Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Principy (54.) Elektřina pracuje v chemii


Document Actions
Principy (54.) Elektřina pracuje v chemii
Elektřina je velmi pozorný a pracovitý chemik. Když v elektrolytu připojením napětí vyvoláme elektrické pole, nastane čilý pohyb iontů...
Margita Boháčová, ze dne: 10.11.2004
reklama

Elektřina je velmi pozorný a pracovitý chemik. Tuto její činnost jsme objevili, když jsme zkoumali, jakou záhadnou cestou prochází proud kapalinou.
Kovovým vodičem putují téměř nehmotné elektrony, kapalinou (elektrolytem) hmotné ionty, přenášející elektrické náboje. Je to jako přívoz přes řeku, kde by ustavičně plula loď za lodí k oběma břehům.

Když v elektrolytu připojením napětí vyvoláme elektrické pole, nastane čilý pohyb iontů. Kladně nabité kationy se stěhují ke katodě (zápornému pólu), záporně nabité anionty putují k anodě (kladnému pólu). Na pólech si podle své povahy buď přiberou chybějící elektrony, nebo se zbaví přebývajících elektronů a stanou se z nich obyčejné atomy.
Atom bez elektrického náboje má původní chemické vlastnosti a může se klidně slučovat s elektrolytem nebo přímo s elektrodami.
Popsaný pochod můžeme sledovat při pokusu rozkladu vody elektrickým proudem. Proto si jej musíme také udělat.
Jako elektrod užijeme dvou uhlíků z baterie do kapesní svítilny. Očis
tíme je a připojíme k nim měděné vodiče, uložené v isolační trubičce. Také místa spojů musí být chráněna isolačním lakem.

Uhlíkové elektrody uložíme na dno širší sklenice, naplněné desetiprocentním roztokem kyseliny sírové. Nad elektrody umístíme dvě malé zkumavky, naplněné stejným roztokem. Naplníme je přímo v nádobě a nasadíme je na elektrody, aniž bychom je zvedli nad hladinu elektrolytu. Tím je z nich vzduch dokonale vypuzen. Zkumavky jsou drženy lepenkovým víčkem.
Po zapojení proudu vidíme na obou elektrodách vystupovat bublinky plynů, vytlačujících kapalinu ze zkumavek. Po určité době máme
v nich nashromážděny vyloučené plyny; u záporného pólu je jich asi dvakrát tolik co u kladného. Co se vlastně v elektrolytu odehrálo při průchodu proudu? Zředěním kyseliny sírové vznikly kationty vodíku a anionty zbytku kyseliny. Kladně nabité ionty vodíku putovaly ke katodě, doplnily si chybějící elektrony a staly se obyčejnými atomy vodíku, který se hromadil ve zkumavce. Záporně nabité ionty zbytku kyseliny spěchaly k anodě, zbavily se tam přebývajících elektron a jako obyčejné atomy se ihned sloučily s vodou na kyselinu sírovou. Při tom se přebytečný kyslík hromadil ve zkumavce.
A tak sice říkáme, že je to elektrolytický rozklad vody na vodík a kyslík, ale sami vidíme, že je to pochod složitější.
Podle objemu vyloučených plynů ihned poznáme polaritu zdroje. Zá
porný pól je tam, kde je vyloučeného plynu dvakrát více.
Polaritu zdroje si můžeme určit také jinak. Když položíme přívody od baterie blízko sebe na navlhčený papír nasycený roztokem fenolftaleinu v lihu (nebo lakmusový papír), pak místo, kterého se dotýká záporný pól baterie, zčervená.
Pro průzkum polarity zdroje střídavého proudu si upravíme pokus jinak.

Kovovou desku s navlhčeným lakmusovým papírem spojíme s jedním pólem. Drátem, který je spojen s druhým pólem, táhneme čáru polakmusovém papíře. Vznikne trhaná červená čára, poněvadž polarita střídavého zdroje se ustavičně v tempu period mění. Provedeme-li totéž se stejnosměrným napětím a kovovou podložku spojíme s kladným pólem zdroje, vznikne nepřerušená čára. Takovým způsobem si určíme polaritu u neznámého zdroje napětí.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933