Principy (53.) Výroba tepla ve velkém
reklama
Při elektrickém osvětlení bylo vznikající teplo na překážku.
Někdy je však zase neobyčejně výhodné. Přišlo se na to, že teplem, které vzniká
proudem, se dají tavit a svářet kovy.
Ruský elektrotechnik Vladimírovič Petrov, objevitel elektrického oblouku, se
zamýšlel ho použít k svařování a v hutnictví. Dělal pokusy s přeměnou kysličníku
kovu v čistý kov v elektrickém oblouku.
Z takových prvních pokusů vznikly dnešní elektrické pece na tavení různých rud a
kovů, jinak těžko tavitelných. Však jsou také teploty elektrických pecí vysoké.
Dosahují až 3800 o C.
U obloukové pece jsou uhlíkové elektrody umístěny v šamotové jímce, do níž se
dává tavenina. Vyrábí se tak jakostní ocel, taví se měď, hliník, mosaz a různé
slitiny železa.
U některých elektrických pecí je částí proudového obvodu tuhová nádoba, do níž
se dává tavenina. Užívá se jich ke smaltování nebo k vypalování výrobků a na
tavení skla.
Ruský vynálezce Nikolaj Nikolajevič Benardos
(1842 až 1905) nalezl způsob elektrického sváření kovů. Jednu svařovanou část
spojil s pólem dynama a druhý pól připojil k uhlíkové elektrodě. Do vzniklého
oblouku vložil tyčinku železa a roztaveným železem zalil spáry svařovaných dílů.
Jiný ruský badatel Nikolaj
Gavrilovič Slavjanov (1854 až 1897) zjednodušil svařování tím, že nahradil
uhlíkovou elektrodu elektrodou z onoho kovu, kterým se svařovalo. Tohoto způsobu
I se užívá dosud.
Svařování dnes dosáhlo vysoké dokonalosti. Není žádným zázrakem svařování pod
vodou, prováděné potápěči.
Z primitivních začátků se rozrostlo technické využití
tepla vyrobeného elektrickým proudem do gigantických rozměrů. Není průmyslového
odvětví nebo jiného hospodářského oboru, kde by se ho k něčemu nepoužívalo.
Jen z průmyslových zařízení by se dala jmenovat dlouhá řada. Ohromné pece na
žíhání ocelových výkovků, smaltovací pece, kalicí a popouštěcí pece pro různé
stupně kalení oceli, pece kovářské, sklářské, vypalovací
a mnoho jiných.
Také v potravinářském průmyslu jsou elektrické pece na prvém místě. Pekou chléb
i pečivo, jemné cukroví i dorty.
Tisíce laboratoří v naší republice využívá tepla, které vzniká elektrickým
proudem, ve speciálních píckách. Tisíce a tisíce domácností má v provozu
nepřehlednou řadu elektrických zařízení, počínajíc kuchyňským sporákem a končíc
želízkem na kadeření vlasů. Tisíce závodních a hotelových kuchyní vaří a peče
elektřinou.
Ani zemědělství nezůstává pozadu. Zásobníky na horkou vodu spolykají množství
kilowatthodin. A co pařáky, elektrické líhně, sterilizační přístroje, pařeniště,
sušírny krmiva? To všechno žádá nenasytné tisíce kilowatthodin.
S elektrizací našeho hospodářství požadavky stále rostou. Víc elektřiny, ještě
víc a ještě! Víc elektráren! Blíží se doba, kdy elektrická energie všechno
ovládne!
Ale to nebude poslední slovo. Přijde doba, kdy i atomové energie, s níž je
spojen vývin úžasně vysokých teplot, bude využito k výrobě tepla ve velkém pro
naše hospodářství.
Reloaded Ladislav Smrz 1956
TEXT Z OBLASTÍ | SOUVISEJÍCÍ KONTAKT |
---|---|