Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Principy (34.) První měřící přístroj


Document Actions
Principy (34.) První měřící přístroj
Jak můžete zvážit sílu magnetického pole a jaký je princip měřícího elektromagnetického přístroje, tak to vám poradíme zde. Ale jak by jste si poměřili síly s tímto chlapíkem, nechám raději na vás.
Margita Boháčová, ze dne: 4.06.2004
reklama

Podle seskupení železných pilinek jsme viděli, že uvnitř cívky je magnetické pole nejsilnější. Proto bude železné jadérko, umístěné nad cívkou, do ní vtahováno, a to tím silněji, čím bude proud v cívce větší. Tuto sílu si můžeme změřit. Připravíme si vážku z dřevěné tyčky zavěšené na niti tak, aby byla v rovnováze. Na jednu stranu zavěsíme železné jadérko, na druhé straně je vyvážíme železnými bročky. Jadérko umístíme nad cívku, do níž zapojíme slabý proud.

Vtažením jadérka do cívky je porušena rovnováha vážek. Vyrovnáme-li ji znovu přidáním závaží na misku, určili jsme sílu, jakou je jadérko vtahováno do cívky, jednotkami váhy. Vlastně jsme vážili sílu magnetického pole.
Pohyb jádra je měřítkem velikosti proudu v cívce. A naše váhy by mohly být měřícím přístrojem k určení jeho hodnoty. Ale takový přístroj by nebyl příliš praktický. Měřící přístroj musí být konstruován tak, aby měření hledané hodnoty bylo rychlé a pohodlné.
Takové přístroje se vyrábějí. Nazývají se elektromagnetické a mohou měřit jak stejnosměrný, tak střídavý proud. Jejich princip si můžeme předvést, zavěsíme-li na náš stojánek železné jadérko na gumové niti nad cívku. Umístíme-li za jádro papírovou stupnici s dílky, můžeme na ní odečíst pohyb jadérka a soudit z toho na velikost proudu. Provrtané jadérko lze také umístit na krátkou svislou tyčku a slabou zpružinkou udržet nad cívkou, je-li cívka bez proudu.

V obou případech je však posuv jádra malý. Proto skutečné přístroje mají převod, kterým se posuv zvětšuje a přenáší na ručičku. Také tvar jádra je upraven tak, aby stupnice přístroje nebyla příliš nerovnoměrná.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933