Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Principy (44.) Chvála elektřiny


Document Actions
Principy (44.) Chvála elektřiny
Jako v pohádce vyplnil čarovný prsten bleskurychle a ochotně každé přání udatného rytíře, tak i elektřina je ustavičně připravena splnit naše požadavky, ať sebeobtížnější.
Margita Boháčová, ze dne: 2.09.2004
reklama

Elektřina má přemnoho dobrých a neocenitelných vlastností. Můžeme říci kouzelných vlastností. Jako v pohádce vyplnil čarovný prsten bleskurychle a ochotně každé přání udatného rytíře, tak i elektřina je ustavičně připravena splnit naše požadavky, ať sebeobtížnější.
Neuvěřitelná je rychlost, s jakou elektřina působí na jakoukoli vzdálenost. Je to vůbec největší rychlost, jaká se může v přírodě vyskytnout. Mohli bychom mít doma v pokoji vypínač a elektrické motory by mohly být v Brně, v Bratislavě nebo kdekoli na světě. Jakmile bychom vypínač zapojili, okamžitě by se motory roztočily, ať už by byly kdekoli.
Stejným zázrakem je, jak veliká energie se dá libovolně přenášet pouhými tenkými dráty. Kdyby se měla stejná energie přenést parou nebo vodním proudem, jaké rozměry by asi  muselo mít potrubí?

Elektřiny se dá doslova použít ve velkém i v malém. Táž energie žene ohromná soustrojí pro těžní klece v dolech i dětskou hračku, směšně jednoduchý motorek. Stejná elektrická síla taví v pecích spousty železné rudy a opéká topinky na miniaturním stojánku. Elektřina se dá po libosti rozdělovat jak po ohromných množstvích, tak po malých kousíčkách, které nestojí ani za řeč.
Ale její nejvzácnější vlastností je všestrannost. Opravdu jako v pohádce. V okamžiku se dovede elektřina přeměnit podle našeho přání v jinou energii.
Zapojíme-li vypínač lampy, ihned se rozsvítí žárovka. V okamžiku se elektrická energie proměnila ve světelnou.
Hneme pákou kontroléru ve voze elektrické dráhy, zapojíme vypínač u soustruhu a ihned se elektrická energie mění v mechanickou.
Připojíme elektrický sporák do zásuvky sítě a okamžitě a okamžitě se změní v tepelnou energii.
A tuto tajemnou proměnu si můžeme sami předvést zcela prostými prostředky.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
První podzimní veletrh na Slovensku byl letos v Bratislavě. Měl neobvykle pestrý doprovodný program a nejzajímavější složkou celé události byla část osvětlování. Kamerou jsme zachytili některé zajímavé expozice, které byly ve středu zájmu návštěvníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933