Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Obchodní lsti léta 2005


Document Actions
Obchodní lsti léta 2005
Aneb jak se žongluje s firemními daty. Žádná data nejsou v bezpečí. Bohužel se samými daty zloděj mnoho neudělá. Ovšem za vaší asistence vydělá často dost peněz! Podívejte se, co všechno se urodilo letošní léto v době tzv. "okurkové sezóny".
Miroslav Minařík, ze dne: 22.08.2005
reklama

Našinec níže uvedeným praktikám řekne přímo "podvody", ovšem on to podvod vlastně není. Je to pouze obchodní nabídka, kterou někteří špatně pochopí a podepíší ... Podívejte se co se může objevit ve vaší schránce!

Kamenná poštovní schránka je obdobou e-mailové schránky. Také do ní dostáváte různá nevyžádaná obchodní sdělení a naprosto nesmyslné nabídky. O tom, které firmy nás otravují nesmysly bychom mohli dlouze vyprávět.

Ovšem ne vše, co přijde do schránky je na první pohled odhalitelný plevel! Určité procento odesílatelů lze označit za vychytralé a dobře připravené odhodlance, kteří chtějí být bohatí na základě lidské hlouposti nebo alespoň nepozornosti. O tom, zda se jedná o seriózní nabídku lze opravdu dlouze diskutovat. V podstatě není uvedena nepravda, jsou to pouze vhodně sestavená fakta.

1.)

FAIR GUIDE
Při prvním pohledu ve mě tento dokument vzbudil souvislost s brněnskou akciovou společností "Veletrhy Brno".  Po detailnějším prozkoumání bylo zřejmé, že byla použita pouze data z oficiálního katalogu Mezinárodního strojírenského veletrhu. Za touto nabídkou stojí "Construct Data Verlag AG", která svůj byznys bere opravdu strojně zeširoka. Zašle na všechny adresy vystavovatelů tuto nabídku, která umožní zápis do katalogu na adrese http://www.fairguide.com, kde se například naše společnost opravdu vyskytuje (zde), a to hned dvakrát! Jak se můžete přesvědčit jednou (zde) s tečkou a jednou (zde) bez tečky! Onu tečku totiž jsme totiž v jednom roce udělali na přihlášce málo zřetelnou a za následek to má nyní, že jste v tak důležitém katalogu Fair guide hned dvakrát!

Ovšem dopis nás vyzývá abychom opravili data. Pokud tento dokument vyplníme opatříme razítkem, podpisem a odešleme, za tři roky nám přijde faktura na 971 Euro za správné uvedení v jejich katalogu.


Klik pro větší náhled!

2.)

Obchodní známka
Další případ použití dat z veřejně dostupné databáze. Pokud jste vlastníci jedné nebo více ochranných známek, pak si vaše data společnost Trade Mark Publisher GmBH vykopírovala a zaslala nabídku. Nosič této informace, dokument nabídky je velmi věrohodně zpracován a podobá se formuláři UPV (úřad průmyslového vlastnictví). A tak i přes šílenou cenu (12.820/ tři roky) se již našly subjekty, které nabídku akceptovaly a v domnění dobré investice částku odeslaly.
Udělejte si svůj web s adresářem a můžete svobodně nabízet placené uveřejnění. Pokud na to máte živnost a řádně vydáte daňový doklad, pak žádný stát (výběrčí daní) nebude proti. Na adrese http://www.trademarkpublisher.info, kde by za vaše peníze byla viditelná i vaše ochranná známka, se toho zase tolik neděje. Tedy za hodně peněz, málo muziky. Nebo také jinými slovy, investice do informací na http://www.trademarkpublisher.info, se majiteli (Trademark Publisher GmbH) vrátí hned prvním platícím důvěřivcem. Ovšem, pokud někdo chce ....


Klik pro větší náhled!

A co mají obě nabídky společného?
Rakousko! První nabídka "FAIR GUIDE" je v angličtině, druhá "Obchodní známka" je již česky.

3.)

Perlou letošního léta však byla česká firma, jejíž telefonistka nám nabízela úžasnou propagaci našeho portálu na jejich stránkách. Po obdržení nabídky jsme zjistili, že ona propagace se měla odehrát na našich ukradených článcích a na článcích některých našich smluvních zákazníků. V tomto případě teprve probíhá detailnější šetření orgánů v trestním řízení a tak se dalších podrobností prozatím zdržíme.

A víte jak by to řešili někteří jiní?
Mezi tím, kdy si my, a mnozí jiní dělají starosti, někteří mají jasno. K tomuto tématu se dobře hodí tento trochu konzervativní a stalinistický přístup.

A jak pak má člověk v létě relaxovat s dětmi u vody, když musí být stále ve střehu před podobnými "výhryzky"? :-(

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Elektrika.info s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933