Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Principy (5.) Přírodní alchymie (2.)


Document Actions
Principy (5.) Přírodní alchymie (2.)
V našem těle dochází ustavičně k radioaktivním změnám. Je to vlastně atomový rozpad v malém. Energie jím vytvořená je však směšně malá. Kdybychom si ji hromadili plných padesát let, stačila by rozsvítit žárovku do kapesní svítilny na několik vteřin.
Margita Boháčová, ze dne: 3.09.2003
reklama

V našem těle dochází ustavičně k radioaktivním změnám. Je to vlastně atomový rozpad v malém. Energie jím vytvořená je však směšně malá. Kdybychom si ji hromadili plných padesát let, stačila by rozsvítit žárovku do kapesní svítilny na několik vteřin.

Ve větším měřítku se dějí radioaktivní proměny v zemi rozpadem radioaktivních prvků.Vzniká tím teplota, která stačí nahrazovat ztráty, způsobené ustavičným ochlazováním zeměkoule.
Také v meziplanetárním prostoru dochází ke stálým radioaktivním změnám, ale už opravdu ve velkém. Uvolňují se nesmírná množství energie. Příkladem je naše slunce, na němž ustavičně probíhají reakce v jádrech atomů jeho hmoty a vyvinuje se teplota milionů stupňů. Nahrazuje se tak teplo vyzářené sluncem do okolí a udržuje se teplota jeho povrchu kolem 6000°C.
Také člověk se snažil získat energii ukrytou v atomech. Umělý rozpad atomů se v poslední době podařil bombardováním atomových jader vhodné látky (například uranu) neutrony.

Při zásahu se štěpí další jádra atomů a tak reakce roste jako lavina a proběhne neobyčejně rychle.V této formě, kdy se vyvíjejí nesmírné tlaky, hodí se atomová energie k odstraňování přírodních překážek při stavbách. Žádná výbušnina nemůže uvolnit tolik energie. K tomu bylo atomové energie po prvé užito v "SSSR" při velkých stavbách komunismu. Tím se stal "Sovětský svaz" prvou zemí, jež využila nové ohromné energie k mírovým pracím, a ne k hromadnému vraždění atomovými pumami.
Když se štěpení atomových jader uměle přibrzdí, probíhá rozpad zvolna a vznikající teploty se dá použít k výrobě páry pro parní turbiny elektráren. V červnu 1954 byla v "Sovětském svazu" spuštěna prvá průmyslová elektrárna na atomový pohon. Tím Sovětský svaz opět předstihl Ameriku a Anglii a dokázal využít atomové energie ve službě míru. Spuštění atomové elektrárny je historickou událostí, která má nepoměrně větší mezinárodní význam než shození prvé atomové bomby na Japonsko roku 1945.
Je podivuhodné, jaké množství energie je nahromaděno v nepatrných atomech. Proto bude jistě zajímavé říci si o tom něco bližšího.

Reloaded Ladislav Smrž 1956

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Máte z ploužení autem v městské dopravě či hledání místa k parkování stresové stavy? Neholdujete motorkám a jízdu na kole spojujete s námahou, pocením a nutným převlékáním? Elektrická kola eliminují nevýhody klasických kol a stávají se novým fenoménem v dopravě ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933