Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Principy (4.) Přírodní alchymie (1.)


Document Actions
Principy (4.) Přírodní alchymie (1.)
Když atom některého prvku ztratí některý ze svých elektronů, jeví se navenek jako kladně nabitý. Když elektron získá, stane se záporně nabitým. To už víme, takový atom je iontem. Třeba tím změní chemické vlastnosti, ale stále zůstává stejným prvkem, jakým byl na začátku. Ani jeho atomová váha se nezmění, poněvadž váha atomu je prakticky soustředěna v jeho jádře.
Margita Boháčová, ze dne: 12.08.2003
reklama

Když se však změní jádro prvku, dochází k přeměně v jiný prvek. Mezi sebou se prvky liší jen počtem protonů a neurotonů v jádře a tomu odpovídajícím počtem obíhajících elektronů. Mnoha pokusy bylo dokázáno, že všechny prvky jsou složeny ze stejných základních částeček, z protonů, neurotonů a elektronů. Kdybychom dovedli libovolně měnit jejich počet, mohli bychom z kteréhokoliv prvku vytvořit jakýkoli nový prvek. Postačilo by vyjmout jádro atomu, vybrat si v tabulce Mendělejevovy periodické soustavy některý jiný prvek, pozměnit podle toho složení jádra a vložit jej zpět do elektronových obalů s tolika elektrony, kolik je protonů v jádře.

Myšlenkou přeměny prvků se ve středověku zabývali alchymisté. Pokoušeli se měnit obyčejné kovy ve vzácné, v zlato a stříbro. Jak tajuplné byly alchymistické laboratoře se zčernalými stěnami a prapodivnými křivulemi, v nichž vřely záhadné látky, mající proměnit prostý kov ve vytoužené zlato! Jak napjatý a nedočkavý byl výraz vrásčitých tváří starých mistrů alchymie! Skloněni nad rozžhavenými kelímky, toužebně čekali na okamžik tajemné regenerace vroucích látek, kdy se tajemný roztok promění v drahocenný kov.
Ubozí pošetilci! Zapomněli, že v okamžiku, kdy by se podařilo vyrobit umělé zlato z obyčejných kovů, stal by se drahocenný kov právě tak obyčejným. Zlato by ztratilo svou cenu, danou vzácností, a kleslo by třeba až za železo, poněvadž nemá jeho cenné vlastnosti. Nemá například pevnost železa.
Přeměny prvků chtěli alchymisté dosáhnout prostředky, které nemohly stačit na překonání ohromných přitažlivých sil v jádru atomu. Sebevětším žárem pecí a nejrůznějšími chemickými prostředky by nevynutili změnu ve složení jader atomů. To byla pošetilost a marná námaha.

V alchymii však bylo také mnoho podvodů a klamu. Lidské dychtivosti po zlatě využili podvodníci, kteří si z alchymie vytvořili bezpracný zdroj peněz. Jim se ovšem dařila přeměna jiných prvků v zlato výborně. Dovedli ukrýt trochu zlata předem v kelímcích, v nichž vařili své divotvorné roztoky, nebo v bambusových tyčích, jimiž je míchali. Takto vyrobené zlato pak mnohonásobně zaplatili pošetilci, kteří podvodníkům věřili.
Skutečná přeměna prvků v jiné se středověké alchymii nepovedla. Děje se však od pradávna v přírodě. Mocná příroda má k tomu prostředky, kterým se nemohou vyrovnat slabé lidské síly. Radioaktivní prvky, uran, radium, thorium, se samovolně rozpadají a postupně se mění v jiné prvky, až končí jako obyčejné, neradioaktivní olovo.

Tyto přeměny trvají většinou nesmírně dlouho. Proto zůstaly tolik věků utajeny lidskému vědění. Dnes už víme, že přirozený rozpad radioaktivních prvků zasahuje jádra jejich atomů. Tím se složení jader mění. Když třeba atom uranu, který má v jádře 92 protonů, ztratí jich 10, promění se v obyčejné olovo.
Významnými pracovníky v oboru radioaktivity byli manželé Marie a Pierre Curieovi a zeť a dcera paní Curieové, manželé Irena a Frédéric Joliotovi.
Paní Curieová byla spolupracovnicí francouzského chemika Bequerela, který objevil nový druh záření u uranových sloučenin. Paní Curieová nalezla při rozboru jáchymovského smolince nový prvek, který byl na její počest podle její vlasti nazván polonium.
Manželé Joliotovi při pokusech o umělý rozpad jader atomu objevili umělou radioaktivitu. Působením alfa paprsků se jim podařilo vytvořit z aluminia radioaktivní prvek, fosfor s atomovou vahou 30. Za objev umělé radioaktivity dostali r. 1935 Nobelovu cenu. Svým objevem neobyčejně přispěli studiu uměle vyvolaného rozpadu atomových jader, tedy k získávání atomové energie.
Radioaktivní prvky jsou všude v přírodě, i když rozptýleny v malých množstvích. Jsou ve vodě, v zemi, v rostlinách a v tělech živočichů, ba i v lidském těle.

Reloaded Ladislav Smrž 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933