Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Principy (17.) Lalandeův článek


Document Actions
Principy (17.) Lalandeův článek
Jaké je napětí tohoto článku? Seznamte se s konstrukcí tohoto článku. Krátký ale výstižný popis naleznete zde...
Margita Boháčová, ze dne: 28.12.2003
reklama

Velmi jednoduchý, trvanlivý a výkonný je článek Lalandeův. Jeho elektrody tvoří železo a zinek. Napětí článku je asi 0,9voltu, vnitřní odpor 1Ω nebo ještě méně.

Kladnou elektrodou je železná krabička umístěná na dně nádoby článku (postačí vhodná sklenice na zavařování) a naplněná měděnými okujemi (v podstatě kysličník měďnatý-CuO). Nad ní je na okraji nádoby zavěšená válcová zinková elektroda. Výhodnější je zinková elektroda svinutá do spirály, s vývodem připájeným u vnitřního konce. Největší průměr spirály se volí tak, aby elektroda mohla trochu zasahovat do železné krabičky kladné elektrody. Elektrolytem je čtyřicetiprocentní louh sodný nebo draselný. Aby se na vzduchu neměnil, nalijeme na něj vrstvičku minerálního oleje. Vývod kladné elektrody musí být opět chráněn izolační trubičkou. Oba vývody elektrod procházejí dřevěným víčkem, uzavírajícím článek.

Po čase je třeba Lalandeovy články rozebrat, vyčistit a měděné okuje měnící se v měď regenerovat pražením v otevřené nádobě. Pražení musí trvat delší dobu.
 

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933