Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

ACKERMANN: Šachty v podlahách (2.)


Document Actions
ACKERMANN: Šachty v podlahách (2.)
Osazení podlahových elektroinstalačních šachet v suchém prostředí s mokrou nebo vlhkou údržbou (např. dlažba), které vyžadují zvýšenou únosnost (např. z důvodu pojíždění mycím strojem).
Milan Sedláček, ze dne: 10.02.2005
reklama

...dokončení.

Do takto připravené šachty je možné osadit instalační krabice pro přístroje.

Jedna z variant možného osazení je na obr. 1.

Výše popsanou variantu lze doporučit např. do autosalonů, kde zatížení tubusu je plošné (dosedací plocha pneumatiky) a nezpůsobí případnou destrukci tubusu příliš malým průměrem koleček mycích strojů. V případech, kdy je zapotřebí osadit do podlah větší množství přístrojů a jejich využití bude občasné a údržba podlah je prováděna nepříliš často, lze doporučit kombinaci obou uvedených produktů. Ve chvíli, kdy je šachta osazená rámem RK je možné ji bez problémů pojíždět již zmíněným mycím strojem a v případě nutnosti používat instalované zásuvky se vymění kazeta RK za kazetu RKF, která zabezpečí přístroje proti vnikání vlhkosti a umožní zapojení přípojných šňůr.

Kazetové rámy s kazetou RK a RKF se vyrábí
ve třech různých velikostech - pro montáž na šachtu UZD 190, UZD 250-2 a UZD 350-2. Tato provedení se liší svými rozměry a počtem přístrojů, které lze do vnitřního prostoru té které šachty osadit.

Obrázek č.2 - řez šachtou UZD 350-2 s rámem RKF.

Při této příležitosti nelze nezmínit nejmenší provedení instalační šachty a rámu pro osazení 1 ks zásuvky 230V a až 2 ks slaboproudých zásuvek RJ 45. Jedná se o instalační šachtu UDL a rám GESRN (kruhový rám o průměru 110 mm), který má v uzavřeném stravu IP 65 a v otevřeném IP 20 a je taktéž schopen snášet vyšší zatížení.

Obrázek č.3 - instalační šachta UDL s osazeným rámem GESRN.

Obrázek č.4 - pohled do vnitrního prostoru rámu.

V tomto výčtu možností nejsou uvedena všechna možná řešení, ale je to jen nástin toho, že je možné osadit podlahové systémy i v technologicky obtížných prostorech.

Firma Ty-net spol s r.o., současný dovozce výrobků Ackermann do ČR, je schopna zabezpečit technické konzultace při řešení podlahových elektroinstalačních systémů, v již zmíněných případech.

Závěrem nutno podotknout, že každá instalace podlahových systémů určená pro vyšší zatížení vyžaduje precizní práci montážní firmy a následné údržby. Jen tak lze zabezpečit jejich dlouhou životnost a tím i spokojenost investora.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ty-net spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pravděpodobně nejobsáhlejší katalog možností jak uložit vedení do podlahy. Letošní produkce sloučené značky OBO Bettermann a Ackermann se jeví jako nejkompletnější nabídka kterou můžeme na našem trhu potkat ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Zde naleznete zkrácenou multirecenzi dvou hlavních katalogů kolínského výrobce Kopos. Naleznete v nich produkty pro tento a příští rok se všemi podrobnostmi, které bychom očekávali pro snadný výběr, návrh, či následnou instalaci. Jste již majitelem těchto technických informačních materiálů?
Máte představu, jak navrhnout konstrukci podlahového systému? Víte, z jakých částí se skládá? Víte, s jakými variantami lze počítat? Pokud hledáte přehledný útlý sešit, ve kterém není nic zbytečného, čtěte tento článek!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933