Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Principy (60.) Polarizace je vítána


Document Actions
Principy (60.) Polarizace je vítána
Vida, horlili jsme proti polarizaci a nyní ji najednou chválíme. Ano, správně, u některých článků je vítána a je jí plně využito. Jsou to akumulátory.
Margita Boháčová, ze dne: 4.12.2004
reklama

Vida, horlili jsme proti polarizaci a nyní ji najednou chválíme. Ano, správně, u některých článků je vítána a je jí plně využito. Jsou to akumulátory. Jejich elektrody nejprve nabíjením polarizujeme a z takto utvořených článků teprve odebíráme proud.
Jsou to jakési zásobníky elektřiny, proto se jmenují akumulátory. Slovo akumulovat znamená česky zásobovat.
Akumulátory jsou i dnes, kdy převládá střídavý proud, velmi důležité. Jsou odvětví, která potřebují pouze stejnosměrný proud, např. elektrolysa. Zkusme pokovovat střídavým proudem. Elektrolytické jevy vůbec nenastanou pro rychlé střídání pólů, které je charakteristickým znakem střídavého napětí.
Víme už, že se vyrábějí dvojí akumulátory: s olověnými elektrodami a s elektrodami niklovými a ocelovými. Známe o nich i různé technické podrobnosti, jako jejich napětí, vnitřní odpor a pod.
Proto si s klidným svědomím můžeme vyrobit olověný akumulátor, třebas zcela primitivní.

Do nádobky se zředěnou kyselinou sírovou ponoříme dvě olověné destičky tak, aby se nedotýkaly, a asi na půl hodiny je připojíme k rozvaděči. Potom je odpojíme a spojíme voltmetrem. Přístroj nám ukáže určité napětí, které bude rychle klesat. Spotřeba voltmetru je na náš primitivní akumulátor příliš vysoká. Ale když jej znovu nabijeme, rozsvítí se na chvilku i malá žárovka na 2,5 voltu napětí.
U skutečného akumulátoru se užívá místo olova jeho kysličníku. Nabíjením jej na záporné desce měníme v houbovité olovo, na kladné desce v kysličník olovičitý. Je to výsledek polarizace vyvolané nabíjením. Při vybíjení vrací se složení desek k původnímu rovnovážnému stavu.
Akumulátory nabíjíme zdrojem stejnosměrného napětí. Musí být tak veliké, aby převyšovalo napětí nabitého akumulátoru. U olověného článku musíme počítat s napětím asi 2,8 voltu, u niklo-železného s napětím asi 1,8 voltu. Nikdy nesmíme zapomenout, že při nabíjení musí být spojen kladný pól akumulátoru s kladným pólem zdroje, záporný pól se záporným.

Opačné zapojení by akumulátor zničilo. Ale čím vlastně máme nabíjet svou akumulátorovou baterii?
U rozvaděče máme zdroj střídavého napětí, transformátor. Připojíme-li
k němu vhodný typ usměrňovače, jaký si můžeme zakoupit, můžeme jím své akumulátory nabíjet. Ovšem stačí-li nám napětí transformátoru. Jinak by bylo třeba pořídit si na nabíjení samostatný transformátor.
Usměrňovače jsou růz
né: kuproxový, selenový nebo elektrolytický. Poslední druh by se dal jistě amatérsky vyrobit; jsou to v podstatě dvě elektrody, jedna hliníková, druhá železná, ponořené do roztoku kyselého uhličitanu sodného. Konstrukce a zapojení usměrňovacích článků je zřejmé z obrázků. Ale suché usměrňovače nejsou drahé a práce s nimi je mnohem pohodlnější.

Máme však ještě jednu možnost. Jestliže jsme si zhotovili Meidingerovy články, máme v nich výborný zdroj pro nabíjení akumulátorů. Spojíme je trvale s akumulátorovou baterií (kladné póly spolu a stejně tak i záporné a už se nemusíme o nic starat).

Meidingerovy články dávají po dlouhou dobu slabý, ale trvalý proud. Nepřetržitým nabíjením postačí tedy doplňovat, co se při pokusech spotřebuje. Počet článků, jaký by byl nutný, volíme z tabulky:

Jak vidíme, pro skromnější práci vystačíme úplně s třemi akumulátory olověnými nebo čtyřmi niklo-železnými.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933