Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Principy (39.) Jak se k sobě chovají dva proudy


Document Actions
Principy (39.) Jak se k sobě chovají dva proudy
"Dva rovnoběžné vodiče se přitahují, prochází-li jimi proud souhlasným směrem, a odpuzují se, prochází-li jimi proud směrem opačným." Jistě víte, kdo pronesl tato slova. Pro ostatní, co by museli déle pátrat, prozradíme, že to byl francouzský matematik, fyzik a zakladatel elektromagnetismu André Maria Ampére (1775-1836).
Margita Boháčová, ze dne: 20.07.2004
reklama

Položíme-li na vodu v misce zmagnetovanou jehlu, nadlehčovanou kouskem korku, a přiblížíme-li se k ní jedním pólem magnetu, bude tento konec jehly buď k magnetu přitahován, nebo od něho odpuzován.

A to je podle toho, které póly na sebe právě působí. Víme přece, že se stejnojmenné póly odpuzují a nestejnojmenné přitahují.
Víme už, jak působí magnetické pole, vznikající kolem vodiče protékaného proudem, na magnetku. Snažila se ustavičně zaujmout takovou polohu, aby její osa byla tečnou k siločarám magnetického pole.
Zkusme to nyní jinak. Platí přece zákon akce a reakce. A když působí vodič na magnetku, mělo by opačně působit magnetické pole na vodič, kterým prochází proud. Můžeme si to ostatně předvést.
Na drátěné držáky universálního stojánku zavěsíme na tenké drátky kousek silnějšího měděného drátu. Vypadá to jako dětská houpačka. U ní umístíme silný magnet tvaru U na dřevěný špalíček tak, aby silný drát byl přibližně uprostřed vzduchové mezery mezi oběma póly magnetu.

Když zapojíme proud z rozvaděče do zavěšeného vodiče, vychýlí se buď směrem k magnetu, nebo směrem ven z něho, podle toho, jakým směrem proud drátem prochází. K obrácení směru proudu užijeme komutátoru vlastní výroby. Náš dohad je tím plně potvrzen.
Pro směr pohybu platí Flemingovo pravidlo levé ruky, opět za předpokladu, že směr proudu je od kladného pólu zdroje k zápornému. Položíme-li levou ruku tak, aby magnetický proud vstupoval do dlaně a prsty směřovaly do směru proudu, ukáže nám vychýlený palec směr pohybu vodiče.

Když uvažujeme jako směr proudu tok elektronů ze záporného pólu ke kladnému, je pravidlo stejné, ale platí pro pravou ruku.
Když už je tomu tak, že kolem vodiče vzniká magnetické pole, bude zajímavé uvažovat, jak se budou k sobě chovat dva souběžné vodiče protékané elektrickým proudem. Vznikají tu dvě magnetická pole, a tak to bude jistě trochu zamotané.
Znázorníme si to pokusem, k němuž je však opět třeba silnějšího proudu. Mezi svorky stojánku volně zavěsíme dva souběžné, na koncích spolu vodivě spojené káblíky, které musí být co nejohebnější.

Oběma bude proud protékat stejným směrem. Při dostatečné velikosti proudu a ohebnosti káblíku přiblíží se vodiče k sobě nebo se dokonce do sebe zapletou.
Pokus opakujeme v jiné úpravě, podle obrázku. Nyní jsou káblíky tak zapojeny, že každým z nich prochází proud jiným směrem.

Po zapojení vidíme, že se káblíky znatelně od sebe oddálily.
K vysvětlení jevů by nám pomohl pokus s železnými pilinkami. Kdybychom si prostrčili čtvrtkou papíru dva rovnoběžné vodiče a všude kolem nasypali železné pilinky, mohli bychom si vznikající magnetická pole názorně předvést.

Viděli bychom, že mezi vodiči je pole nejslabší, když jimi prochází proud stejného směru, a naopak nejsilnější, když jsou proudy protisměrné. V prvém případě se snaží obě pole vzájemně splynout, vodiče jsou přitahovány k sobě. V druhém případě (když jsou proudy proti sobě) se snaží obě pole od sebe oddálit, vodiče jsou od sebe odpuzovány.
Tento úkaz nalezl r.1821 Ampére a vyjádřil jej slovy:
"Dva rovnoběžné vodiče se přitahují, prochází-li jimi proud souhlasným směrem, a odpuzují se, prochází-li jimi proud směrem opačným."
Magnetických účinků proudu je užito při konstrukci elektrických motorů. Ale jsou na nich založeny také různé měřící přístroje a to nás teď  bude nejvíce zajímat. Vybereme si některý z popisovaných úkazů a užijeme ho ke zhotovení vlastních měřících přístrojů, ampérmetrů, voltmetrů a galvanometrů.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933