Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

OS-KOM: Průchodkový systém ICOTEK


Document Actions
Článek
Pro protahování kabelů do rozvaděče nebo na výrobním stroji je vhodné použít produkt konstrukčně zaměřený tomuto účelu. Systém Icotek je dělitelný systém pro zavádění kabelů... ... je zaručeno krytí IP 54 ... Seznamte se s tímto systémem blíže!
Komerční sdělení, ze dne: 5.10.2005
reklama



Průchodkový systém firmy Icotek nabízí nové možnosti pro zavádění kabelů.
Systém pro zavádění kabelů se sestává z dvouřadých dělených kabelových průchodkových lišt KEL ve tvaru rámečku s drážkami a naříznutých průchodkových vložek s drážkami. Naříznuté průchodkové vložky ve tvaru kvádru s drážkami se při montáži zasunou do drážek v kabelové průchodkové liště KEL. Při sešroubování lišty jsou průchodkové vložky nuceně vedeny drážkami v průchodkové liště a současně stlačeny a tím se systém utěsní.
Velkou výhodou je důsledná dělitelnost systému. Tak je umožněno dodatečné protažení i prefabrikovaných kabelů nebo vedení. Systém KEL (obr.1) je k dispozici ve dvou konstrukčních velikostech.


Klik pro větší náhled.
Obrázek č. 1 – Průchodková dělená lišta KEL s průchodkovými vložkami osazenými kabely

Průchodkové vložky jsou dodávány pro průměry kabelů v rozsahu 3 - 34 mm. Při správném výběru průchodkové vložky pro průměr kabelu je zaručeno krytí IP 54. Ploché těsnění (je součástí dodávky) mezi lištou a rozváděčem vyrovná případné nerovnosti stěny rozváděče.

Přednosti a výhody:

  • Prefabrikované kabely, jako např. měřící kabely, počítačové kabely, kabely pro sběrnicové systémy a další, lze odborně zavést do rozváděče nebo stroje i dodatečně
  • Úspora času a nákladů při servisu – je-li třeba vyměnit kabely s konektory, nemusí montér jet mnoho kilometrů za účelem výměny vadného kabelu, popř. odpájení konektoru a jeho opětovného připájení a vyzkoušení
  • Výrobní záruka prefabrikovaných kabelů zůstává zachována, protože není třeba odpájet vodič
  • Prefabrikované kabely lze instalovat i na jednoduše vybavených pracovištích
  • Dodatečná montáž kabelů je umožněna (jelikož dodatečné vrtání je nákladné) např. záslepnou průchodkou
  • Odpadá potřeba spojovacího místa na stěně rozvaděče a tím i potřeba drahých konektorů
  • Velká hustota montáže (např. u KEL 24/10 – 10 průchodkových vložek :
     - s jednoduchými průchodkami - 10 vodičů,
     - s dvojnásobnými průchodkami - 20 vodičů (pro menší průměry),
     - se čtyřnásobnými průchodkami - 40 vodičů (pro menší průměry)
  • Vložka na kabelu je fixována nasazením průchodkové vložky s využitím naříznutí na kabel a současně je fixována drážkami v liště KEL - tím je zabráněno její ztrátě v průběhu další montáže (obr.2)
  • Rozměry otvorů resp. průměrů a rozteče otvorů odpovídají normovaným rozměrům výrobců konektorů (např. Harting, Wieland).


Klik pro větší náhled.
Obrázek č. 2 – Polovina kabelové lišty s naříznutými průchodkovými vložkami se zářezy

Alternativou k dvouřadým děleným kabelovým průchodkovým lištám KEL jsou kabelové šroubové dělené průchodky KVT. Řada zahrnuje tři konstrukční velikosti KVT 25 (obr.3), KVT 32 a KVT 63, které určují propustnost otvoru.


Obrázek č. 3 - Kabely s konektory vedené šroubovou dělenou kabelovou průchodkou KVT 25

Například u KVT 32 (obr.4) můžete zavádět prefabrikovaná vedení až do průměru 35 mm, u typu KVT 63 do průměru 65 mm.
Součástí dodávky je rovněž těsnicí kroužek.


Klik pro větší náhled.
Obrázek č. 4 - Kabely protažené šroubovou dělenou kabelovou průchodkou KVT 32

Systém lze použít pro kompletaci a montáž rozvodů, výrobu a montáž skříňových rozváděčů, při výrobě vozidel, při stavbě strojů a zařízení, ve strojírenství a elektroinstalacích. V nabídce firmy Icotek jsou další komponenty pro rozváděče jako např. lišty pro zamezení tahu kabelu, dělené plechové lišty pro zavádění kabelů dnem rozváděče, stínící svorky, standardní kabelové šroubové umělohmotné a kovové průchodky.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933