Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Principy (53.) Výroba tepla ve velkém


Document Actions
Principy (53.) Výroba tepla ve velkém
Teplo má mnoho různých tváří, mě třeba připomíná idylku rodinného krbu, my se však nyní budeme zabývat technickým využitím tepla vyrobeného elektrickým proudem, které se rozrůstá do gigantických rozměrů.
Margita Boháčová, ze dne: 6.11.2004
reklama

Při elektrickém osvětlení bylo vznikající teplo na překážku. Někdy je však zase neobyčejně výhodné. Přišlo se na to, že teplem, které vzniká proudem, se dají tavit a svářet kovy.
Ruský elektrotechnik Vladimírovič Petrov, objevitel elektrického oblouku, se zamýšlel ho použít k svařování a v hutnictví. Dělal pokusy s přeměnou kysličníku kovu v čistý kov v elektrickém oblouku.
Z takových prvních pokusů vznikly dnešní elektrické pece na tavení různých rud a kovů, jinak těžko tavitelných. Však jsou také teploty elektrických pecí vysoké. Dosahují až 3800 o C.
U obloukové pece jsou uhlíkové elektrody umístěny v šamotové jímce, do níž se dává tavenina. Vyrábí se tak jakostní ocel, taví se měď, hliník, mosaz a různé slitiny železa.
U některých elektrických pecí je částí proudového obvodu tuhová nádoba, do níž se dává tavenina. Užívá se jich ke smaltování nebo k vypalování výrobků a na tavení skla.

Ruský vynálezce Nikolaj Nikolajevič Benardos (1842 až 1905) nalezl způsob elektrického sváření kovů. Jednu svařovanou část spojil s pólem dynama a druhý pól připojil k uhlíkové elektrodě. Do vzniklého oblouku vložil tyčinku železa a roztaveným železem zalil spáry svařovaných dílů. Jiný ruský badatel Nikolaj Gavrilovič Slavjanov (1854 až 1897) zjednodušil svařování tím, že nahradil uhlíkovou elektrodu elektrodou z onoho kovu, kterým se svařovalo. Tohoto způsobu I se užívá dosud.
Svařování dnes dosáhlo vysoké dokonalosti. Není žádným zázrakem svařování pod vodou, prováděné potápěči.
Z primitivních začátků se rozrostlo technické vy
užití tepla vyrobeného elektrickým proudem do gigantických rozměrů. Není průmyslového odvětví nebo jiného hospodářského oboru, kde by se ho k něčemu nepoužívalo.
Jen z průmyslových zařízení by se dala jmenovat dlouhá řada. Ohromné pece na žíhání ocelových výkovků, smaltovací pece, kalicí a popouštěcí pece pro různé stupně kalení oceli, pece kovářské, sklářské, vypalovací
a mnoho jiných.
Také v potravinářském průmyslu jsou elektrické pece na prvém místě. Pekou chléb i pečivo, jemné cukroví i dorty.
Tisíce laboratoří v naší republice využívá tepla, které vzniká elektrickým proudem, ve speciálních píckách. Tisíce a tisíce domácností má v provozu nepřehlednou řadu elektrických zařízení, počínajíc kuchyňským sporákem a končíc želízkem na kadeření vlasů. Tisíce závodních a hotelových kuchyní vaří a peče elektřinou.
Ani zemědělství nezůstává pozadu. Zásobníky na horkou vodu spolykají množství kilowatthodin. A co pařáky, elektrické líhně, sterilizační přístroje, pařeniště, sušírny krmiva? To všechno žádá nenasytné tisíce kilowatthodin.
S elektrizací našeho hospodářství požadavky stále rostou. Víc elektřiny, ještě víc a ještě! Víc elektráren! Blíží se doba, kdy elektrická energie všechno ovládne!
Ale to nebude poslední slovo. Přijde doba, kdy i atomové energie, s níž je spojen vývin úžasně vysokých teplot, bude využito k výrobě tepla ve velkém pro naše hospodářství.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933