Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OEZ: Rozvoj programu SICHR 2005


Document Actions
OEZ: Rozvoj programu SICHR 2005
Od začátku roku 2005 je připravena další verze programu SICHR, již šestá, opět doplněná o řadu funkcí a přínosných ovládacích povelů pro uživatele.
Bohumil Mikota, ze dne: 4.03.2005

Od začátku roku 2005 je připravena další verze programu SICHR, již šestá, opět doplněná o řadu funkcí a přínosných ovládacích povelů pro uživatele.
Základní koncepce zůstává zachována, to znamená práce s nn paprskovou sítí do 50 paprsků a se třemi základními režimy práce:

  • charakteristiky,
  • impedanční smyčky
  • selektivita.

Dochází ovšem k dalšímu obohacení a úpravám.

Především jsou k dispozici svodiče přepětí, které tvoří zcela speciální segment programu. SICHR tak poskytuje výpočet použití svodičů typu T1, T2 a T3 (dříve označované jako B, C, D). Jak je u programu SICHR obvyklé, i použití svodičů zahrnuje řadu kontrol jištěním a sledu řazení tohoto druhu ochrany elektrického rozvodu.

Samozřejmostí připravované verze je aktualizace přístrojů, která se v tomto případě týká zejména výkonových pojistek PHN2 a PHN3 bez olovnatých a cadmiových sloučenin, tzv. Cd/Pb-free, vn pojistek PM 80 a 100A a odpínačů VARIUS velikosti FH00.

Ve výpočtech dochází k výrazné změně v tom, že kabely je možno jistit proti přetížení nejen na začátku, ale i na konci, zatímco zkratová ochrana je zásadně určována pro začátek vedení. Paralelní kabely jsou automaticky seskupovány s příslušným vlivem na jejich zatížitelnost.
Editace schématu má také svá vylepšení. Především se jedná o možnost kopírování celých skupin přístrojů z paprsku. Posloupnost prvků může zahrnovat i mezery a vývody, nikoli však sběrnice. Funkce individuálního výběru až do počtu 15 prvků není přitom dotčena.

Příbuznou funkcí je opakování sledu prvků nějakého úseku paprsku prakticky bez omezení (až 255 krát). Je to jakási „repetice“ známá z hudby. Sled je vykreslen jen jednou a označen postranní modrou svorkou s číselným vyjádřením počtu opakování. Použitelnost je např. pro projektování veřejného osvětlení. Funkce je ovšem vázána na konstantní délky vedení v projektovaných úsecích, výrazně však zkracuje schéma a zpřehledňuje ho na rozdíl od tzv. prodloužených paprsků.
Pokud se týká kompatibility při zpracovávání projektů z dřívějších verzí, byla zavedena pro produkty od verze 3.

Zpříjemněním při vkládání kabelů jsou vyobrazení jednotlivých zvolených uložení. Drobnější úpravou je hlídání délky poznámek u položek paprsku pro tisk. Delší řádek, který by se už nevytiskl celý, zčervená.Někteří uživatelé přivítají, že pro instalaci SICHRu nebudou muset být administrátory počítače.

Se šestou verzí se budete moci seznámit jako obvykle na www.oez.cz nebo z lisovaného CD. Součástí programu bude, jako to bylo u předešlých verzí, poměrně rozsáhlý manuál, který se otevírá v programu Acrobat Reader.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933