Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Doporučení pro omezení rizik nebezpečných prostorů...


Document Actions
Doporučení pro omezení rizik nebezpečných prostorů...
... ve kterých se uplatňují vnější vlivy BE3N1 a BE3N2 s příklady ochranných opatření a stanovení zón. Představení prvního vydání knihy pojednávající o problematice výbušných prostředí, prostředí s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů, stejně tak hořlavých plynů a par.
Jaroslav Melen, ze dne: 31.01.2005
reklama

Poznámka redakce: Knihu představuje jeden z autorů!

Publikace má přes 200 stran formátu A4, z toho je 40 stran věnovaných analýze rizik a k nim přiřazeným ochranným opatřením. Obsahuje na 100 stranách příklady řešení ochranných opatření, včetně stanovení zón, vycházejících z podmínek a předpokladů konkrétních příkladů z praxe.

Autoři publikace
  • Ing. Jaromír HRUBÝ
  • Ing. Jaroslav MELEN
  • Ing. Jan POHLUDKA

Důvodem ke zpracování těchto doporučení byla a je skutečnost, že v ČR prakticky neexistují žádná konkrétní, ucelená, technicky uznaná a zdůvodnitelná pravidla (od určení vnějších vlivů BE3N1 a BE3N2 a jejich zón, přes vyloučení zdrojů iniciace, až po ochranná opatření), ze kterých by se dalo vycházet při eliminaci rizik spojených s provozováním zařízení v prostředí s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů, stejně tak hořlavých plynů a par.

V současnosti existuje pouze ve státech EU směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 1999/92/ES, která pro usnadnění technických opatření pro snížení rizik ukládá zaměstnavateli povinnost roztřídit místa, ve kterých se mohou vyskytovat výbušná prostředí, na zóny (čímž je zajištěna návaznost uvedené směrnice na směrnici 94/9/EC týkající se zařízení a ochranných systémů určených k použití v prostředí s nebezpečím výbuchu) a stanoví formou minimálních požadavků, jak má zaměstnavatel postupovat, aby uvedená rizika žádoucí měrou snížil.

I když transpozice směrnice 1999/92/EC do našeho právního řádu bude jistě provedena, stejně v detailech nemůže postihnout celou problematiku neboť na samotné roztřídění na zóny musí navazovat jejich určení jak rozměrové tak i prostorové. To bude vždy ležet na zaměstnavateli, i když prvotně na projektantovi.

Z tohoto důvodu se vycházelo při zpracování těchto doporučení z německých národních pravidel, které jsou ověřeny dlouholetou praxí a zkušenostmi a které patří v EU k nejucelenějším a nejlépe propracovaným.

Jen pro srovnání, v Anglii kde se vychází z množství různorodých anglických profesních předpisů se podobné předpisy teprve tvoří. Na zpracování těchto předpisů/doporučení věnovala britská vláda, cítící povinnost dále rozpracovat obecné požadavky definované v ATEX 137 a EN, přibližně jeden milión liber a termín dvou let.

Příručka je praktickou pomůckou pro provozovatele zařízení v prostorách s vnějšími vlivy podle ČSN 33 2000-3 BE3N1- nebezpečím výbuchu hořlavých prachů a BE3N2 - nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par, a má jim sloužit jako návod a doporučení pro jejich bezpečné provozování.

Příručka je zároveň i praktickou rukovětí pro elektroprojektanty objektů s nebezpečím výbuchu. Příručku nepochybně uvítají stejně tak i pracovníci elektromontážních firem a revizní technici působící v oboru nevýbušných elektrických zařízení.

Ukázky si prohlédněte zde!

Cena publikace 940,-Kč + dobírka

Pokud si přejete tuto knihu objednat, máte možnost níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lada Melenová - PROPAG TEAM
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933