Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Principy (12.) Proud závodí s hlemýžděm


Document Actions
Principy (12.) Proud závodí s hlemýžděm
Víte, že elektrony se pohybují tak pomalu, že by mohly opravdu závodit s tím malým tvorečkem s ulitou? Ale jak je pak možné, že se ihned rozsvítí žárovka, jakmile sepneme vypínač?
Margita Boháčová, ze dne: 12.11.2003
reklama

Elektrony se skutečně nepohybují rychlostí světla. Ale elektrické pole, které jejich usměrněný pohyb vyvolává, to se šíří touto neuvěřitelnou rychlostí. Tři sta tisíc kilometrů za vteřinu, nejrychlejší pohyb, jaký je vůbec možný!
Elektrony však poslechnou povelu k pohybu jen nepatrnou rychlostí. Důmyslným měřením bylo zjištěno, že například v měděném vodiči průřezu 1mm2 a při proudu 6 ampérů pohybují se elektrony směšnou rychlostí 0,3 milimetry za vteřinu. Jsou to opravdu hotové závody s hlemýžděm.
To je dobré! A jak je možné, že se ihned rozsvítí žárovka, jakmile otočíme vypínačem? A jak to, že se ihned ozve osoba, kterou telefonicky voláme, ať je jakkoli vzdálena?
Představme si vojenské cvičiště, kde ve vyrovnaných dlouhých řadách stojí vojáci a čekají na povel k pochodu.

Trubač zatroubí. Zvuk jeho trubky se šíří rychlostí skoro 340 metrů za vteřinu. Dlouhá řada vojáků se však dá na pochod rychlostí jen asi 1 metr za vteřinu. Ale vykročí téměř současně voják v prvé i v poslední řadě.
Žádáme také zde, aby vojáci spěchali rychlostí zvuku? Divíme se, proč i ten nejvzdálenější voják ihned poslechl signálu trubky?
Podobně je to i s elektrickým proudem. Všude jsou elektrony, v celém vodiči dlouhém třebas sta kilometrů jsou připraveny na pochod, jakmile přijde nápor elektrického pole. 

A pole se skutečně šíří rychlostí světla. Proto není divu, že se žárovka rozsvítí ihned po zapojení vypínače, když se tak úžasnou rychlostí rozšířil popud k pohybu elektronů po celém vodiči. 
A jak je to u střídavého proudu? Pohybují se elektrony střídavě oběma směry? Ne, to se nedá od nich žádat! Proplétat se změtí kmitajících atomů v krystalech vodiče není žádná slast a ani téměř nehmotný elektron by to tak rychle nedokázal. A tak se elektrony spokojují u střídavého proudu kmitáním sem a tam na drahách dlouhých jen několik tisícin milimetru.
A ještě jedna všetečná otázka. Je možné nějak dokázat jsoucnost elektronů? Je to možné, a dokonce různými způsoby.
Když roztočíme silný měděný prstenec a náhle jej zastavíme, můžeme si v něm citlivým přístrojem zjistit elektrický proud, trvající zlomek vteřiny. Proud bez zdroje napětí? Roztočením prstence byly uvedeny v pohyb i nejmenší částečky jeho hmoty. Po prudkém zastavení pohybovaly se však elektrony v atomech prstence setrvačností ještě krátkou dobu. A tím tedy vznikl krátkodobý proud, vždyť víme, že elektrický proud je pohyb elektronů. 
Jiným důkazem je mechanický náraz ve vodiči, způsobený elektrony při zapojení proudu. Jemnými přístroji se dá změřit. A tak dnešní představa vzniku elektrického proudu není jen pouhá domněnka ničím nepodložená. Je potvrzována experimentálně.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933