Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ACKERMANN: Šachty v podlahách (1.)


Document Actions
ACKERMANN: Šachty v podlahách (1.)
Osazení podlahových elektroinstalačních šachet v suchém prostředí s mokrou nebo vlhkou údržbou (např. dlažba), které vyžadují zvýšenou únosnost (např. z důvodu pojíždění mycím strojem).
Milan Sedláček, ze dne: 8.02.2005

S výstavbou nových supermarketů nebo autosalonů se vyskytl požadavek na podlahové šachty, přístrojové nebo protahovací, které jsou umístěny na volných plochách nebo v koridorech supermarketů, sloužící např. pro připojení mobilních prodejních stánků, informačních tabulí apod.

Současně však tyto podlahové systémy musí snést vyšší zatížení vzniklé pojížděním mycím strojem nebo osobním automobilem. Toto zatížení, zvláště u některých mycích strojů s malým průměrem koleček, není rozloženo do plochy, jako např. u pneumatiky osobního automobilu a může dosahovat 650 kg i více. V případě popsaného zatížení nemůže standardní provedení podlahových šachet uspět a dochází většinou k takovému průhybu horní plochy šachty (kazety s vlepenou dlažbou), že dlažba praská nebo vysoké zatížení způsobí trvalý průhyb kazety.

Standardní provedení šachet a jejich zakrytí
(kazetový rám, přístrojový rám atd.) musí snést při pojíždění (uvažuje se zatížení např. kolečkem židle) zatížení 1500 N (cca. 150 kg) zkušebním válečkem o průměru 50 mm a šířce 18 - 22 mm ve středu zkoušeného vzorku po dobu 2 minut, při čemž nesmí vzniknout okem viditelná prasklina nebo trvalá deformace vzorku nesmí přesáhnou 1,5 mm (DIN VDE 0634 část 1 a 2). Z uvedeného volného překladu části normy je zřejmé, že běžné provedení nemůže snést výše uvedená zatížení vznikající v prostorech supermarketů či autosalonů.

Druhou, neméně důležitou podmínkou bezpečné funkce podlahových systémů v suchém prostředí s mokrou nebo vlhkou údržbou, je schopnost zákrytů instalačních šachet odolávat vniknutí vody do systému.

V další části budou popsána řešení vycházející z produktů firmy Ackermann.

Jednou z možností jak zabezpečit únosnost prvku podlahové protahovací nebo elektroinstalační šachty je její vyztužení pomocí stavěcích rozpěrek (podpěr víka) s typovým označením DSS (viz. obr. 1).

Podpěry víka vytvoří opěrné body pro spodní plochu kazety a těsnění po obvodu instalační šachty zabezpečí její vnitřní prostor proti vnikání vlhkosti.

Zakrytí protahovací šachty pomocí kazetového rámu s kazetou RK.
Rámy a kazety RK se vyrábí buď z nerezové oceli nebo mosazi síly 2 mm a dno kazety je zesílené 4 mm ocelovým plechem. Jmenovité výšky těchto rámů jsou 10, 15, 20, 25, 30 a 40 mm kdy světlá výška v kazetě (pro vsazení dlažby) je vždy o 2 mm menší než jejich jmenovitá výška.
Šachta zakrytá rámem s kazetou RK je na obr. 2.

Zakrytí přístrojové šachty pomocí kazetového rámu s kazetou RKF.
Tyto rámy jsou, co se týká jejich rozměrů a provedení, shodné s rámy RK a jejich odlišnost spočívá v tom, že jsou opatřeny výstupním tubusem, který je možné zajistit ve dvou polohách pomocí bajonetového uzávěru. Ve chvíli, kdy je tubus uzavřen, je jeho horní plocha v úrovni dlažby a v otevřené poloze tubus vystupuje nad úroveň podlahy. Vlastní tubus je vyrobený z polyamidu, je opatřen těsnícími "O" kroužky, které zamezují v obou uvedených polohách vnikání vlhkosti a jeho horní plocha je zesílena 2 mm nerezovým plechem se třmenem pro odklopení průchodky. Protažením kabelů přes tubus a zaklopením průchodky vznikne labyrint zamezující vniknutí vody do vnitřního prostoru instalační šachty.
Kazeta RKF s uzavřeným a otevřeným tubusem je na obr. 3 a 4.

 

...pokračování.


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ty-net spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Plánujete rozvody podlahou? Seznamte se s novým řešením instalace podlažních krabic. Tentokrát bez nutnosti předchozího vyvážení! Aplikace je opravdu jednoduchá ...
Osazení podlahových elektroinstalačních šachet v suchém prostředí s mokrou nebo vlhkou údržbou (např. dlažba), které vyžadují zvýšenou únosnost (např. z důvodu pojíždění mycím strojem).
Na řešení požadavku na podlahové instalační rámy s malým počtem přístrojů jsme se zeptali Milana Sedláčka. Odborníka, který zpracoval mnoho aplikovaných projektů, které řešily rozvody v podlahách.
Úložný systém, který se vyznačuje velkou odolností proti působení chemických i mechanických vlivů. Jedná se o certifikovaný evropský systém, který se svými vlastnostmi hodí do mnohých projektů. Podívejte se na jeho vlastnosti a zvažte jeho použitelnost.....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933