Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

ABB EPJ: Rádio všude, kam se podíváš


Document Actions
ABB EPJ: Rádio všude, kam se podíváš
Rozvoj audiovizuální techniky přináší novinky i do oblasti elektroinstalačního materiálu. K sortimentu pasivních prvků určených k zakončení rozvodů audio- a videosignálu tak přibývá sada přístrojů pod názvem AudioWorld pro rozvod zvukového signálu.
Pavel Mony, ze dne: 17.06.2005

Rozvoj audiovizuální techniky přináší novinky i do oblasti elektroinstalačního materiálu. K sortimentu pasivních prvků určených k zakončení rozvodů audio- a videosignálu tak přibývá sada přístrojů pod názvem AudioWorld pro rozvod zvukového signálu.


(3.) Ústředna s FM tunerem

Základní prvky
Základními stavebními prvky jsou dvoukanálová ústředna s tunerem FM (frekvenční modulace) a vstupem pro externí zdroj signálu, dva typy zesilovačů, dva typy reproduktorů a různé doplňky. Přístroje jsou zapojeny do tzv. audiosběrnice, která je tvořena osmižilovým kabelem. Kryty přístrojů jsou nabízeny v designových řadách Element®, Time®, solo®, alpha nea® a alpha exclusive®.


(1.) Schéma zapojení systému AudioWorld
Klik pro větší náhled!

Konstrukce audiosběrnice
Celá audiosběrnice je tvořena několika komponentami. Hlavním prvkem je osmižilový kabel, vodič s rozměry 4 × 2 × 0,8 mm2 nebo 4 × 2 × 0,6 mm2. Druhému typu odpovídá kabel UTP (unshielded twisted pair – nestíněná kroucená dvoulinka – pozn. red.), Cat 6, jejichž rozměr je AWG 23. Délka mezi ústřednou a posledním zesilovačem (obr. 1) je pro silnější kabel asi 100m, u slabšího vodiče je tato vzdálenost asi 50m. Po tomto kabelu je přenášeno napájení zesilovačů 15V DC (SELV), oba dva audiokanály a dva řídicí signály – jeden pro volbu rozhlasové stanice a druhý jako kanál pro interkom (komunikační síť prostorově omezená, umožňující oboustrannou komunikaci mezi účastníky sítě – pozn. red.). Nedílnou součástí je osmipólová komunikační zásuvka, fungující jako propojovací místo mezi ústřednou a audiosběrnicí.


(2.) Zesilovač AudioWorld v řadě Element®

Ústředna s tunerem FM – jádro systému
Hlavní součástí ozvučovacího systému AudioWorld je ústředna s tunerem FM (část přijímače, která zpracovává přijímaný signál – pozn. red.), která plní několik úkolů – obsahuje tuner FM a paměť pro osm naladěných stanic (obr. 3). Přístroj je vybaven anténním vstupem s konektorem IEC – lze tedy k němu připojit jednak dodávanou jednoduchou anténu nebo jej účastnickou šňůrou připojit k anténní zásuvce a získat tak velmi kvalitní signál. Přístroj je též vybaven dvěma konektory RCA (cinch), které jsou určeny k připojení externího zdroje zvuku a tvoří tak druhý kanál, jenž je přenášen po audiosběrnici.

Proto je vhodné umístit ústřednu poblíž ostatní audio a videotechniky. Poslední důležitou funkcí je napájení připojených zesilovačů.


(4.) Zesilovač a spínač v řadě solo®

Zesilovač velký jako vypínač
Každá ozvučovaná místnost je vybavena tímto ovládacím prvkem, který opět sdružuje několik funkcí. Hlavní z nich je vypnutí a zapnutí zesilovače. Pod tímto tlačítkem je schována ještě funkce Sleep, která se aktivuje přidržením tlačítka on/off na dobu asi 5s. Po uplynutí časového intervalu 30 min se zesilovač sám vypne. Další dvě tlačítka slouží pro ovládání hlasitosti, poslední dvě tlačítka pro ovládání kanálů. Tlačítkem AUX – FM se volí poslech mezi kanálem s rozhlasem a kanálem z externího zdroje. Tlačítkem PROG se přepínají rozhlasové stanice z paměti ústředny (obr. 4).


(6.) Reproduktor o výkonu 2W je velký pouze jako vypínač

Druhá verze zesilovače s funkcí interkom obsahuje ještě dva další ovládací prvky. Tlačítko CALL aktivuje funkci interkom, tzv. síťové volání, tlačítko označené škrtnutým reproduktorem je pro funkci Nerušit. Zesilovače mohou pracovat v režimu mono nebo stereo, režim se nastavuje na spodní straně přístroje jednoduchou propojkou (obr. 5).


(5.) Připojovací svorky zesilovače

inovace, technologie, projekty Reproduktory V nabídce jsou dva typy reproduktorů, z nichž menší je opět velký pouze jako vypínač (obr. 6). Lze jej instalovat do běžných krabic pod omítku a používají se pro něj kryty stejné jako na zesilovače. Výkon reproduktoru je 2W (RMS), frekvenční rozsah 150 až 16 000Hz. Pro větší vestavné reproduktory je ideální umístění ve stropním podhledu. V nabídce je typ o výkonu 6 W (RMS), s frekvenčním rozsahem 50 až 11 000Hz. Impedance obou typů je 16Ω (obr. 7). Existuje i možnost připojit externí reproduktory pomocí reproduktorových zásuvek.

Další příslušenství
Kromě montážního příslušenství k vestavným reproduktorům je důležitou součástí přídavný napájecí zdroj. Je určen k rozšíření počtu ozvučovaných míst, a tím i ke zvětšení rozsahu celého systému.


(8.) Zapojení maximální varianty systému AudioWorld

Napájecí zdroj je připojen k audiosběrnici svokami + a – . Připojeným kontaktem R1 je ovládáno spínání zdroje a jeho odpojení v době nečinnosti celého systému.


(7.) Reproduktor pro vestavnou montáž

Použití AudioWorldu
Možnosti využití systému AudioWorld jsou široké, zde je pouze stručný výčet aplikací, které si zasluhují pozornost:

- rodinné domy,
- penziony a hotely,
- restaurace a kavárny,
- kancelářské prostory,
- čekárny lékařů (ordinace),
- rehabilitační pracoviště,
- autosalony,
- butiky, prodejny a malé provozovny.

Přístrojová řada AudioWorld rozšiřuje vybavení v designových řadách Element®, Time®, solo®, alpha nea® a alpha exclusive ®. Doplňuje tak sortiment spínačů, stmívačů, žaluziových spínačů, termostatů atd. S přístroji ABB je možné ovládat nejen světlo, ale i zvuk.

Pokud vás zajímají podrobnosti, zažádejte si o zaslání podrobností níže uvedenou objednávkou!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933