Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Principy (42.) Nezapomněli jsme na měření velmi slabých proudů?


Document Actions
Principy (42.) Nezapomněli jsme na měření velmi slabých proudů?
Docela obyčejný galvanometr vyrobíme z magnetky, podepřené jehlou zapuštěnou do podlouhlého prkénka. Můžeme k tomu použít třeba střelky z kompasu...
Margita Boháčová, ze dne: 12.08.2004
reklama

Po každé nejde o desítky ampérů. Chceme také pracovat s přístroji citlivými na nejslabší proudy. Na to by náš ampérmetr nestačil. Jeho ručička by se ani nepohnula, kdybychom jím pustili setinu nebo tisícinu ampéru. Na to musí být jiný přístroj.
Vlastně jsme s tím už začali, když jsme zkoušeli působení proudu na magnetku. Vhodnější by byla úprava, kde by na magnetku působil kruhový vodič. Takový přístroj se jmenuje busola a kdysi to byl jeden ze základních měřících přístrojů pro vědecká bádání. Pokusme se o jeho výrobu.
Do svorek universálního stojánku zapojíme měděný vodič, stočený do většího kruhu. V jeho středu umístíme malou magnetku,  zavěšenou na tenké niti. Před pokusem natočíme tento nový přístroj tak, aby magnetka ležela v rovině kruhového přístroje. Zavedeme-li do závitu proud, magnetka se vychýlí. Je to velmi primitivní přístroj, ale je to cesta, jakou můžeme dospět k přístroji dokonalejšímu. Především musíme rozmnožit počet závitů, aby se účinek magnetického pole zvětšil. Přístroje v takové úpravě se jmenují galvanometry.

Docela obyčejný galvanometr vyrobíme z magnetky, podepřené jehlou zapuštěnou do podlouhlého prkénka. Můžeme k tomu použít třeba střelky z kompasu. Prkénko opatříme po stranách úzkým zesílením z dřevěných proužků, vespod pak 4 nožičkami. Kolem prkénka ovineme více závitů prostředně silným drátem. Výška této cívky musí být taková, aby se uvnitř magnetka volně pohybovala. Konce vinutí vyvedeme ke svorkám. Pod magnetku přilepíme kruhovou stupnici s rovnoměrně rozdělenými dílky. Před měřením musíme přístroj natočit do směru S-J tak, aby magnetka byla v nulové poloze a její osa byla rovnoběžná se závity cívky.
Citlivější galvanometr zhotovíme z magnetky umístěné nad cívkou s větším počtem závitů (asi 250 závitů, drát 0,3mm). Magnetku prostrčíme kouskem korku, jímž prochází i osa magnetky (delší jehla), a přilepíme k němu delší ručičku z papíru. Magnetku vyvážíme tak, aby volně kývala, když jí podepřeme na koncích její osičky. Osa, magnetka a ručička jsou k sobě navzájem kolmé.

Cívku galvanometru navineme na čtyřhrannou papírovou trubku, která má takové rozměry, aby v ní mohla magnetka volně kývat. Nahoře jsou do trubky udělány dva výřezy trojúhelníkového tvaru. Výřez v papíru vyložíme kouskem mosazného plechu.
Ihned pod dolním vrcholem plechového ložiska je k trubce přilepeno čelo cívky. Druhým čelem je cívka přichycena k základnímu prkénku. Konce vinutí jsou vyvedeny ke svorkám na základním prkénku. Na horní čelo cívky se přilepí stupnice narýsovaná na tvrdším bílém papíře tak přihnutém, aby stupnice byla hned za ručičkou.
Mohli bychom si jistě vyrobit mnohem citlivější a dokonalejší galvanometry, ale práce by byla složitější a mnohý z nás by ještě na ni nestačil. A tak snad až někdy jindy.
Citlivost galvanometru si  můžeme vyzkoušet tak, že dva kablíky k němu připojené sevřeme do navlhčených prstů. Tento primitivní galvanický článek má postačit, aby se ručička galvanometru trochu vychýlila.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933