Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

OEZ: Biatlonista Dostál je mistrem světa!


Document Actions
OEZ: Biatlonista Dostál je mistrem světa!
Český biatlon dosáhl obrovského úspěchu. Ve vytrvalostním závodě na dvacet kilometrů na mistrovství světa v Hochfilzenu vyhrál Roman Dostál! Čtyřiatřicetiletý závodník zajel životní závod a nechal za sebou německé borce Michaela Greise a Ricco Grosse, kteří obsadili zbývající medailové příčky.
ze dne: 12.03.2005

Foto: Tomáš Kohout, ČRo 1-Radiožurnál, Text: Tomáš Hermann, OEZ

Dostál byl v cíli nadšený. "Splnil se mi životní sen, v jaký jsem nevěřil. Doufal jsem, že v Hochfilzenu aspoň jednou skončím do desátého místa. Ale tohle jsem opravdu nečekal."

Českému šampionovi nevadilo ani extrémní počasí, kdy hustě sněžilo a foukal vítr. "Takové náročné podmínky mi vyhovují. Důležité a zároveň náročné je udržet si koncentraci. Uspěl jsem díky tomu, že jsem dokázal dobře rozložit síly," uvedl Dostál.

Dostál byl na prvních třech střelbách byl stoprocentně úspěšný a od druhé byl v čele průběžného pořadí. O první příčku nepřišel ani po jedné minule na poslední položce, kdy byl potrestán trestnou minutou.

Jeho největší soupeř Greis totiž běžel podstatně pomaleji a Dostála předstihnout nedokázal.

Další německý favorit Gross běžel sice lépe, jenže minul na první i poslední
střelbě a musel se spokojit s bronzem.

Závodník z Letohradu je po Zdeňku Vítkovi a Kateřině Holubcové stal třetím českým medailistou v historii mistrovství světa. Dostál přitom ve Světovém poháru nikdy nebyl mezi nejlepšími třemi a na šampionátu obsadil nejlépe pátém místo v ruském Chanty Mansijsku.

Jako první přijímal Roman Dostál gratulace od manželky Hany. Telefonovala mu ještě když stál v prostoru cíle. "Byla ráda, blahopřála mi," usmíval se mistr světa na tiskové konferenci, kde před zaplněným sálem a po boku třetího Ricco Grosse představoval rodný Letohrad, jako malé biatlonové městečko u Hradce Králové.

Na velmi dobrém devátém místě skončil Michal Šlesingr. I přes tři chyby na střelnici, se dokázal díky vynikajícímu běhu udržel mezi nejlepšími.

V českém táboře vybuchla exploze nadšení, objímali se servismeni i trenéři. "To je borec," řekl Michal Šlesingr. "O Romanově úspěchu jsem se doslech až od hlasatele v cíli. Věřil jsem tomu, až když jsem se teď podíval na výsledkovou tabuli. Taková věc se nestává každý rok," ocenil Šlesingr.

Šlesingr potvrdil, že se je jednalo o extrémně těžký závod. "Projetá byla pouze jedna stopa, nedalo se v hlubokém sněhu ani pořádně předjíždět. Navíc foukal dost nepříjemný vítr," dodal Šlesingr. I on, juniorský mistr světa, zajel v Hochfilzenu nejlepší závod kariéry.

Petr Garabík skončil čtyřiačtyřicátý a Tomáš Holubec obsadil jednapadesátou příčku.

Jen těsně za medailemi skončil vedoucí muž Světového poháru Sven Fischer, jenž se třemi trestnými minutami skončil čtvrtý. Až na šestém místě skončil vítěz předchozích dvou závodů v Hochfilzenu, norský šampion Ole Einar Björndalen, který se netrefil dokonce pětkrát.

Výsledky:
Vytrvalostní závod na 20 km: 1. Dostál (ČR) 1:24,5 (1 trestná minuta), 2. Greis -9,4 (0), 3. Gross -26,9 (2), 4. Fischer (všichni Něm.) -1:05,2 (3), 5. Sikora (Pol.) -1:55,0 (3), 6. Björndalen (Nor.) -2:01,7 (5), 7. Hietalahti (Fin.) -2:22,1 (2), 8. Poiree (Fr.) -2:26,3 (2), 9. Šlesingr (ČR) -2:41,6 (3), 10. Pallhuber (It.) -3:10,8 (3), ...44. Garabík -7:20,1 (3), 51. Holubec (oba ČR) -7:50,2 (5).

Průběžné pořadí SP (po 23 z 27 závodů):
1. Fischer 792 bodů, 2. Poirée 766, 3. Björndalen 737, 4. Gross 602, 5. Čepikov (Rus.) 577, 6. Greis 562, 7. Rožkov 558, 8. Kruglov (oba Rus.) 548, 9. Defrasne (Fr.) 537, 10. Eckhoff (Nor.) 489, ...36. Šlesingr 111, 37. Dostál 106, 43. Holubec 74, 58. Vítek (ČR) 39, 64. Garabík 28, 82. Moravec (ČR) 9.

Foto: Tomáš Kohout, ČRo 1-Radiožurnál, Text: Tomáš Hermann, OEZ

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933