Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Pár slov k pánům projektantům


Document Actions
Pár slov k pánům projektantům
Tento článek je určen pro začínající projektanty. Zkušení kozáci zde zřejmě nic nového neobjeví. Předmětem článku jsou problémy při výrobě rozváděčů způsobené nepřesnými projekty. Bohužel projekty elektro dnes vytvářejí i technici ...
Jan Šašinka, ze dne: 25.02.2005
reklama

Tento článek je určen pro začínající projektanty. Zkušení kozáci zde zřejmě nic nového neobjeví. Předmětem článku jsou problémy při výrobě rozváděčů způsobené nepřesnými projekty. Bohužel projekty elektro dnes vytvářejí i technici, kteří se po mnoha létech vrátili k původní profesi. Proto si dovoluji uvést souhrn nejběžnějších opomenutí z pohledu výrobce rozváděčů.

  • 1. Výrobce rozváděčů nikdy nedostane úplný projekt a technickou zprávu. Nutno uvést pokud možno všechny údaje na výkresu rozváděče např. smyčkové propojení rozváděčů atp.
  • 2. Vždy uvádějte průřezy připojených kabelů, s velikostí průchodek a svorek se již pak není nutné zatěžovat, ty jsou vždy dány průřezem kabelu.
  • 3. Čtěte připojovací podmínky jednotlivých rozvodných závodů. Často se mění. Pokud je neznáte musí být uvedeno pro který kraj je rozváděč určen. "Rozváděčáři" je znají, opět mějte na paměti většinou nemáme celý projekt, často je utajen i investor.
  • 4. Pokud v rozváděči nakreslíte čtvereček s nějakým symbolem, připravíte nám horké chvíle. U velkých výrobců se dá zjistit o co jde, v případě malého výrobce Vám musíme volat.
  • 5. Pokud můžete, uveďte své telefonní spojení. Pravidlem je, že čím horší projekt, tím více utajený autor. Nikdo není neomylný. U velmi složitých rozváděčů se může vloudit chybička i u dobrého projektanta.

  • 6. Neprojektujte rezervy. Každý slušný výrobce ponechá v rozváděči cca 20% volných míst pro případné změny. V průběhu realizace se běžně rozváděče rozšíří o nějaký okruh. Vámi navržená reserva jen zvyšuje cenu.
  • 7. U připojování kabelů nad 120 mm2 upřednostňujte třmenové svorky. Šetří místo, zrychlí montáž. Kvalitou jsou srovnatelné s lisovacími oky.
  • 8. Rozvržení osazení přístroji v rozváděči výrobě nepomůže. Na papíře je tato činnost podstatně složitější nežli při výrobě. Pokud můžete, nechte to na výrobci.
  • 9. Pokud mají být použity směrové popisky je nutno uvést značení již v projektu.
  • 10. Někteří investoři preferují "své" barvy ovládacích vodičů. Opět vhodné uvést.
  • 11. Zvlášť u skříňových rozváděčů uvádět situování přívodů a vývodů. (Shora, zdola.) Hotový rozváděč nejde upravit.
  • 12. Jednou z běžných chyb je osazení 1. a 2. stupně přepěťových ochran bez oddělovacích tlumivek. Toto je sice možné, ale jen u některých výrobků.
  • 13. Pokud je užito jiné napětí nebo stejnosměrný proud, zdůrazněte to. Je to smutné, ale běžné údaje jako druh ochrany, napětí atp. montéři nečtou.
  • 14. Plastové modulové skřínky nikdy neosazovat na 100%. Špatně se zapojují, neumožní případné změny. Berte prosím v úvahu, že do těchto rozváděčů lze navrhnout jen modulové přístroje. Smyčkovat přes tyto rozváděče velké průřezy je téměř nemožné.
  • 15. U domácích telefonů vždy uvádějte přesný typ a výrobce. Je dostupných asi 30 značek,  každá má jiný napáječ.

  • 16. Respektujte teplo vznikající v rozváděči. Pokud osadíte u topení jističe 10A zatížené 2kW v jedné řadě je to sice teoreticky správné, ale odběrem proudu se bimetaly v jističích předehřejí a vypínají. Pochopitelně osazujeme po každém třetím jističi slepý modul, ale musíme z projektu zjistit co je na vývod připojeno.
  • 17. Není nutné používat výrobky slavných značek. Řada českých výrobků je nejméně srovnatelná. Například největší český výrobce jističů má poruchovost menší, než některé dovážené značky.
  • 18. Složité rozváděče doporučujeme osazovat vždy svorkami. Bez svorek jsou vhodné snad jen jednoduché plasty.
  • 19. Ze stupně krytí nelze vyčíst umístění rozváděče. Pokud je rozváděč umístěn venku, je nutné věnovat zvýšenou pozornost protikorozní ochraně. V současných podmínkách není problém vyrábět z pozinkovaného plechu svařeného bronzí nebo z nerezového plechu.
  • 20. Projektantovi ulehčuje práci jeho archiv. Pokud překopírujete starý projekt, všimněte si, zda se vůbec vyrábějí prvky v něm uvedené.

  • 21. Občas schází liniové schéma ovládání. Z pouhého výkresu rozváděče někdy nelze zjistit, jak to autor myslel. Tedy, pokud možno co nejvíc informací na jednom papíře.
  • 21. Nepřehánějte to s množstvím proudových chráničů. Zajistíte sice vyšší bezpečnost, ale investoři drobných akcí je při realizaci zruší. Je to otázka ceny. Můžu vás ujistit, že to, které okruhy nemusí být osazeny chráničem, vždy investorovi někdo sdělí.

Na závěr si dovolím malou příhodu. Vyráběli jsme asi 30 skříní pro velkého výrobce počítačů. Po spatření projektu jsme chtěli zakázku odmítnout. Výkresy na slepovaných čtverečkovaných A4, kreslené od ruky. Ovšem projekt bez jediné chybičky, obsahoval naprosto vše, ani jednou jsme s projektantem nemuseli mluvit. Je škoda, že tento PAN projektant nevyvíjí další činnost. Úroveň projektu není vždy dána štábní kulturou.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rozvaděče Šašinka s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933