Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ABB: Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (2.díl)


Document Actions
ABB: Využití snímačů pohybu a přítomnosti v elektrických instalacích (2.díl)
Na čem závisí skutečné dosahy snímačů pohybu? Vzhledem k tomu, že u tohoto typu snímače je potřebné snímat pohyb ze všech směrů, jsou nejen čočky takovýchto přístrojů konstruovány jiným způsobem ... V případě potřeby je možné omezovat dosah snímače v některých sektorech.
Josef Kunc, ze dne: 17.10.2005

... pokračování
Jiná situace bude při použití snímačů přítomnosti. Na rozdíl od snímačů pohybu, které se montují na svislou stěnu, normální montážní polohou snímačů přítomnosti je umístění na vodorovnou plochu – na strop. Vzhledem k tomu, že u tohoto typu snímače je potřebné snímat pohyb ze všech směrů, jsou nejen čočky takovýchto přístrojů konstruovány jiným způsobem, ale také koncepce vlastního snímače infračerveného záření je odlišná.


Obr. 6: Snímač pohybu – montáž na stěnu

U nejdokonalejších přístrojů bývají použity dokonce až čtyři snímače, každý pro jeden z kvadrantů. Prakticky na první pohled lze posoudit, zda přístroj je určen pro stropní nebo pro nástěnnou montáž, jak je vidět z příkladů na obr. 6 a obr. 7.


Obr. 7: Snímač přítomnosti – montáž na strop

Dosah snímače přítomnosti (obr. 8) je závislý jednak na montážní výšce a jednak také na tom, zda ve sledovaném prostoru jsou osoby pohybující se anebo osoby, které sedí u pracovního stolu, takže jejich pohyby jsou méně výrazné.


Klik pro větší náhled.
Obr. 8: Dosah snímače přítomnosti pro montážní výšku 2,5 m

Snímač přítomnosti totiž nereaguje na pouhou přítomnost osob – ve skutečnosti se jedná opět o snímač pohybu, ovšem s vyšší citlivostí – dokáže indikovat i menší pohyby. Rozdíly v dosahu snímače pro pohybující se osoby a pro osoby u pracovního stolu mohou být např. podle tab. 3.

Montážní výška Osoba u pracovního stolu Pohybující se osoba
2,0 m4 m8 m
2,5 m6 m10 m
3,0 m8 m12 m
3,5 m10 m14 m
4,0 m12 m *16 m
5,0 m16 m *20 m

Tab. 3: Příklad dosahů snímače přítomnosti, v závislosti na montážní výšce

Skutečné dosahy závisí na konkrétním typu přístroje, údaje v tabulce se vztahují ke snímači podle obr. 7. Pro osoby sedící u pracovního stolu se dosah poněkud snižuje, v úvahu je brána výška 1 m nad podlahou (obr. 9). S rostoucí vzdáleností od snímače samozřejmě klesá jeho citlivost, proto pro větší montážní výšky (*) je již dosah podmíněn „přímou viditelností“ snímače na osobu u stolu bez jakýchkoli překážek (u prázdného stolu). Dosah snímače pro pohybující se osoby je vyjádřen plochou kruhu na podlaze sledovaného prostoru.


Klik pro větší náhled.
Obr. 9: Dosah snímače přítomnosti pro osoby u pracovního stolu

V případě potřeby je možné omezovat dosah snímače v některých sektorech. Je to především z důvodu nutnosti zamezit nesprávné činnosti působením rušivých signálů, jakými mohou být blízko umístěné světelné zdroje, zdroje tepla s rychlou změnou teploty anebo zdroje tepla za oknem – ve venkovním prostoru. V takovýchto případech je potřebné zabránit přístupu infračervených signálů ze směrů rušivých signálů nalepením clonek na odpovídající části čočky. Které části čočky mají být zacloněny je zcela jednoduché určit pouhým pohledem. Pro vymezení dosahu může snadno a rychle pomoci např. podpůrný software pro projektování snímačů přítomnosti. V něm lze vymezit montážní výšku a vzdálenosti jednotlivých stěn od středu snímače. Dosah se potom zobrazí způsobem naznačeným na obr. 10. V rozsáhlých prostorách tak je možné stanovit optimální rozmístění a nutný počet snímačů přítomnosti.


Klik pro větší náhled.
Obr. 10: Dosah snímače přítomnosti podle zobrazení podpůrným softwarem pro projektování

... pokračování

Pokud vás uvedená problematika zajímá, máte možnost si vyžádat podrobnější informace!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933