Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Závěrečné učňovské zkoušky ISŠ Sokolnice (2. dílna)


Document Actions
Závěrečné učňovské zkoušky ISŠ Sokolnice (2. dílna)
Závěrečné zkoušky v dílnách... Stojíte před panelem osazeným přístroji, k dispozici nářadí a hromada vodičů. Zbývají pouze vědomosti a troška šikovnosti...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.06.2005
reklama

Jednoho krásného dne jsme si rezervovali čas na krátký průzkum dílen ISŠ Sokolnice. Samozřejmě nejpříhodnější dobou byly právě probíhající závěrečné zkoušky. Den předem je skládali učni z brněnské Kociánky a druhý učňové ze Sokolnic. Jedna skupina dělá motory, druhá domovní instalaci a zapojení panelů.

Podívejme se krátce na několik momentů....

Na předloženém výkrese přezkušovaný doplnil tužkou část chybějícího schématu a pustil se do zapojování. Absolvent všeobecného učebního oboru mechanik elektrotechnických zařízení (chladírenství, výtahy, klimatizace, instalace...) zvládá nejen čtení schémat ale také praktické zapojení přístrojů v různých technologiích. U zkoušek pouze předvedou, že jsou na základní úkony dobře připraveni aby mohli své služby nabídnout zaměstnavatelům.

Někteří kluci již mají zajištěné zaměstnání. Všichni během učení byli na praxi u různých firem. Ty měly dost času si vytypovat ty, kteří se projevili firmě jako opravdu přínosní.

Jak se přezkušovalo?
Na obrázku vidíte modrý domeček, což je mobilní trenažér, či simulátor domovních instalací. Tato učební pomůcka usnadní mistrům výuku všech zapojení, které se objevují v domovních instalacích. V trenažéru naleznete od možnosti zapojení elektroměru až po instalaci jednoduché EZS. Celý trenažér je vyroben na tomto učilišti a to vlastními silami!

Zapojení stykačové kombinace nechybělo!
Na obrázku vidíte dva panely zapojení stykačových kombinací reverzace. Je zcela patrný přístup dvou rozdílných zhotovitelů. Zhotovitel levé instalace po zkouškách neplánuje zůstat v oboru a pro jeho manuální nezručnost mu patrně zbude se stát pouze manažerem. Zhotovitel pravé instalace se chystá instalovat klimatizace.

Ovládání světla tlačítky plus ventilátor.
Na některých panelech byly rozmístěny součásti domovní elektroinstalace konkrétně například koupelny. A úkolem na této závěrečné zkoušce bylo zapojit zásuvky, osvětlení, ventilátor a vypínač. Aby to bylo složitější přidalo se časové relé, které po vypnutí osvětlení (v nastaveném času) spouští ventilátor (po další určenou dobu).

I přes to, že během zkoušek nebylo zakázáno si radit, či opisovat, si kluci mezi sebou vykládali na zcela jiná témata,než byly předmětem zkoušky. Bylo vidět, že teoretickou znalost již měli dobře zažitou ... Taky se nepředpokládalo, že by některý z nich stál před úkolem bezradný a tak se hodnotila hned po správném zapojení úprava a provedení celého výkonu.

 Legendární Tomáš Kudlička

Podobně jako známý Vítězslav Prokop (kterého můžete znát jako autora skvělých učebních pomůcek), tak i mistr odborného výcviku Tomáš Kudlička předvedl krásný model třífázového motoru, na kterém jsou jednotlivé vývody cívek vyvedeny pomocí zdířek na obal modelu a při výuce se propojují banánky a demonstrují se různá možná zapojení. Jak se později ukázalo jeho "rukama" prošli mnozí dnešní významní elektrotechnici a bez nadsázky jej lze nazvat "chodící encyklopedií" motorů.

Martin Robeš (hlavní mistr) nás seznámil se základními oblastmi výuky. Ukázal učební zdroje, literaturu, pomůcky, dílny a další příslušenství. Možnost přístupu na Internet mají přímo v dílně, což je opravdu velmi praktické.

Při pohledu na výkony těchto mladých elektrikářů mě napadlo přísloví "těžko na cvičišti, lehce na bojišti". Jinými slovy, dobrá příprava v dílnách byla patrná. Ovšem i když tito kluci opravdu umí, my starší již víme, že je to pouze začátek celoživotního studia a že se učení vlastně již nikdy nezbavíme.
Dnes je navíc zcela nezbytné připočítávat k odborným dovednostem také jazykovou vybavenost.

Během následujících měsíců uvedeme podrobnou fotoreportáž z této zkoušky!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ISŠ Sokolnice 496
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933