Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Principy (65.) Čáry a kouzla v elektřině


Document Actions
Principy (65.) Čáry a kouzla v elektřině
Čáry a kouzla s elektřinou jsme už společně prováděli vícekrát, přesto nás vždycky může něco nového překvapit.
Margita Boháčová, ze dne: 28.12.2004
reklama

Pro elektřinu není celkem nic nemožného. Poznáme ještě později, jakých čárů a kouzel je schopná. Nyní si všimněme něčeho jiného.
Kdybychom si třebas přáli, aby přeplněný vůz elektrické dráhy pojal do sebe ještě jednou tolik lidí, bylo by to marné a pošetilé přání. Stěny vozu se neroztáhnou a lidé čekající na stanici musí se vybouřit jen bezbožným proklínáním.
Když však budeme chtít, aby na příklad voltmetr určený pro měření nejvyššího napětí 50 voltů měřil 300, 600 nebo třebas 3000 voltů, je to docela prostá věc. Nemůžeme ovšem jen tak k němu připojit vyšší napětí. To bychom jej poškodili. Ale můžeme to udělat jinak.
Voltmetr pro rozsah 150 voltů potřebuje na příklad proud 0,1 A pro plnou výchylku.

Napětí 300 voltů by jím protlačilo proud dvakrát většÍ, 0,2 A. Na prvou dovolenou hodnotu jej jednoduše snížíme tím, že před voltmetr zapojíme v sérii právě tak veliký odpor, jaký má přístroj. Má-li voltmetr 500 ohmů, zapojíme k němu do série také 500 ohmů. Tím je odpor obvodu dvojnásobný a dvojnásobné napětí vyvolá stejnou výchylku jako dříve. Nesmíme ovšem zapomenout, že nyní každý dílek stupnice voltmetru znamená dvakrát větší hodnotu. Říkáme, že voltmetr má konstantu 2. Když jí násobíme počet dílků odečtených na stupnici, přepočítali jsme jeho výchylky na volty. Ukazuje-li na příklad 36 dílků, je měřené napětí 2.36, tedy 72 voltů. Připojenému odporu říkáme předřadný odpor.
Takový odpor si můžeme  sami lehce zhotovit,
chceme-li rozšířit rozsah svého voltmetru.

Jako drátu užijeme isolovaného odporového drátu, průměru asi 0,2 mm. Postačí však také tenký měděný drát, poněvadž u nás nezáleží tak na chybě způsobené teplotou. Kdybychom znali odpor voltmetru přesně, mohli bychom snadno vypočítat velikost předřadného odporu a určit, kolik drátu spotřebujeme. Právě tak však můžeme nalézt tuto hodnotu zkusmo.
U ampérmetru máme podobnou možnost zvětšit jeho rozsah. Představme si, že nějakým odporem velikosti 10 ohmů protéká proud 1 ampéru. Připojíme k němu paralelně stejně veliký odpor 10 ohmů. Také jím bude protékat proud 1 ampéru. Nic není z ničeho; také druhý proud musí dodat zdroj napětí. A tak ve společném vodiči poteče proud 2 ampérů. V odporech se dělí na dva proudy po 1 ampéru a za nimi se opět spojuje v jediný vodič s proudem 2 ampérů.
Pro takové dělení proudu v místě rozvětvení (v uzlu) platí jeden z Kirchhoffových zákonů:

   součet přitékajících proudů = součtu proudů odtékajících

Oba proudy jsou v určitém poměru k odporům. Jsou­li oba odpory stejné, jsou i proudy stejné. Jinak platí nepřímá úměrnost. Větším odporem bude protékat menší proud a naopak a hodnoty proudů musí být nepřímo úměrné velikosti odporů. Toho se dá využít k rozšíření rozsahu ampérmetru.

Řekněme, že máme přístroj s odporem 1 ohmu a pro rozsah 1 ampéru. Chceme jím měřit proudy až do 10 ampérů.

Musíme tedy k ampérmetru připojit takový paralelní odpor, aby jím protékalo 9 ampérů a ampérmetrem opět jen 1 ampér. Musí být tedy odpory v poměru 1 : 9. Má-li ampérmetr odpor 1 ohmu, musí mít paralelní odpor velikost pouze 1/9 ohmu. Paralelnímu odporu říkáme shunt (čti šent) nebo česky bočník. Jeho výroba je jednoduchá a můžeme si snadno k svému ampérmetru pořídit libovolný počet bočníků. Ani nemusíme jejich hodnoty pracně počítat. Můžeme si je opět určit zkusmo.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933