Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Principy (57.) Olověný stromeček ve sklenici


Document Actions
Principy (57.) Olověný stromeček ve sklenici
Výroba olověných stromečků nepatří tak docela ke galvanickému pokovování. Ale konec konců vylučování kovu to je a navíc je to zajímavý pokus.
Margita Boháčová, ze dne: 25.11.2004
reklama

Výroba olověných stromečků nepatří tak docela ke galvanickému pokovování. Ale konec konců vylučování kovu to je a navíc je to zajímavý pokus.
Použijeme k tomu jako obyčejně sklenice na zavařeniny, kterou opatříme dřevěným víčkem.

Ke svorkám ve víku připojíme dva olověné dráty, z nichž jeden vedeme až na dno sklenice a podle obrázku jej po celé délce isolujeme špagetou. Druhý drát jde asi do poloviny sklenice volně. Elektrolytem je vodnatý roztok octanu olovnatého. Svorka s isolovaným drátem se připojí ke kladnému pólu zdroje.
Zapojíme-li proud, začne se ihned před našima očima tvořit na: druhém drátě, spojeném se záporným pólem, krásný olověný stromeček, složený z jemných krystalových lístečků.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933