Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Osvětlování obytných prostor - dětské pokoje a ložnice


Document Actions
Osvětlování obytných prostor - dětské pokoje a ložnice
Harmonický vývoj od útlého dětského věku vede ke správnému formování a vytváření osobnosti. Spolutvůrcem při tomto procesu je i odpovídající osvětlení prostoru dětského pokoje. V ložnici zase trávíme čas potřebný pro regeneraci organismu.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.09.2003

Harmonický vývoj od útlého dětského věku vede ke správnému formování a vytváření osobnosti. Spolutvůrcem při tomto procesu je i odpovídající osvětlení prostoru dětského pokoje. V ložnici zase trávíme čas potřebný pro regeneraci organismu. Proto bychom měli problematice kvalitního a ekonomického osvětlení těchto místností věnovat zvýšenou pozornost.

Základní pojmy světelné techniky
Pro lepší a snazší orientaci uveďme alespoň některé pojmy a veličiny.

Světelný tok Φ
Tato veličina udává, kolik světelné energie vyzáří světelný zdroj. Jednotka světelného toku je lumen (lm).

Intenzita osvětlení E
Veličina udává, jak je určitá plocha osvětlována a vyjadřuje podíl dopadajícího světelného toku na plochu. Jednotka osvětlení je lux (lx).

Zásady pro osvětlování dětských pokojů
Každé dítě má výbornou přizpůsobivost mladého zraku, z toho však nelze odvozovat, že bude vidět i při špatném osvětlení. Nevhodné osvětlení může vést ke zhoršování zraku a navíc při špatném směrování světla vede k tomu, že se dítě naklání, přesedává a kroutí. Vadné osvětlení se pak stane příčinou celé řady zdravotních problémů od bolesti hlavy, zánětu spojivek, psychické nerovnováhy až po deformace páteře. Špatné osvětlení pak může nejen zkazit oči, ale i známky ve škole.
Řešení osvětlení dětského pokoje má svoje zvláštnosti, které vyplívají z působení barev na rozvoj osobnosti a z účinků světla na vykonávanou činnost.

Vliv barev
Vliv barev na člověka se během jeho života mění. Zvlášť rychle je tomu v dětství a dospívání. Pro co nejlepší prostředí k učení a tvůrčí činnosti je žádoucí měnit i barevnost dětského pokoje. S postupem let alespoň třikrát.

U začínajících školáků je pro udržení pozornosti vhodná barva oranžová, na děti starší (do 14ti let) působí velmi dobře odstíny barvy zelené. Dospívající ocení barvy studenější, především světlemodrou. Dětské pokoje bývají zpravidla pracovnami i ložnicemi. Tomu by mělo odpovídat i jejich osvětlení.

Celkové osvětlení
Dětský pokoj potřebuje v první řadě celkové osvětlení řešené takovým způsobem, aby se braly do úvahy dětské aktivita a vitalita. Proto není vhodné používat závěsná svítidla, ale svítidla přisazená ke stěně či stropu. Jejich volba a rozmístnění jsou dány velikostí pokoje a lze doporučit i několik stropních svítidel, umožňujících realizovat stupňovitou regulaci. Mezi vhodné zdroje patří žárovky a kvalitnější kompaktní zářivky. Obecně platí, že čím je použité svítidlo větší a více rozptyluje do prostoru, tím jsou i stíny slabší a nevýrazné. Naopak bodové světelné zdroje mají směrované světlo vytvářející výrazné stíny-působí potom rušivě.

Pracovní osvětlení
Školáci potřebují k pracovnímu stolu svítidlo, které umožňuje měnit polohu podle vykonávané práce. Obecně platná zásada říká, že:
- světlo má přicházet směrem vhodným pro danou činnost (např. u praváků při psaní zleva a shora)
-svítidlo se má umístnit tak, aby neoslňovalo a nevytvářelo na pracovní ploše odlesky (oslnění odrazem)
-větší intenzita osvětlení není na závadu, její doporučená hodnota je 500lx

Přibližně platí, že po dosažení intenzity osvětlení 100lx na pracovní ploše, potřebujeme u žárovkového osvětlení 25W na čtvereční metr osvětlovaní plochy, u zářivkového osvětlení jen asi 8W/m2.

Pracovní lampy s halogenovými žárovkami dávají zářivější světlo. Je však nutné počítat s tím, že mohou nepříjemně ohřát nábytek a při dlouhodobé práci  mají negativní vliv na soustředěnost a schopnost přemýšlet.

Osvětlení lůžka
Dalším druhem svítidla, se kterým je v dětském pokoji nutné počítat, je osvětlení umožňující dítěti čtení na lůžku. Má být směrovatelné a světlo má dopadat na knížku, časopis či jinou tiskovinu od hlavy zezadu či z boku.

Noční osvětlení
U zvlášť malých dětí je nutné uvažovat s malou lampičkou, barevně vhodně laděnou, s kompaktní zářivkou 5-7W, kterou necháme svítit v noci. Snižuje možnost úrazu a také strach ze tmy neosvětleného pokoje.

Zásady pro osvětlování ložnic
Výběr svítidla je vždy otázkou osobnosti.  Dostupnost či nedostupnost určitých druhů svítidel závisí na finančních možnostech, někdy však ani nejdražší svítidla nevytvoří vyhovující osvětlení.

Celkové osvětlení
Ložnice, kde se pouze spí a odpočívá, vyžaduje v první řadě celkové osvětlení. Postačí do 100lx. Bude sloužit pro základní orientaci a pro práci s obsahem skříní, stolků a podobně.
Za velmi dobré lze označit všechny systémy osvětlení, kde lze světelný tok regulovat dálkovým ovládáním. Jednoduchá je regulace žárovek, obtížnější zářivek.

Osvětlení lůžka
Významným místem ložnice je postel, kde člověk leží a dívá se vzhůru. Středové svítidlo by zde nemělo mít vysokou hodnotu jasu. Čím je svítidlo větší a více rozptyluje světlo v prostoru, tím jsou slabší stíny, naopak bodové světelné zdroje mají směrované světlo s výraznými stíny.
U postele vždy vytváříme vhodné osvětlení zejména pro čtení a pod. Vzhledem k tomu, že jde o relativně krátkou dobu, kdy je tato činnost vyvíjena, postačí hladina osvětlení 150-200lx. U manželských postelí je situace při výběru svítidel o něco komplikovanější. Svítidla by měla být dobře směrovatelná a umístněna tak, aby druhý partner nebyl světlem rušen. Držíme se osvědčené zásady, že světlo nemá vytvářet na osvětlované ploše stíny ani zrcadlové odrazy.

V neposlední řadě patří do ložnice osvětlení, které vyvolá intimní atmosféru prostoru. Je někdy velmi obtížné do ložnice takové svítidlo umístnit, lze však s výhodou použít světelné římsy s lineární zářivkou s barevným tónem.

Závěrem
Tento informační materiál nemůže ve své krátkosti postihnou celou řadu problematiky osvětlování dětských pokojů a ložnic. Je důležité si uvědomit, že zejména prostředí dětských pokojů bude mít velký vliv na formování správného postoje dětí ke světlu a osvětlení s dopadem na jejich tělesný a duševní rozvoj. Je proto zcela na místě konkrétní situaci konzultovat s odborníky, požadovat informace v prodejnách a hledat správné řešení. To je takové, které je účelné,  hospodárné a prospěšné.

Doc.Ing.Jiří Plch,Csc.
Zdroj JME a.s.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933