Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Nouzové osvětlení (1.)


Document Actions
Nouzové osvětlení (1.)
Zásady navrhování nouzového osvětlení. Jaké jsou typy chráněných únikových cest? Víte, že nouzové osvětlení musí být funkční i v době požáru v objektu u chráněných únikových cest typu A, B, C?
František Kosmák, ze dne: 17.05.2005
reklama

NOUZOVÉ OSVĚTLENÍ
Navrhování a montáž podle platných technických předpisů a technických norem.

Nouzové osvětlení jako jeden ze způsobů naplnění práva lidí na ochranu života a zdraví v souladu s Listinou základních práva svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, představuje důležité bezpečnostní opatření při úniku z požárně nebo havarijně ohrožených prostor. Základní práva a svobody jsou pod ochranou právní moci. V ČR jsou zakotveny oprávněné nároky na ochranu života a zdraví zejména v Občanském zákoníku č. 4011964 Sb., v Zákoníku práce č. 65/1965 Sb., a pro účely výstavby a udržování staveb ve Stavebním zákoně č. 50/1976 Sb., vše v platném znění.

Navrhování nouzového osvětlení: (zásady):

1) Stále platná vyhláška ČÚBP č. 48/1982 Sb..
kterou se stanoví základní požadavky k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení, předepisuje v § 29 nouzové osvětlení napájené z jiného zdroje, než je zdroj používaného umělého osvětlení v těchto případech:
a) v prostorech bez denního osvětlení, v nichž může dojít k výbuchu, požáru, otravě apod.
b) v průchozích prostorech, v požárních průjezdech, na chodbách a schodištích určených pro nouzový východ osob.

2) Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 137/1998 Sb.
o obecných technických požadavcích na výstavbu (vyhláškou se provádí § 143 odst. I písmo k) Stavebního zákona č. 50/1976 Sb. v platném znění) stanoví v § 45 odst. 2 zejména písmena a), e): elektrický rozvod musí podle druhu provozu splňovat požadavky na bezpečnost osob, zvířat a majetku a dále na dodávku elektrické energie pro zařízení, která musí zůstat funkční při požáru.

3) ČSN 33 2130/1983 čl. 2.6. pro osvětlení společných komunikací, nemocnic a ostatních budov zdravotnických zařízení, budov se shromažďovacími prostory a ve všech druzích budov s výjimkou budov pro bydlení do 16 nadzemních podlaží a na chráněných únikových cestách typu B a C.

4) ČSN 73 0802/2000 Požární bezpečnost staveb - Nevýrobní objekty čl. 9.15 předepisuje nouzové osvětlení v chráněných únikových cestách B a C a dále v cestách typu A, pokud slouží k úniku více než 300 osob. V ostatních případech se nouzové osvětlení doporučuje.

Typy chráněných únikových cest:
A - komunikačně oddělená od ostatních požárních úseků požárními uzávěry otvorů a odvětrána. Dodávka vzduchu musí být zajištěna alespoň po dobu 10 minut. Doba, po kterou se při požáru mohou osoby na únikové cestě A bezpečně zdržovat, je nejvýše 4 minuty.

B - jako A, ale má samostatně vět ranou požární předsíň s dveřmi zabraňujícími proniku kouře. Dodávka vzduchu musí být zajištěna alespoň po dobu 30 minut. Doba, po kterou se mohou osoby při požáru na únikové cestě B bezpečně zdržovat, je nejvýše 15 minut. Také je to cesta jako A, ale vybavená přetlakovou ventilací.

C - jako B, ale s přetlakovou ventilací únikové cesty i požární předsíně na min. 25 Pa mezi požární předsíní a přilehlými požárními úseky, nebo 12,5 Pa, je-li ve všech přilehlých požárních úsecích samočinné hasící zařízení, přetlak v těchto prostorách nesmí přesáhnout 100 Pa. Dodávka vzduchu musí být zajištěna alespoň po dobu 45 minut a slouží-li cesta současně jako zásahová cesta, nejméně po dobu 60 minut. Doba, po kterou se mohou osoby při požáru na únikové cestě C zdržovat, je nejvýše 30 minut.

Nouzové osvětlení musí být funkční i v době požáru v objektu u chráněných únikových cest
typu A nejméně však po dobu 15 minut
typu B po dobu 30 minut
typu C po dobu 45 minut.

Chráněné únikové cesty sloužící současně jako vnitřní zásahové cesty musí mít nouzové osvětlení funkční nejméně po dobu 60 minut.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933