro dobu pohybu osob na hygienických zařízeních restaurací a v komerčních budovách, ale také pro spínání osvětlení na chodbách ve veřejně přístupných budovách, v sídlech různých firem apod. Provozovatelé těchto objektů si totiž uvědomili výhodnost nasazení těchto automaticky fungujících spínačů. Zabezpečují provoz osvětlení jen po nezbytně dlouhou dobu (lze na nich nastavit dobu zpoždění, tedy dobu od zaznamenání posledního pohybu až do vypnutí, zpravidla od několika s až do několika desítek minut), nejsou závislé na ruční obsluze a tím napomáhají ke zvyšování efektivity provozu osvětlení, tedy ke snižování provozních nákladů na elektrickou energii.

Méně častým je jejich využití v bytové sféře, i když i v této oblasti by výrazně přispěly k úsporám elektrické energie. Hlavním kritériem při pořizování bytové elektrické instalace bývají totiž co nejnižší pořizovací náklady, nikoli co nejvyšší úroveň komfortu a následně i úspory provozních nákladů. Jakmile jakoukoli řídicí činnost při provozování elektrického osvětlení anebo při regulaci provozu vytápění ponecháme na člověku, nutně musí docházet ke stavům, kdy opomenutím anebo z nedbalosti nejsou spínací nebo regulační zásahy uskutečňovány včas, či dokonce s velmi dlouhým zpožděním. Svěříme-li tedy takovouto činnost více, či méně „inteligentním“ přístrojům, dojde k výraznému omezení plýtvání energií a následně i ke snížení provozních nákladů.

Typy snímačů pohybu pro řízení vnitřního osvětlení.
Když se rozhodujeme pro přechod z ručního spínání osvětlení na samočinný provoz, měli bychom vzít v úvahu montážní výšku tohoto snímače a požadovaný způsob reakce. V prvé řadě nás bude zajímat, zda snímač pohybu má integrovaný i snímač intenzity osvětlení (s možností nastavení mezní osvětlenosti) a vyzařovací diagram, tedy z jakých směrů a v jakých rovinách je pohyb snímán.


Obr. 1: Snímač pohybu se selektivní čočkou

Pro snímání pohybu přibližně v horizontální rovině bude plně vyhovující snímač zapuštěný v elektroinstalační krabici, opatřený selektivní čočkou a určený pro montážní výšku v rozmezí od 0,8 m do 1,2 m (obr. 1). Tento snímač zabírá všechny pohybující se osoby a zvířata, která dosáhnou této výšky a jsou v dosahu snímače. Kvalitní snímače pohybu mají ve vodorovné rovině úhel záběru 180° a dosah kolem 8 m ve směrech +/-90° od osy snímače a kolem 12 m v čelním směru. Montážní výškou se upravuje minimální výška pohybujících se objektů, které mohou a musí svým pohybem způsobit požadovanou reakci, tedy sepnutí světelného okruhu. To ovšem umožňuje nasazení snímačů pohybu i do chodeb, po nichž se mohou pohybovat drobná domácí zvířata (např. kočky), přičemž jejich obvyklý pohyb nezpůsobí žádnou reakci osvětlení (obr.2).


Klik pro větší náhled.
Obr. 2: Snímač pohybu v celém dosahu nesnímá drobná zvířata

V komerčních a podobných budovách, v nichž může docházet ke zcela nekontrolovatelnému pohybu i cizích osob, zpravidla potřebujeme snímače pohybu umístit do větší výšky, aby nemohlo dojít k jejich chtěnému či nechtěnému poškození nebo ke zcizení. V takovémto případě máme dvě možnosti. Buďto využijeme snímače pohybu s kombinovanou či vícenásobnou čočkou anebo snímače přítomnosti.


Obr. 3: Snímač pohybu s kombinovanou čočkou

Snímač pohybu s kombinovanou čočkou snímá pohyb ve třech úzkých výsečích, snímač s vícenásobnou čočkou ve dvou výsečích s různými sklony od horizontální roviny (obr. 3 a obr. 4).


Obr. 4: Snímač pohybu s vícenásobnou čočkou

Výseč nejvíce odkloněná od vodorovné roviny je určena pro blízký dosah, střední výseč je pro střední dosah a nejméně odkloněná výseč je pro vzdálený dosah (tab.1 a tab. 2).

Montážní výška vzdálený střední blízký
1,2 m9 m3 m1 m
2,0 m12 m8 m3 m
2,5 m15 m11 m3,5 m

Tab. 1: Dosahy snímače s kombinovanou čočkou v jednotlivých polích
 

Rozdělení dosahu do takovýchto výsečí umožní dostatečné pokrytí celého sledovaného prostoru i při umístění snímače ve výšce až 2,5 m nad podlahou.

Montážní výška vzdálený blízký
1,2 m10 m2 m
2,0 m12 m3 m
2,5 m15 m3,5 m

Tab. 2: Dosahy snímače s vícenásobnou čočkou
 

Tyto charakteristiky dovolují nasazení takovýchto přístrojů i pro řízení provozu osvětlení na schodištích (obr.5). Ovšem při využití snímače s kombinovanou nebo vícenásobnou čočkou již není možné vyhnout se nežádoucímu spínání osvětlení při pohybu drobných domácích zvířat.


Klik pro větší náhled.
Obr. 5: Charakteristika snímače pohybu pro řízení osvětlení na schodišti

... pokračování

Pokud vás uvedená problematika zajímá, máte možnost si vyžádat podrobnější informace!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933