Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB EPJ: O systému EIB (2.díl)


Document Actions
ABB EPJ: O systému EIB (2.díl)
Systémové elektrické instalace EIB/KNX. Kam je vhodné umístit akční členy? Používají se u EIB také přepěťové ochrany? Kam lze všude umístit rozvaděč s přístroji EIB?
Josef Kunc, ze dne: 7.12.2005

EPJ... pokračování
Další podmínky pro správnou činnost instalace EIB/KNX

Ze způsobu komunikace mezi jednotlivými přístroji vyplývá, že silová vedení jsou použita jen v nejnutnější míře – pro propojení akčních členů s ovládanými elektrickými předměty. Jsou ovšem nutná samostatná silová vedení od každého akčního členu ke každému z ovládaných elektrických předmětů. Tato skutečnost si přímo vyžaduje použití ne pouze jediného centrálního rozváděče pro celou budovu. Naopak je výhodné rozváděče v maximální míře decentralizovat, protože akční členy jsou umisťovány zpravidla do rozváděčů a délky přívodních vedení k ovládaným elektrickým předmětům tak bude možné minimalizovat. Proto je vhodné rozdělit přístroje do rozváděčů v jednotlivých podlažích, u rozsáhlejších staveb pak do rozvodnic určených vždy jen pro několik místností. Potom bude plně využito možnosti vysoké úspory silových vodičů a s tím související úspory montážní pracnosti.
V případech, kdy např. z estetických důvodů není vhodné použití běžných rozváděčů v určitých prostorách a přesto je potřebné je tam umístit, je možné si vybrat z jiných možností. Rozváděče mohou být ve stropních podhledech nebo v prostoru mezi podlahou a nosnou konstrukcí podlahy (obr. 5).


Obr. 5: Příklad umístění rozvodnice do mezipodlahového prostoru

Pokud jsou tyto možnosti vyloučeny, je možné využití estetičtější koncepce rozváděčů, např. s prosklenými dvířky nebo se dvířky s magnetickým uzávěrem a vytvořenými jako rám obrazu (obr.6).


Klik pro větší náhled.
Obr. 6: Zapuštěná rozvodnice se dvířky ve tvaru rámu pro obraz

Systémová elektrická instalace, stejně jako každá jiná vnitřní elektrická instalace, vyžaduje rozdělení elektrických obvodů do samostatně jištěných okruhů v souladu s platnými elektrotechnickými předpisy, případně i použití proudových chráničů. Za zcela nezbytnou je považována ochrana před nebezpečnými přepětími. Dokonce i pro přepěťovou ochranu sběrnice je určena speciální přepěťová ochrana obvodů malého napětí, se spínacím napětím cca 500 V.

Pokud vás zajímají podrobnější informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933