Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

TEST: Zkoušeli jsme indukční detektor 200EP


Document Actions
TEST: Zkoušeli jsme indukční detektor 200EP
Nejste spokojení při identifikaci žil a kabelů s obyčejnou obvodovkou? My jsme testovali indukční detektor! Stručný popis tohoto přístroje včetně krátkého videa pro přihlášené čtenáře.
Miroslav Minařík, ze dne: 13.06.2005
reklama

Jak jsem předeslal jedné diskuzi, vypůjčil jsem si snazší identifikaci toto indukční "zvonítko". Všiml jsem si totiž kolegy jak s tím pracuje a pochopil jsem, že označení některých rezervních obvodů bude rychlejší s tímto nástrojem. Samozřejmě o prozvonění obvodu lze použít libovolné obvodovky, ovšem ten, kdo již takovou práci dělal ví, že dotknout se třeba 50. konců vodičů nějaký čas zabere.


Cena cca 75$

Vzpomněl jsem si na revizního technika, který stráví hromadu času hledáním obvodů a napadlo mne, jak asi by se mu líbil tento nástroj. My ho měli zcela bez návodu k použití a tak jsme se museli spoléhnout na vlastní důvtip.


Cena cca 75$

Přístroj je označen pouze typem 200EP. Uvedený výrobce Progressive Electronics - Textron, alias Greenlee zastupuje Klauke z. Nitsch s.r.o. jehož (k dnešnímu dni určitě) otřesný www lze navštívit zde. A tak i když to není na přístroji přímo uvedeno, všechny nitky končí u amerického výrobce Greenlee A Textron Company, který se výrobou nástrojů pro elektrotechnický průmysl zabývá více než 70 let.

Tato indukční sonda ve spojení s libovolným tónovým generátorem umožňuje detekci vodiče bez nutnosti fyzického kontaktu! Při prvním seznamování byla patrná již slabá devítivoltová baterie, kterou jsme samozřejmě pro relevantní test vyměnili za novou. To proto, že k přesné identifikaci potřebujete mít plně funkční zesilovač sondy. Pak se po drobném zácviku dobře orientujete i v rozvaděči plném vodičů (i pod napětím).


Cena cca 30$

Další součástí, kterou jsme používali byl tónový generátor stejného výrobce.


Cena cca 30$

Pokud máte potřebu vyhledávat vedení, které je již zakončeno konektorem RJ, pak můžete využít k tomu připraveného výstupu.

Zkusili jsme připojit na jedné straně (rozvaděč) červenou svorku na vyhledávaný vodič a byli jsme zvědaví, jak se bude přijímač projevovat na druhé straně (kuchyň). V tomto případě byl souběžně veden ještě druhý vodič (modrý) stejného průřezu (1,5). Souběžný modrý vodič jsme nikam nepřipojovali a pokus dopadl jak jsme předpokládali. Tón i signalizace LED diody byla velmi podobná, rozhodně tento pokus nás nepřesvědčil.

Při druhém pokusu jsme druhý modrý souběžný vodič spolu s černým vodičem generátoru ukostřili v rozvaděči. Signál byl sice na druhé straně slyšet i na více místech, ovšem tentokrát u modrého vodiče byl znatelně slabší a při přiblížení k odizolovanému konci tohoto vodiče zeslábl zcela. U vodiče černého jsme zaznamenali pravý opak a tak nás v tomto případě tento pokus opravdu přesvědčil.

Mohu opravdu tvrdit, že prvotní nalezení svazku vodičů v kterém se vyskytovala i hledaná žíla, bylo opravdu velmi rychlé. Abych nabyl jistotu, tak v některých případech jsem použil pro všechny případy obvodovku.

Rádi bychom o tomto přístroji uvedli více, ovšem doposud nikdo ze zastoupení na výzvu nereagoval a tak ten, kdo tento přístroj má, nám může poradit jak s ním správně zacházet.

Pokud chcete vidět chování této sondy "naživo", přihlaste se ke svému účtu a stáhněte si toto krátké video. Uvidíte zmiňované dva pokusy.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
V tomto článku rozkryjeme řešení obecního rozhlasu pasivní, drátovou formou. Podíváme se na to, jak je to nejenom s komfortem obsluhy, ale především s dimenzováním takového systému a také na řešení výkonové části systému.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933