Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Doplňující pospojování v koupelnách (1.)


Document Actions
Doplňující pospojování v koupelnách (1.)
Často se diskutuje o nutném rozsahu místního doplňujícího pospojování v koupelnách a sprchách. Co norma ČSN 33 2000-7-701 z roku 1997 předepisuje připojit na místní doplňující pospojování? Kovové dveřní zárubně, okenní rámy a podobné prvky se musí pospojovat také?
Václav Macháček, ze dne: 4.08.2005
reklama

V dříve platných normách pro koupelny (ČSN 37 5215 a pozdější ČSN 33 2135, část 1 z roku 1990) byla hlavní ochrana před úrazem elektrickým proudem kladena na důkladně provedené místní doplňující pospojování. Tato skutečnost vycházela z běžné nedostupnosti některých elektrických přístrojů v tehdejším Československu v tomto případě proudových chráničů, přestože tyto přístroje ve vyspělých státech Evropy již tvořily normální součást bytových rozvodů a na ně tam byla přenesena hlavní váha ochrany osob před úrazem elektrickým proudem. ČSN 33 2000-7-701 z roku 1997 Elektrotechnické předpisy.

ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech. Oddíl 701: Prostory s vanou a umývacím prostorem převzala tento způsob ochrany i pro tuzemskou praxi.

Co norma ČSN 33 2000-7-701 z roku 1997 předepisuje připojit na místní doplňující pospojování

Místní doplňující pospojování - tak jak je definováno v ČSN 33 2000-7-701 z roku 1997 - musí spojit ochranné vodiče zásuvek (samozřejmě těch, které jsou umístěny v koupelně) s neživými částmi zařízení upevněných v zónách 0, 1, 2 a 3 a dále těchto vodivých předmětů v zónách 0, 1, 2 a 3:

  • kovové trubky napájející zařizovací předměty a kovové trubky odpadů (např. voda, plyn);
  • kovové trubky systémů ústředního vytápění a úpravy vzduchu;
  • přístupné kovové stavební prvky;
  • ostatní vodivé předměty, které jsou náchylné k přivedení potenciálu.

Samozřejmě že se jedná o trubní systémy a vodivé předměty, které jsou přístupné. V tomto případě může být přístupnost potrubí či zařízení zprostředkována i u těchto předmětů uložených pod omítkou umístěním ovládacích armatur atd.

Kovové dveřní zárubně, okenní rámy a podobné prvky
se nepovažují při postupu podle ČSN 33 2000-7-701: 1997 za stavební prvky budovy.

Kovové koupací vany a kovové sprchové vany
se nepovažují za předměty náchylné k přivedení potenciálu za předpokladu, že jsou izolovaně uložené od stavebních a jiných vodivých předmětů, které by samy mohly přivést potenciál. Kde toto není zaručeno, musí se kovové koupací vany a kovové sprchové vany začlenit do doplňkového pospojování.

Co je nutno připojit na místní doplňující pospojování,
jsou předměty, které by mohly mít potenciál (vnesený z jiného prostoru) oproti ostatním předmětům v koupelně.

Z tohoto plyne, že nemám-li takové předměty v koupelně
(skrz koupelnu nevede žádné vodivé potrubí), vana je například z izolantu, v koupelně nejsou žádné vodivé kovové stavební prvky tedy nejsou zde ani například upevňovací prvky předmětů v koupelně připevněné k jinak skrytému kovovému stavebnímu prvku výztuži, kovové kostře atd. a není zde ani jiný předmět náchylný k přivedení potenciálu (za tento předmět můžeme považovat i jakýkoliv předmět určený jeho výrobcem či dodavatelem k připojení na místní doplňkové pospojování), není nutno místní doplňující pospojování zřizovat.

- pokračování

Tento článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér
Podrobnosti o časopise zde ...!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933