Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Závěrečné učňovské zkoušky ISŠ Sokolnice (1. terén)


Document Actions
Závěrečné učňovské zkoušky ISŠ Sokolnice (1. terén)
I když jsme mnozí ze školních lavic desítky roků pryč, rádi vzpomínáme na dobu, kdy učitel, profesor byl náš velký nepřítel. Prudění, otravování života zbytečnostmi, kázání o morálce... a tak velmi podobně by se dal často charakterizovat pohled kluka v "nácti". Podívejme se na závěrečné praktické zkoušky v terénu.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 20.06.2005
reklama

Když už byli mnozí dostrkáni do některého učebního oboru, tak bylo "nalíváno" do hlav mnoho informací, které v ten okamžik neměly pro samotného učně větší hodnotu než mělo hodnocení "prospěl". Tříleté obory byly proti čtyřletým na vědomosti vždy hůře, za to po praktické stránce byli "tříleťáci" více připravovaní. Při závěrečných praktických zkouškách sokolnického učiliště nechyběl ani náš kolega.

Zkoušky probíhaly na "ostrých" montážích, kdy přezkušovaní dostali projekt a materiál a jasný úkol. Zřídit domovní přípojku. Akce probíhala v obci Žatčany, kde se teprve nyní prováděla generální oprava elektrifikace. Člověk by nevěřil, že ještě dnes existují takové tragické přípojky, kdy v případě prasknutí jedné žárovky v kuchyni zhasne půl ulice.
Svoboda: "v nedaleké Blučině si dokonce dva zákazníci udělali přípojku ještě před námi, protože ten stav již nevydrželi".

Za dohledu mistra Karla Luskače kluci připravili novou kabelovou přípojku k přepojení za starou, na izolátorech a motaných vodičích. V obcích se současně s novými elektrickými přípojkami opravil i místní rozhlas, který stylovou dechovkou často hrál do kroku, do skoku.

Projekt byl dán, učeň se v něm zorientoval, zjistil, že má být nová přípojka, potřebuje střešník, konzoly, napínací lano ....  sepsal potřebný materiál a pustil se s chutí do svého závěrečného díla na této škole.....

Na všeobecné mapě byly zřejmé čísla sloupů a z nich vedoucí přípojky. Závěsný kabel, nová skříňka ... V soupisu odběrných bodů se člověk dozvěděl více.

Kdo nemusí být z učňů přivázán?
Přípustný pád je pouze z výšky 50cm. O centimetr výše se používá bezpečnostní lano.

Zajímalo nás, co se očekává, že by nemuseli přezkušovaní při této praktické zkoušce znát. Odpověď Radka Svobody zněla:
"Tito kluci? Tak matematika, čeština, ale z praktické části to bude OK. Tyto činnosti dělají již druhým rokem. Pouze je potřeba dávat pozor na střihání kabelu. Rádi si totiž "v rámci rezerv" ustřihnou delší vedení, které pak může někde chybět."

Kluci jsou šikovní, samostatní, jde jim to pěkně "od ruky" ...
"Tříleté obory jsou samí praktici. Dokončí školu a mohou nastoupit do práce. U elektroniků je to více o vědomostech než o praktické části".

Co bude s vašimi absolventy po vyučení?
"Vždy před zkouškami se objevují zástupci firem a vybírají si ty dobré, šikovné".

Zdánlivě rutinní činnost vyžaduje znalosti a zručnost. I když některý učeň již takovou přípojku nikdy provádět nebude, získá základní zkušenosti, z kterých může vycházet v podobném případě. Kotevní lano bylo vždy ukotveno přesně v rovině s příchozím vedením. Délka vedení byla často i přes třicet metrů, což je již pěkná zátěž.

Přípojka vzorně připravena. Tak, tato část je za námi. Ještě ústní zkouška .... V blízkých Telnicích byly přípojky již hotové. Vše provedeno závěsným kabelem. Kdo pojede touto vesnicí zjistí, že obloha je zastřena mnohými kabely. Příčinou této skutečnosti při variantě zemní přípojky je praktická nemožnost dodržení prostorové normy. Inu při výstavbě nové zástavby se již uvažuje se všemi inženýrskými sítěmi v zemi. Bohužel rekonstrukce ve starých zástavbách vyžadují často kompromis.

Během následujících měsíců uvedeme podrobnou fotoreportáž z této zkoušky!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ISŠ Sokolnice 496
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933