Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Jak telefonujete? My bezplatně.... Neomezená komunikace (1.)


Document Actions
Jak telefonujete? My bezplatně.... Neomezená komunikace (1.)
Komunikace mezi příbuznými, přáteli, kolegy, či obchodními partnery je nezbytná povinnost. Je na každém z nás, jaký způsob zvolíme. V dnešní době to již zdaleka není otázkou peněz, ale hlavně ochoty vůbec komunikovat....
Miroslav Minařík, ze dne: 4.05.2005
reklama

Komunikace mezi příbuznými, přáteli, kolegy, či obchodními partnery je nezbytná povinnost. Je na každém z nás, jaký způsob zvolíme. V dnešní době to již zdaleka není otázkou peněz, ale hlavně ochoty vůbec komunikovat.

Vzpomínám si na dobu začátků GSM sítě, kdy jsem snad jako první zaměstnanec prosazoval mobilní telefon. Už tenkrát mi bylo jasné, že se vše posunuje o příčku výš. Ten, kdo nebude mít k dispozici mobilní telefon, bude přinejmenším znevýhodněn před svými obchodními protivníky. A tak jsem už tenkrát pátral po dostupných možnostech.

Tedy podívejme se na typy uživatelů a jejich vhodné komunikační nástroje:

  mobil e-mail IP telefonie ICQ IRC klasický
telefon
Skype
žáci, studenti ano ano   ano ano   ano
pracovníci v kancelářích ano ano ano ano   ještě ano ano
programátoři ano ano   ano ano   ano
obchodníci ano ano ano ano   ještě ano ano
manažeři ano ano ano     ještě ano ano
revizní technici ano ano   ano   ještě ano ano
projektanti ano ano       ještě ano ano
ženy na mateřské ano ano   ano     ano
řemeslníci v práci hlavně         ještě ano  
důchodci ano ano   ano     ano

Tato tabulka jsou výsledky mého průzkumu mezi mými kontakty. Ovšem tyto skutečnosti vyžadují samozřejmě nejen znalost práce s PC, ale také chuť PC využívat. Vzpomeňte si na rčení "kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem". Pokud tedy to odvodím do typů komunikace, pak by to mohlo znít asi takto: "kolikati kanály umíš komunikovat a komunikuješ, tolikrát se ti zvyšuje pravděpodobnost úspěchu".

Tedy pokud slyším třeba: "Co bych se učil cizí jazyk! Já mluvím česky, tak ať on se přizpůsobí!", pak dotyčný stojí na konci dlouhé fronty žadatelů a snílků o realizaci svých představ.

Pokud někteří neznají některé zmiňované způsoby....


U nás již zavržený systém FAYN

IP telefonie
IP telefonie = přenos hlasu po datových sítích. Hlasová informace je přenášena prostřednictvím komunikačních sítí založených na protokolu IP. Hlas se přenáší v jedné síti současně s dalšími datovými informacemi jako jsou například e-maily. Vytočíte běžné telefonní číslo a hovor se spojí. Pokud se takový hovor uskuteční v rámci podnikové sítě, data hlasu neopouštějí firmu. Technologii VoIP je tedy možné nasadit i mimo Internet, všude tam kde lze provozovat protokol IP. Pak se jedná o tzv. IP telefonii.
V redakci jsme testovali systém FAYN, který nás zklamal především přístupem pracovníků té společnosti a samotnou obchodní filozofíí. Nyní probíhá testování IP telefonie společnosti IPEX. IP telefonií vyřizujete veškeré hovory stejně jako mobilem nebo pevnou telefonní stanicí.


Jeden z přístrojů připravované služby IPEX

ICQ, stránka s podrobnostmi  , stránka pro stažení software
komunikační systém na PC, PDA, který umožňuje posílat textové zprávy mezi uživateli v reálném čase. V reálném čase znamená, že v okamžiku kdy zprávu odešlete, se příjemci zobrazí a on na ni dle potřeby okamžitě odpovídá. Také jinak lze popsat, že jde o textový rozhovor. Není vhodné pro oficiální např. obchodní jednání.

IRC, stránka s podrobnostmi
IRC je další povídání přes Internet. IRC systém, kde lidé mluví v "kanálech" s určitým tématem hovoru, ve skupině nebo soukromě. Není žádné omezení počtu účastníků diskuze ani počtu kanálů na IRC. Jeho nastavení pro začínající uživatele PC je trošku složitější, proto jej používají více znalí. Není vhodné pro oficiální např. obchodní jednání.

SKYPE, stránka s podrobnostmi
Skype je jednoduchý a volně šiřitelný software, pomocí kterého, posíláte textové zprávy stejně jako třeba na ICQ, ale navíc tento systém umožňuje přenos hlasu! Využívá P2P technologie pro spojení s jinými uživateli Skype. Tento software umožní telefonování do úplného vyčerpaní sil a to vše bez poplatků!

Co využíváme my?
Pravděpodobně bude jednodušší vyjmenovat to, co již nebudeme zřejmě nikdy používat. Díky Českému Telecomu, který velmi pružně zareagoval s přeložením naší redakční linky (cca po 1,5 roce) jsme nalezli jiná řešení, tedy pevná linka je pro nás naprostou zbytečností. Stejně jako faxový přístroj - ten byl zrušen již v hluboké minulosti pro zbytečné zabírání místa a sice minimální, ale přece jen odběr elektrické energie. Tedy naše kontakty se skládají z mobilních čísel, čísel IP telefonů, ICQ a SKYPE.

Pokud někoho zajímají tyto komunikační možnosti, ať s námi diskutuje v této diskuzi!

Příští díl bude o dalších souvislostech!
 

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933