Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Principy (28.) Elektřina vyšetřuje a léčí


Document Actions
Principy (28.) Elektřina vyšetřuje a léčí
Zelenavé záření, tajemné paprsky X... na dobu vzniku to znělo opravdu mysticky, dnes již známe toto tajemství, ale i přesto bude užitečné dozvědět se něco blíže o jeho objevení.
Margita Boháčová, ze dne: 12.04.2004
reklama

Svůj objev učinil W.K.Roentgen před 109 lety, roku 1895. A nikdo si tehdy neuvědomil, že nové záření bude jednou léčit a vyšetřovat lidské tělo. Že odhalí lékařům jeho nitro, technikům umožní nahlédnout do vnitřní stavby hmoty a fyzikům prozradí tajemství složení atomů. Nikdo ani nevěděl, co je to za nové záření. Dnes víme, že jsou to obyčejné světelné paprsky neobyčejně krátké vlnové délky. 
Těžko si šlo kdysi představit, jak mohou neviditelné paprsky pronikat neprůhlednou hmotou a vytvářet ostré stínové obrázky. Lidská fantazie pracovala. Představa o schopnostech nového záření vyrůstala do nemožných rozměrů. Všude, kde byl k dispozici dostatečně silný zdroj napětí, byly horlivě opakovány pokusy W.K.Roentgena. Vědecky se novým objevem zabýval profesor Karlovy university DR.Strouhal a profesor Dr.Domalíp. Jeho první rentgenový snímek přinesl časopis - Živa. Na snímku byly stínově zachyceny kosti ruky a obrys prstenu. 

První lékařskou diagnózu pomocí roentgenu učinil profesor Maydl na ženě, která trpěla bolestmi v břiše. Roentgenem byl zjištěn v jejím žaludku hřebík a profesor Maydl jej operativně vyjmul. Byla to senzace prvního řádu. 
Nové paprsky však chránily svoje tajemství. Z počátku, kdy se nevědělo o jejich zhoubném účinku na tkáně těla, zaplatila řada badatelů svou práci s roentgenovým zářením nejvyšší daní - životem. Na pamětním sloupu ve dvoře nemocnice sv. Jiří v Hamburku mezi mnoha jmény vědců, kteří zaplatili svou práci životem, můžeme číst i jméno českého chirurga Rudolfa Jedličky. 
Dnes si nelze představit lékařskou ordinaci bez roentgenu, jímž lékař může bezpečně stanovit příčinu mnoha nemocí a včasnou pomocí zamezit jejímu rozšíření. Proto si Roentgen zaslouží, abychom o něm řekli něco bližšího. Roentgenova lampa je skleněná trubice, z níž byl zcela vyčerpán vzduch. Její katoda a anoda jsou připojeny na napětí 100000a více voltů.Tím jsou vystupující elektrony ze žhavé katody úžasně urychlovány. Jsou to vlastně katodové paprsky, letící k anodě. Při dopadu na ni se mění v obyčejné světelné záření s velmi krátkou vlnou. Tohoto záření se používá k vyšetřování. Prochází tkání, ale je zadržováno kostmi. Tím vznikne na stínítku, pokrytém fluorescenční látkou obraz pozorovaného orgánu. Záření působí také na fotografickou desku. Proto je možné vzniklý obraz fotografovat. Každý jistě zná charakteristické obrázky při rentgenování plic. 

Roentgenovo záření je však i jinak člověku užitečné. Pomáhá při zkoumání jakosti různého materiálu, používaného v průmyslu. Zjišťují se jím kazy v odlitcích, hrubé složení materiálu, různé nepravidelnosti a nesourodosti. To je důležité, poněvadž někdy je porušení materiálu skryto pod bezvadným povrchem a bez vnitřního prozkoumání se může snadno zanedbat. Projeví se třeba později za nepříjemných nebo nebezpečných okolností. 

 Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933