Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

FULGUR: Vyberte si, čím posvítíte!


Document Actions
FULGUR: Vyberte si, čím posvítíte!
Společnost Fulgur vyrábí a dováží nouzová osvětlení. Tento rozsáhlý sortiment se na českém trhu používá více než deset let. Ale nespojujme Fulgur pouze s akumulátory! Ve svém portfóliu má také designová svítidla ... Několik zásadních otázek jsem položil řediteli Pavlu Koudelkovi.
Miroslav Minařík, Václav Bubeník, ze dne: 22.09.2005
reklama

Název Fulgur mnozí chápou jako synonymum pro nouzové osvětlení, ale to není jeho jediná komodita. Fulgur je také importérem různých osvětlovacích komponent. Rád bych upřesnil některá fakta a tak jsem se zeptal obchodního ředitele Pavla Koudelky ...

Jaké druhy svítidel vyrábí sám Fulgur? A která dováží?
PK: U nás se vyrábí intériová svítidla především z klasických materiálů jako je mosaz, chrom, sklo, měď. U těchto svítidel klademe důraz na vysokou kvalitu a životnost. Výrobky, které Fulgur částečně importuje lze zařadit především do skupiny "průmyslového nouzového osvětlení".

Když se řekne "nouzák", představí si většina z nás technické svítidlo, které svým provedením často nezapadá do interiéru. Je tomu tak vždy?
PK: Nouzové osvětlení samozřejmě není vyrobeno v "nouzi", ale pro nouzové stavy. Úkolem nouzového svítidla je především ukázat bezpečnou cestu ven z objektu ...  Jejich design se může přizpůsobit konkrétnímu interiéru a tak mezi technickými provedeními lze navrhnout například i běžné svítidlo osazené nouzovým modulem.

Tedy v případě nějaké historické památky má Fulgur řešení jak využít stávajících svítidel tak, aby nebyl změněn charakter interiéru?
PK: Ano, již vícekrát jsme použili naše řešení do originálních lamp a lustrů. V jednom případě byla provedena montáž přímo do historických barokních lampiček na zámku. . ....Tím se šetří náklady, je dodržen ráz interiéru a kromě běžného osvětlování prostor, slouží při výpadku elektrické energie jako nouzová svítidla. Ze zcela pochopitelných důvodů tuto skutečnost "památkáři" vítají.

S jakou životností akumulátorů se dá u nouzových svítidel počítat?
PK: Kontrola těchto zdrojů se provádí zhruba po dvou letech. Provádí ji zpravidla revizní technici a hasiči. Olověné akumulátory se vyznačují vysokou životností (až 9 let) a NiCd akumulátory zase tepelnou odolností, ale jejich životnost je zhruba tři roky. Výměnu doporučujeme po dvou letech provozu.

Také by mě zajímalo jakým způsobem se měří funkčnost akumulátoru svítidla. Zda u toho rozsvíceného nouzového osvětlení tři hodiny technik stojí nebo zda je k tomu účelu nějaké kontrolní zařízení?
PK: Tak to je otázka na revizní techniky. My externí měřicí zařízení nedodáváme. Některá svítidla mají vlastní autotest, který automaticky signalizuje vadný akumulátor. Existuje řešení, které se používá u rozsáhlých objektů, kdy se NO zapojují na datovou sběrnici a v jednom místě se vyhodnocují jejich stavy funkčnosti.

Má Fulgur vlastní ukázkovou místnost (Showroom)? Kde by si zákazník udělal lepší představu o svítidle?
PK: Ne, my vlastní showroom nemáme, protože jsme dovozci, kteří zajišťují dvoustupňovou distribuci. Tedy obchodujeme s dalšími velkoobchodními partnery (B2B). Naši obchodní zástupci jsou v těsném kontaktu s našimi distributory a ty včas informují o novinkách v dodávaném designu. Fulgur v Brně je zastoupením pro Českou a Slovenskou republiku a showroom je určená především pro koncového spotřebitele (investora).


Přes jaký typ velkoobchodů se svítidla Fulguru prodávají?
PK: V naprosté většině se jedná o elektrotechnické velkoobchody po celé ČR a SR, kam dodáváme veškerá svítidla - tedy nouzová i běžná interierová, takže každý elektrikář kontaktuje svůj velkoobchod. Ve stavebních supermarketech typu OBI, Hornbach, Bauhaus, Baumax a Globus jsou k zakoupení naše velmi dobře designově zpracovaná a cenově velice zajimavá  interierová svítidla s elektronickým  předřadníkem a s T5 zářivkou. Je to řada  Fulgur Opple.

Z vlastní zkušenosti však vím, že designová svítidla vybírá především investor, často zastoupený architektem. Jak může nabízet tyto designové produkty nabízet řemeslník - elektrikář, když většinou není vzděláním obchodník ani architekt?
PK: V mnohých případech elektrikář nebo montážní firma dostává obecný požadavek například na kulaté přisazené svítidlo. Má tedy prostor vlastního výběru pro zákazníka.

Jsou tedy svítidla, u kterých se očekává, že budou dodány především kritériem technického řešení, než spontánním výběrem designu?
PK: Super design řeší konkrétní specializovaná studia jako například kousek opodál Faktor Light.

Do jaké cenové skupiny se dají svítidla Fulgur zařadit?
PK:
Máme dvě úrovně svítidel. Jedna jsou levná plastová svítidla kruhová se zářivkou a elektronikou. To jsou běžná svítidla, která si kupují malospotřebitelé a montážní firmy na běžné zakázky. Pak máme svítidla skleněná, triplex, opál sklo, kovové, mosazné, chromované montury na přání a tento druh svítidel jdou do zakázky již z předem zpracovaného projektu.

Máte tedy pracovníka aktivně pracujícího s projektanty?
PK: Ano, k tomu účelu máme specialistu, který informuje o nových trendech a zpracovává technické dotazy..

Na závěr ještě jedna důležitá otázka. Jak je to se skladovými zásobami u vašich distributorů? Není zboží většinou na objednávku?
PK: Ta levná běžná svítidla jsou zpravidla na velkoobchodních skladech, odkud si je může elektrikář přímo odvézt. Samozřejmě, že určitá část svítidel se dodává i do řetězců stavebních supermarketů (Bauhaus, Baumax, Hornbach, OBI, Globus ...). Kde jsou samozřejmě za maloobchodní ceny ...

Díky za rozhovor.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933