Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

EMC: každý je zná, většina je používá, téměř každý zapomíná...


Document Actions
EMC: každý je zná, většina je používá, téměř každý zapomíná...
Varistor možná právě stárne i Vám, co až se přepětí zeptá, kdy jsi ho naposledy kontroloval? Staráte se o své auto tak, jako o přepěťové ochrany. Deset let bez kontroly?
Jan Hájek, ze dne: 6.07.2005
reklama

Mezi výrazné nešvary v ochraně před přepětím patří zanedbávání pravidelných kontrol přepěťových ochran. Velmi častým omylem je předpoklad, že pokud má přepěťová ochrana správnou barvu terčíku, nebo třeba u jiných výrobců nemá vyběhlý kontrolní trn, je v pořádku.

Zažili jsme při jednom poradenství ještě extrémnější případ.
V rozvaděči byl tří až pětiletý prach u ochran byly vyběhlé kontrolní trny a to vše za evidentního nezájmu údržby. Pohledová kontrola terčíků přepěťových ochran ale i jiných součástí v rozvaděči by měla být pro obsluhu samozřejmost mnohem častější než jednou za rok.

Dalším omylem je udávání životnosti varistorů
použitých v přepěťových ochranách a tím životnosti ochrany jako výrobku. Zavádějící tvrzení některých výrobců varistorových svodičů přepětí o životnosti dosahující řádově desítek let, má za následek nezájem údržby o přepěťové ochrany po celou tuto dobu.

Varistor, jakožto polovodič,
nemá stálé parametry a jeho charakteristika se mění v závislosti na času a počtu jeho reakcí. To, že u přepěťové ochrany je terčík v pořádku signalizuje pouze, že prozatím nedošlo k přehřátí varistoru a odpojovací mechanismus ho zatím neodpojil. O tom, kdy varistor vlastně "otvírá" neříká terčík vůbec nic a tak se stává, že v instalaci je přepěťová ochrana, která na přepětí reaguje pozdě nebo vůbec.

Případy nefunkčních odpojovacích zařízení u laciných přepěťových ochran spadají do jiné kapitoly.
Nestálé vlastnosti varistoru jsou také jedním z důvodů kromě toho, že si nemůže poradit s energií bleskového proudu, proč by varistorový svodič neměl být instalován místo jiskřišťového svodiče bleskových proudů. Svodič bleskových proudů by měl být po celou dobu své instalace připraven zareagovat okamžitě na bleskový proud a podmínkou jeho správné funkce jsou jeho nezměněné parametry.
K vlastnímu měření přepěťových ochran.

Většina výrobců ochran proti přepětí dodává také přístroje pro jejich kontrolu.
U ochran , které obsahují varistory je vždy principem měřících přístrojů kontrola tzv. miliampétrového bodu. Podstata tohoto principu je v tom, že varistorem začne protékat proud o velikosti jednoho miliampéru při určitém napětí. Pro správnou funkci přepěťové ochrany i pro správnou koordinaci ochran jednotlivých stupňů, musí miliampérový bod ležet v určitém rozmezí napětí. Pro posouzení kvality ochrany je lepší, když měřící přístroj , jako např. PM 10 ukazuje naměřenou hodnotu napětí miliampérového bodu. Šíře pásma povolených napětí totiž také svědčí o kvalitě výrobku a dodržování standartu kvality. Jak je vidět z principu měření je možno přístroje různých výrobců použít pro různé přepěťové ochrany i ostatních výrobců.

Naše firma se podílela na měření několika tisíc varistorových ochran instalovaných ve velmi náročném prostředí jak z hlediska častého výskytu přepětí tak i z hlediska vnějších vlivů-jednalo se o venkovní prostředí. Stáří instalovaných ochran bylo od dvou do devíti let. Výsledky měření potvrdily to, že optická signalizace funkčnosti svodiče je průkazná pouze pro indikaci tepelného přetížení ochrany. Přepěťové ochrany DEHN+SÖHNE, které byly instalovány nejdelší dobu vykázaly velmi dobrou životnost a kvalitu, protože u těchto výrobků bylo zjištěno nejmenší procento těch, které měly jednomiliampéroý bod mimo povolené pásmo. Navíc naměřená napětí miliampérového bodu ležela ve velmi malém tolerančním pásmu. U svodičů přepětí jiných výrobců byly zjištěné závady řádově vyšší a rozptyl naměřených hodnot byl značně velký. Zajímavé je , že u vadných ochran bylo zjištěno posunutí miliampérového bodu nejen k vyšším napětím – což snižuje účinnost přepěťové ochrany, ale také směrem k nižším napětím, což vede k postupnému zničení varistoru a zapůsobení dohledového zařízení ( pokud správně funguje) vlivem zvyšujícího se protékajícího klidového proudu.

Při uvedených měřeních bylo také v několika případech zjištěno snížení izolačního odporu vlivem vlhkosti a znečistění svodiče vlhkým prachem.

Závěrem lze doporučit kontroly přepěťových ochran měřením miliampérového bodu a měřením izolačního odporu v termínech pravidelných revizí podle ČSN 331500. Vzhledem k dosavadním zkušenostem s jinými značkami varistorových svodičů přepětí bychom doporučili interval výrazně kratší a to po každé bouřkové sezóně .

U důležitých aplikací by se mělo měření provádět velmi často a s přehlednou dokumentací ke každé přepěťové ochraně, aby dle charakteristiky zhoršování parametrů, mohla být přepěťová ochrana vyměněna s předstihem. Přehlednou dokumentací myslíme vytvoření ,,Zdravotní karty¨ přepěťové ochrany. Pokud se pravidelná měření neprovádí, je to plýtvání s finančními prostředky vynaloženými na počáteční investici. Jde hlavně o vytvoření návyku, každý majitel osobního automobilu přece také počítá s tím, že brzdy je třeba pravidelně kontrolovat a nespoléhat se na to, že po sto tisíci kilometrech budou ve stejném stavu jako při nákupu nového vozu.

Tabulka s těmito intervaly pro každý typ přepěťové ochrany je součástí návodu k obsluze pro měřící přístroj DEHN + SÖHNE PM 04 nebo PM 10.

To samé se týká ostatních výrobců, kteří by měli mít k dispozici podobný přehled.
Takto jasně formulované parametry usnadní revizi přepěťových ochran a revizní technik nemusí mít měřicí přístroj pro každou značku přepěťových ochran, které jsou v dané aplikaci použity. Tyto parametry jsou samozřejmě pro kontrolu přehlednější než když Vám na jednoúčelovém testovacím přístroji blikají pouze dva výsledky měření: OK nebo ERROR.

Je ovšem také důležité, aby revizní technici měli dostatek znalostí o problematice ochrany proti přepětí a byli nejen schopni provést příslušná měření, ale také je zhodnotit a posoudit celkové řešení ochrany proti přepětí.

Také by se nemělo zapomínat, že kombinací různých značek přepěťových ochran v jedné aplikaci většinou investor ztrácí komfort řešení případných poruch s jedním výrobcem a výsledné jednání končí ve slepé uličce, kdy jednotliví výrobci svalují vznik problému na výrobky toho druhého. Je nepředstavitelné, že by některý z výrobců veřejně deklaroval bezproblémovou spolupráci svých výrobků s výrobky konkurenčními. Majitel aplikace, nebo montážní firma pak nemá čas a finance na detailní analýzu vzniklého problému a vše končí sjednocením řady za finance toho, kdo o skladbě výrobků rozhodl.

Celková životnost přepěťových ochran s varistory je kromě správné instalace také závislá na počáteční kvalitě použitých varistorů. Pro rozhodování investora, dodavatele zakázky či montážní firmy o nákupu daného výrobku pro daný objekt je dnes důležitá celková cena a v některých případech mohou cenové rozdíly dosáhnout i 50 %. Co si ale bohužel neuvědomuje, že za několik let a s železnou pravidelností se to objeví po skončení garance, je třeba tuto úspornou variantu zkontrolovat a vyměnit. Výsledná cena práce na prostou výměnu třeba i několika tisíc ochran koncových zařízení, několikanásobně překoná počáteční finanční úsporu, byť by byla uložena na termínovaném vkladu.

Na samostatnou knihu by vydaly případy nesprávné instalace přepěťových ochran v místech, kde hrozí vniknutí bleskového proudu. Za všechny omyly jeden příklad:

Klimatizační jednotka umístěná na střeše objektu mimo ochranný prostor jímací soustavy, napájená z podružného rozváděče umístěného pod střechou objektu. Osazením tohoto podružného rozváděče varistorovým svodičem přepětí nezabráníme vniknutí bleskového proudu do elektrické instalace a k celkové škodě připočteme ještě pořizovací náklady této přepěťové ochrany.

A přitom by stačilo umístit tuto jednotku do ochranného prostoru jímací soustavy třeba za pomoci prvků ISO-Combi nebo na střeše vyrovnat potenciál za pomoci svodiče bleskových proudů DEHNventil Up ≤ 1,5 kV nebo v případě jednofázového napájení této klimatizační jednotky kombinací svodiče bleskových proudů DEHNbloc Maxi Up ≤ 2,5 kV a svodiče přepětí DEHNguard Up ≤ 1,25 kV.
Jak je v poslední době z praxe čím dál více patrné, kvalitní svodiče přepětí a bleskových proudů jsou nedílnou částí celkové koncepce ochrany před bleskem a přepětím. Každý by si měl uvědomit, že ochrana provedená polovičatě bez kvalitních znalostí problematiky je mrháním peněz.

Názor:
Já to nějak instaluji, aby bylo požadavku učiněno zadost a ono to bude možná fungovat. Je počátkem budoucích problémů.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933