Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Nebezpečí nožových pojistek


Document Actions
Nebezpečí nožových pojistek
Všichni vytahujeme nožové pojistky pomocí pojistkových držadel - známých žehliček OEZ.... Dejte si pozor na správné používání dle pokynů výrobce!
Jaroslav Slávik, ze dne: 4.03.2005
reklama

Všichni vytahujeme nožové pojistky pomocí pojistkových držadel - známých žehliček OEZ....  Tyto žehličky se vyrábějí ve třech typech. Jeden z nich má na bocích ochranné plastové kryty. V návodu naleznete upozornění, že se toto provedení používá všude tam, kde nejsou mezi nožovými pojistkami izolované přepážky. Právě v těchto případech se použije tento typ pojistkového držadla.

Pánové! Položme si ruku na srdce. Kdo to používá?

Jeden případ za všechny.
V provozech, kde se nožové pojistky používají, je vhodné jednou za čas vyzkoušet tyto vložky zkusit vytáhnout a znovu nasadit.

V jedné provozovně byly nožové pojistky osazeny patrně ještě v době výchozí revize a i po mnoha letech nebyly vůbec vyjmuty. Bylo tedy celkem pochopitelné, že se jim po takové době ven nechtělo. Pracovník - silák, který příslušný obvod odpojoval (samozřejmě bez zatížení), zabral ovšem tak, že se jednou částí vytahované patrony přiblížil k vedlejší fázi tak, že došlo k oblouku.

Typ DP
Je určen pro manipulaci s pojistkovými vložkami v jedno i třípólových pojistkových spodcích, které jsou vybaveny izolačními přepážkami.

Byl popálen na rukou a obličeji. Avšak v tomto případě měl štěstí. Ruce i zrak má již dnes v pořádku.

Typ D1PH
Je vybaven izolačními postranicemi, které zabraňují nahodilému dotyku, hlavně v případě, kdy mezi pojistkovými spodky nejsou namontovány izolační přepážky. Určeno pro jednopólové pojistkové spodky bez krajních přepážek

Chtěl bych upozornit, že ČSN jsou sice nezávazné, ale pozor! Pokyny výrobce jsou jednoznačně závazné! A dalšími jednoznačně závaznými předpisy jsou místní předpisy!

Typ DPM
Jde o držadlo DP, které je vybaveno ochrannou manžetou pro zvýšení bezpečnosti obsluhy při manipulaci s pojistkovými vložkami. Manžeta je vyrobena z hovězí kůže.

Pokud výrobce sděluje, že to má být "tak a tak" používáno, pak to tak musí být i dodrženo!

Pozor! Jedná se o přepis mluveného
slova inspektora IBP doplněný informacemi výrobce!

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933