Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak kvalitní energii má dodávat energetika? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.06.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak kvalitní energii má dodávat energetika?


Jak kvalitní energii má dodávat energetika?
Pokud nakupujete v běžném obchodě, mnozí z nás si dobře prohlíží nakupovanou kvalitu. Samozřejmě nás zajímají také záruční podmínky. Ovšem co nám vlastně na energii garantují energetické společnosti?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.06.2003

Samozřejmě, že se mohou podmínky dodávek energie v různých krajích lišit, podívejme se do jednoho z nich...

Energetická společnost je podle zákona č.458/2000Sb. povinna dodržovat parametry kvality a garantované standardy dodávek elektřiny stanovené prováděcím předpisem (vyhláškou Energetického regulačního úřadu č.306/2001Sb. o kvalitě dodávek a služeb v elektroenergetice, technickými normami, především ČSN EN 50 160 a PNE 33 3430-7 a Pravidly pro provozování distribučních soustav.

Jak tedy mohou vypadat parametry energie v naší zásuvce?

Kmitočet sítě
Jmenovitý kmitočet napětí je 50HZ. Za normálních provozních podmínek musí být u systémů se synchronním připojením k distribuční soustavě střední hodnota kmitočtů základní harmonické měřená v intervalu 10 sekund v následujících mezích:
50Hz+-1% (tj. 49,5 až 50,5Hz) během 99,5% roku
50Hz +4%/-6% (tj. 47 až 52Hz) po 100% času
 
Velikost napětí
Normalizované napětí Un pro veřejnou síť nízkého napětí je pro čtyřvodičové trojfázové soustavy používané v distribučních sítích:
Un= 230V (fázové napětí)         Un= 400V (sdružené napětí)

Podle ČSN 33 0121 je jmenovité napětí trojfázové čtyřvodičové sítě 230/400V.

 
Odchylky napětí
Za normálních provozních podmínek, s vyloučením přerušením napájení, musí být během každého týdne 95% průměrných efektivních hodnot napětí v měřených intervalech 10 minut v rozsahu Un+-10%, t.j,:
207V až 253V pro napětí fázové         360V až 440V pro sdružené napětí
 
Rychlé změny napětí
Velikost změn napětí. Rychlé napětí jsou zejména způsobeny změnami zatížení u odběratelů nebo spínáním v síti. Za normálních provozních podmínek rychlé změny napětí obecně nepřekračují 5% Un, za určitých okolností se však mohou vyskytnout několikrát denně rychlé změny napětí až 10% Un.

Míra vjemu blikání (flikru). Za normálních provozních podmínek musí být po 95% času v libovolném týdenním období dlouhodobá míra vjemu flikru Pit=1.

Flikr (blikání) je kolísání napětí způsobující změnu jasu světelných zdrojů vnímanou lidským okem.

Poznámka: změna napětí, která vyvolá snížení napětí pod 90% Un se považuje za pokles napětí. Změna napětí, která vyvolá zvýšení napětí nad 110% Un se považuje za dočasné přepětí.

 
Krátkodobé poklesy napětí.
Krátkodobé poklesy napětí jsou obecně způsobeny poruchami ve veřejné distribuční síti nebo v instalacích odběratelů. Jsou to nepředvídatelné, převážně náhodné jevy. Jejich četnost výskytu za rok se značně mění podle typu rozvodné sítě a místa sledování. Mimoto může být jejich rozložení během roku velmi nepravidelné.

Směrné hodnoty: Za normálních provozních podmínek může být očekávaný počet krátkodobých poklesů napětí během roku od několika desítek až do jednoho tisíce. Většina krátkodobých poklesů napětí má dobu trvání kratší než jednu sekundu a hloubku poklesu menší než 60%.

 
Krátkodobá přerušení napětí
Za normálních provozních podmínek je roční výskyt krátkodobých přerušení napětí v rozsahu od několika desítek až do několika stovek. Přibližně 70% krátkodobých přerušení bývá kratší než jedna sekunda.

Poznámka: v distribučních sítích české energetiky se za krátkodobé přerušení nebo pokles napětí považuje událost s délkou trvání do 3 minut.

 
Dlouhodobá přerušení
Poruchová přerušení napětí jsou obvykle způsobena vnějšími událostmi nebo vlivy, kterým energetická společnost nemůže předcházet. Pro roční četnost a doby trvání dlouhodobých přerušení není možné udat typické hodnoty. To je způsobeno velkými rozdíly v uspořádání a struktuře elektrických sítí a rovněž nepředvídatelnými důsledky povětrnosti a vlivy třetích stran.

Směrné hodnoty: Za normálních provozních podmínek může být roční četnost napětí delších než tři minuty menší než 10, avšak v závislosti na oblasti může dosahovat až 50.

Pro předem dohodnutá plánovaná přerušení se ohlašují v předstihu v souladu se zákonem č.458/2000Sb.

Garance
V souladu s vyhláškou ERÚ č.306/2001Sb. o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb v elektroenergetice garantuje konkrétní společnost ve své distribuční soustavě minimálně tyto dva standardy kvality dodávky elektřiny:

  1. Standard odstranění poruchového přerušení pojistky v hlavní domovní skříni nízkého napětí, která je součástí elektrické přípojky. Některé společnosti garantují dobu odstranění výpadku pojistky kratší než 6 hodin, která uplyne od okamžiku, kdy provozovatel distribuční soustavy o výpadku pojistky informována, vyjímkou je kumulace poruch.
  2. Standard obnovy dodávky elektřiny do předávacího místa při přerušení dodávky elektřiny:
    • ze zařízení nízkého napětí (do 1kV). Do 3 hodin od okamžiku, kdy je informována o poruše v distribuční soustavě, zahájí energetická společnost, práce na obnově dodávky a do 24 hodin obnoví dodávku elektřiny u všech zákazníků připojení k zařízení této napěťové úrovně.
    • ze zařízení s napětím vyšším než 1kV. Do 2 hodin od okamžiku, kdy je informována o poruše v distribuční soustavě, zahájí energetická společnost práce na obnově dodávky a do 12 hodin obnoví dodávku elektřiny pro všechny zákazníky připojené k zařízení této napěťové úrovně.
    • TEXT Z OBLASTÍ
      • Dějepis
      SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

      Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.