Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zemljanka na samohonku... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.01.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zemljanka na samohonku...


Zemljanka na samohonku...
Takhle nějak bychom mohli pojmenovat zemní svítidlo, které díky vestavěnému fotovoltaickému článku a vnitřnímu akumulátoru nepotřebuje pro svůj provoz přívod elektrické energie...
Ludvík Málek, ze dne: 2.01.2004

Takhle nějak bychom mohli pojmenovat toto zemní svítidlo. V podstatě se jedná o ideální osvětlovací těleso, které díky vestavěnému fotovoltaickému článku a vnitřnímu akumulátoru nepotřebuje pro svůj provoz přívod elektrické energie. Jako světelný zdroj jsou pro toto skoro perpetuum mobile použity výkonové svítivé diody LED v barvách červená, zelená, žlutá nebo modrá, jejichž životnost je cca 100.000 provozních hodin.

Během dne se ze solárního článku nabíjí vnitřní akumulátor a vestavěný soumrakový spínač pak svítidlo večer automaticky zapne a ráno zhasne.

Vzhledem k velmi nízkému příkonu svítivých diod lze očekávat, že svítidlo vydrží svítit po celou noc. Svítidla jsou vhodná pro dekorativní osvětlení všude tam, kde je komplikované zbudování přívodu el. energie na místech jako jsou privátní zahrady, parky, vymezení koridorů či jako architektonické dekorativní osvětlení budov.

Svítidlo se vyrábí v zapuštěném provedení kde na podlaze svítí mezikruží, nebo polozapuštěném provedení - vystupující část osvítí bezprostřední okolí svítidla. Vzhledem ke krytí IP68, je možno tato svítidla použít třeba jako dekorativní osvětlení přímo v bazénu který je na slunečném místě.

Technické parametry:
Krytí: IP68
Světelné zdroje: 6xLED
Základna: odlévaný hliník
Optická část: krycí tvrzené sklo
Nosnost: pochozí zátěž

TEXT Z OBLASTÍ
  • Dějepis
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.