Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Principy (11.) Stejnosměrný nebo střídavý proud?


Document Actions
Principy (11.) Stejnosměrný nebo střídavý proud?
Jaký je v tom rozdíl? Dnes odkryjeme jaká tajemství se skrývají pod názvy stejnosměrný a střídavý proud. Žárovku můžeme rozsvítit, když ji připojíme k akumulátorové baterii nebo k zásuvce osvětlovací sítě. Je v tom nějaký rozdíl?
Margita Boháčová, ze dne: 1.11.2003
reklama

Žárovku můžeme rozsvítit, když ji připojíme k akumulátorové baterii nebo k zásuvce osvětlovací sítě. Je v tom nějaký rozdíl?
Žárovka svítí stále stejně, a proto by se mohlo zdát, že se oba druhy proudu nijak neliší. Ale není tomu tak.
O proudu z baterie článku nebo akumulátorů už víme, že je tvořen pohybem elektronů, putujících vodičem stále stejným směrem. Proto se tento proud jmenuje stejnosměrný. Také napětí dodávané baterií je stejnosměrné. Jeho směr a velikost se nemění, pokud tak neučiníme sami.
Zato napětí městské sítě ustavičně velmi rychle mění jak velikost, tak i směr. Od nulové hodnoty roste až do nejvyšší kladné hodnoty, potom opět klesá k nulové hodnotě.

Celý pochod se ustavičně opakuje. Můžeme říci, že se napětí nebo proud periodicky mění mezi nejvyšší kladnou a zápornou hodnotou. Proto se opakující úsek nazývá perioda. Počet period za určitou dobu může být různý. Byl zaveden název kmitočet proudu nebo napětí, který udává počet period za jednu vteřinu.

Městská síť má například kmitočet 50 period za vteřinu. Jedna perioda proběhne za dvě setiny vteřiny.
Smysl elektrického napětí tohoto druhu se stále velmi rychle mění. Kde byl v jednom okamžiku kladný pól, vzápětí je pól záporný a tyto změny se ustavičně střídají. Proto se nepřetržitě mění i směr vznikajícího elektrického pole. Elektrony ve vodiči jsou urychlovány jednou v tom, podruhé v onom směru. Poněvadž se tedy pohybují střídavě oběma směry, nazývá se takový druh napětí nebo proudu střídavý. Žárovkou jsme rozdíl mezi oběma druhy proudu nezjistili. Pouhým okem nepoznáme, že žárovka napájená střídavým proudem za vteřinu stokrát zhasla a stokrát  se rozsvítila. Její vlákno má takovou tepelnou setrvačnost, že zůstane skoro stejně rozžhavené i tehdy, kdy je okamžik bez proudu.
Takový je rozdíl mezi oběma druhy proudu. Jednou se elektrony pohybují pouze jedním směrem, jednou oběma směry. A jakou asi rychlostí?

Jen neříkejte, že rychlostí světla, tedy asi 300.000 kilometrů za vteřinu! To si myslí kdekdo, ale není to pravda.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933