Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Principy (66.) Podíváme se na základní pilíř elektrotechniky


Document Actions
Principy (66.) Podíváme se na základní pilíř elektrotechniky
Už jsme si dlouho neprovedli žádný pokus. Na to nesmíme zapomínat, poněvadž pokusem si nejlépe ujasníme elektrické problémy.
Margita Boháčová, ze dne: 29.12.2004
reklama

Už jsme si dlouho neprovedli žádný pokus. Na to nesmíme zapomínat, poněvadž pokusem si nejlépe ujasníme elektrické problémy.
Zahrajme si proto trochu s odpory a s baterií článků. Nebudeme dělat nic jiného, než co před více než 100 lety zkoušel německý gymnasijní profesor Georg Simon Ohm, aby určil základní elektrotechnický zákon.
Budeme k tomu potřebovat dva stejné odpory, řekněme po 2 ohmech. Vyrobíme je tak, že na dvě cívečky navineme drát průměru 0,3 mm a délky 12 m. Aby pokus byl pohodlný, zapojíme si přístroje podle schématu na obrázku.

Jako zdroj volme články s malým vnitřním odporem, nejlépe akumulátory. Přepinačem P zapojíme jeden nebo dva články. Vypinačem V můžeme jeden odpor vyřadit.
Řekněme, že přepínač je v poloze 1 a vypinač V je zapojen. Máme tedy v obvodě 1 akumulátor a jeden odpor. Ampérmetr ukazuje třebas 1 A.
Vypojíme-li vypínač V, klesne proud na polovinu, poněvadž odpor obvodu se zdvojnásobil. Když však přehodíme přepinač P do polohy 2 a tím zapojíme jako zdroj oba akumulátory, proud okamžitě vystoupí na původní hodnotu. Zapojíme-li ještě vypínač V, stoupne proud dokonce na dvojnásobek původní velikosti.
Co z toho soudíme? Asi něco podobného jako profesor Ohm. Zjistili jsme, že proud v obvodě roste se zvětšujícím se napětím a klesá s přibýva
jícím odporem. Je tedy přímo úměrný napětí a nepřímo úměrný odporu. Můžeme to vyjádřit matematickou formou:

                                U
                          I = ----
                                R

a z toho plyne, že
                                         U
                    U = R.I  a  R = ----
                                         I

Odvodili jsme si slavný Ohmův zákon. Platí pro celý obvod nebo jen pro jeho část, všude tam, kde se má zákonitě vyjádřit vzájemná závislost napětí, proudu nebo odporu.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933