Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Divišova korespondence s L. Eulerem a Petrohradskou akademií věd


Document Actions
Divišova korespondence s L. Eulerem a Petrohradskou akademií věd
Až do první poloviny dvacátého století chyběla v Divišovském bádání Divišova korespondence s L. Eulerem, význačným matematikem švýcarského původu, tehdy ředitelem Berlínské akademie věd.
František Popolanský, ze dne: 10.10.2005
reklama

Až do první poloviny dvacátého století chyběla v Divišovském bádání Divišova korespondence s L. Eulerem, význačným matematikem švýcarského původu, tehdy ředitelem Berlínské akademie věd. Sice se o ní vědělo z některých Eulerových publikovaných reakcí na ni. Např. v dopise jisté německé princezně z roku 1776: "Tážete se zdali by nebylo nemožno předejít nebo odvrátit zhoubné účinky blesku?

Znalost přírody a účinku elektřiny nenechává mne v pochybnosti zdali je věc možná. Dopisoval jsem si druhdy s jistým knězem moravským, zvaným Prokop Diviš, který mne ubezpečoval, že odvrátil po celé léto všechny bouřky v místě, kde bydlel a v okolí, a to strojem, zbudovaným podle základních zákonů elektřiny, několik osob, který přišly z této krajiny mne ujišťovalo, že věc je zcela pravdivá a potvrzena.
V roce 1958 se objevila v časopise Električestvo zpráva sovětského historika M. J. Radovského, že v archivu Akademie věd SSSR se našla korespondence P. Diviše s L. Eulerem. V této zprávě je zmínka o čtyřech dopisech.

Při osobní návštěvě autora tohoto příspěvku výše uvedeného archivu byly kromě uvedených čtyř dopisů zajištěny pro Divišovo muzeum v Příměticích dva další, do té doby neznámé dopisy, adresované L. Eulerovi z období 1753 - 1755 [14]. Úplné znění všech šesti dopisů, Divišem latinsky rukou psaných, publikoval J. Smolka v [15]. Jak se Divišova korespondence Eulerovi dostala do Petrohradu? Je zřejmé, že L. Euler si vzal s sebou z Berlína do Petrohradu dopisy jemu adresované. Jeden z těchto dopisů obsahuje přílohu Divišova vyjádření k okolnosti smrti akademika G. V. Richmana, zasaženého při pokusech s atmosférickou elektřinou "V případě Richmanově" psal Diviš, "vidím tři chyby, patřící do fyziky a jednu morální, která spočívala v tom, že podceňoval nebezpečí, které mu pak bylo osudné.

První fyzikální příčina bylo to, že chtěl za plného poledne spatřit pouhým okem na ukazateli i ty nejnepatrnější "ohňové" nebo elektrické toky, které však nemohou být nikdy za normálních okolností pouhým okem pozorovány. Tomu nás učí zkušenost. Vždyť často na počátku bouřky kdy slyšíme dunění hromu, ale nevidíme žádný světelný výboj blesku. Prof. R. byl tak zabrán do pozorování ukazatele, že nezpozoroval, že se v elektricky vlhké bouřkové atmosféře vytváří nebývale pružný elektrický nebo elementární "oheň", který pak přechází v plamenný bleskový výboj.

Druhá chyba, mnohem závažnější, spočívala v tom, že bouřkové atmosféře postavil do cesty sklo ze stříbrnými nebo železnými pilinami tj. elektrickou kapalinu. Střechou domu vedl železný drát od elektrického vzduchu, který na konci ohraničil uvedenou kapalinu. Podobný pokus jsem i já často prováděl, když jsem však pochopil jeho principy, již jsem se k němu nevracel poněvadž mi plně vyhovoval pokus jednodušší (který již před pěti lety byl podkladem pro mé teorie) k tomu, zda je elektrický oheň elementární a to buď větší nebo menší intenzity. . . "

Více informací vyšlo v tomto sborníku!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933