Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Nakupuji elektro sám!


Document Actions
Nakupuji elektro sám!
Které elektroinstalační materiály nakupovat sám a co konzultovat s odborníkem? Podívejte se na několik modelových situací v obchodě... Proč je dobré se pře nákupem elektroinstalačního materiálu poradit s odborníkem?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.05.2003
reklama

Elektroinstalační materiál je v naší republice volně dostupný.

     

Praxe je taková, že pokud přijde k pultu obchodníka poloslyšící stařenka s objednávkou na vysokonapěťový odpínač za půl miliónu, tak vězte, že po složení příslušné zálohy bude vydán pokyn k distribuci. Pokud stařenka zaplatí zbytek částky, tak se uvedený přístroj objeví u její "perníkové chaloupky", kde ji dopravci proti podpisu a bez zbytečných otázek složí. Skutečnost, že pak na ten odpínač slepice a holubi tvoří izolační vrstvy už nikoho nezajímá.
Podobná situace je i s elektromateriálem, který si koupíte v supermarketech. Pokud si koupíte 30 metrů kabelu a pak doma zjistíte, že uvedený průřez je nízký, nechoďte si stěžovat zpět do prodejny!

Tak co tedy?
Samozřejmě volat elektrikáře na výměnu jedné zahnědlé zásuvky se dle ceníku určitě nevyplatí. Neznalému spotřebiteli nezbývá nic jiného, než navštívit specializovanou maloprodejnu. Pokud je prodejní personál opravdu kvalifikovaný, určitě poradí dobře, ovšem na základě vašich požadavků. Ovšem často nakupující vlastně přesně neví co chtějí.....


  • Nakupující:

    Dobrý den, chtěla bych takovou zásuvku... (ukáže na typ zásuvky, kterou by chtěla na dvoře).

    Prodavač: (se neptá kam chce takovou zásuvku použít)

    Prosím, zde....

    Chyba: I když pouze vyměňujete zásuvku za zásuvku, jistič za jistič, tato skutečnost ještě neznamená, že konáte správně. I když ve stávající instalaci jsou přístroje, které byly kdysi zrevidovány a celá instalace vyhovovala, dnes to již nemusí být pravda. Každou novou změnu musí posoudit elektrikář, zda nebude přítěží na stávající rozvod. Proto, vždy před nákupem kontaktujte svého elektrikáře.


  • Nakupující:

    Dobrý den, chtěl bych takovou pojistku, ale o trošku silnější...

    Prodavač:

    Toto byla desetiampérová, chtěl byste šestnáctiampérovou?

    Nakupující:
    Ano, šestnáctiampérovou, ta deseti... se mi stále přepaluje!

    Chyba: Bez odborného posvěcení nezvyšujte hodnoty pojistkových vložek a jističů. Pokud se pojistka stále přepaluje, nebo jistič vypíná je porucha na vedení od jistícího prvku, ve spotřebiči, nebo jste připojili více spotřebičů, než na které je vedení ve zdi dimenzováno. Proto pokud vám jistící zařízení stále odpíná je třeba hledat příčinu!


  • Nakupující:

    Chtěla bych tady tu bílou dvoupramennou šňůru. Asi osm metrů. Jednu vidlici a zásuvku.

    Prodejce:

    Paní, pokud z tohoto materiálu chcete zhotovit prodlužovací šňůru, tak vás musím upozornit, že je nutno použít v každém případě šňůru třípramennou!

    Nakupující:
    Nééé, Macháčková v masně říkala, že stačí dvoupramenná a taky to funguje! Vůbec mne nezajímají vaše předpisy, to je k nám domů a tam si mohu dělat co chci!

    Chyba: Většina populace se domnívá, že normy a předpisy se tvoří pouze proto, aby bylo co dodržovat, či obcházet. Pravdou je ovšem skutečnost, že tyto předpisy vznikají jako určité minimum, které má zabezpečit správný chod zařízení, tak aby nedošlo k úrazu nebo úmrtí. Proto se neptejte amatérského praktika, ale elektrotechnického odborníka, protože jen odborník si dovede představit jaká všechna teoretická nebezpečí mohou hrozit!


Prodejce v obchodě nezastává funkci montéra, projektanta, či revizního technika, který by navrhoval vaši elektroinstalaci. Prodejce je určen k odbornému prodeji a vyskladnění požadovaného zboží. Samozřejmě v tržních podmínkách se kvalifikace prodejců zvyšuje. Přes to nakupujte raději až po odborné konzultaci se svým osobním elektrikářem. Tomu sdělíte co potřebujete, on posoudí stav vaší elektroinstalace a navrhne bezpečné a finančně přijatelné řešení.

Ovšem pokud můžeme poradit, tak si vyberte svého osobního elektrikáře podobně jako lékaře. Pokud vyvstane potřeba výměny, nákupu, montáže, osobní elektrikář poradí po telefonu, co vše je potřeba k jeho úspěšné návštěvě. Bezpečnost elektroinstalací je vždy kompromisem, mezi mírou bezpečnosti a náklady na její realizaci.

Vyberte si nejbližšího odborníka z levého menu!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933