Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Principy (19.) Jak získat vyšší napětí


Document Actions
Principy (19.) Jak získat vyšší napětí
Jak to zařídit, abychom dostali větší napětí? Stručně o možnostech řazení článků. jste v obraze co jsou to pojmy paralelně a do série? Kdy dostanete vyšší napětí a kdy větší proud?
Margita Boháčová, ze dne: 10.01.2004
reklama

Napětí jednotlivých článků nebo akumulátorů je poměrně malé a někdy by nestačilo na naše pokusy. Proto zařazujeme více článků do baterie, a to tak, aby se napětí článků sčítala. Pro výsledné napětí 6 až 8 voltů spojíme 8 článků Meidingerových nebo Lalandeových, nebo 4 olověné akumulátory, nebo 6 akumulátorů niklo-železných. Je to zapojení za sebou, sériové, kdy spojujeme vždy kladný pól jednoho článku se záporným pólem dalšího článku. Póly baterie jsou pak zapojené póly prvého a posledního článku.

Nemáme-li u článků svorky, pak vývodní dráty spolu spájíme nebo spojíme vhodným typem spojovacích svorek. U akumulátorové baterie jsou už spoje jednotlivých článků provedeny výrobcem. 

Baterii článků naší elektrárny umístíme do jednoduché skříňky, sestavené ze silnějšího dna, dvou čelných desek a z postraních výztuh. Snadno ji vyrobíme ze silnějších prkének.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933