Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Jak ovládat osvětlení chodeb, schodišť...?


Document Actions
Jak ovládat osvětlení chodeb, schodišť...?
Tlačítko, vypínač nebo snímač pohybu? Všimli jste si někdy, že se osvětlení ovládá pouhým stiskem tlačítka? Většinou však se tato funkce realizuje běžnými vypínači. Jak to tedy je? Jaký je rozdíl, výhody, nevýhody, náročnost...
Jaroslav Borovec, ze dne: 21.01.2003
reklama

V prostorách jako je chodba, schodiště, nebo sály, tělocvičny... se ovládá osvětlení často z více míst. K tomu účelu se nejčastěji používají schodišťové přepínače a v případě ovládání osvětlení více než ze dvou míst, také s vřazeným křížovým přepínačem. Tato varianta je v domovních instalacích nejvíce používaná, protože její aplikace vyžaduje pouze správný typ strojku vypínače a patřičný počet vodičů mezi jednotlivými ovládacími místy a svítidlem.

Tlačítko s kontrolkou výrobce Siemens

V případě mnoha míst je v některých případech vhodnější uvažovat o zapínání a vypínání osvětlení pomocí tlačítek. Uvedený řada vypínače je designově shodná, pouze vnitřní přístroj má funkci tlačítka. Ovládání osvětlení se pak děje pouhým stiskem. Jehož zapínání a vypínání realizujete opakovaným stlačením kolébky. Technicky je tento princip uskutečněn pouhými dvěma dráty, kterými jsou paralelně propojena všechna ovládací tlačítka. V rozvaděči je pak instalováno jedno relé, které vždy při stisku jednoho z tlačítek změní polohu z 0 na 1 a pak zase dalším stlačením z 0 na 1. Při této variantě se ušetří na vodičích mezi ovládacími místy, protože v za použití systému s tlačítky a relé stačí i v nejzazším místě pouze dva vodiče. Relé ovšem také něco stojí, ovšem v případě takové instalace máte možnost využít dálkového centrálního vypínání osvětlení. Tedy pokud opouštíte objekt jako poslední, tak je možnost (např. při zakódování budovy) vyslaní jednoho impulsu, který centrálně vypne všechna zapomenutá svítidla, která byste jinak museli osobně vypnout mechanickým vypínačem. Tento princip je velmi užívaný na chodbách a schodištích ve spojitosti s časovým relé.

 

Venkovní snímač pohybu Busch Jaeger Venkovní snímač pohybu Busch Jaeger

U rozsáhlých chodeb výškových budov je vhodné využití snímačů pohybu. Snímače pohybu se vyrábějí ve více variantách. Důležité jsou parametry dosahu a úhel kontrolovaného místa.
Na vesnicích se tato varianta často používá hlavně na přístupných dvorech a jiných soukromých pozemcích, na které je volný přístup a není potřeba je stále osvětlovat, pouze pokud je potřeba. Takový snímač pohybu má dvě zásadní funkce.

  • bez vašeho přičinění osvětlí přístupovou cestu
  • nezvané návštěvě osvětlí tuto přístupovou cestu také, což nemusí být vždy v zájmu nezvané návštěvy

Jaké se dělají časté chyby při návrhu spínání osvětlení snímačem pohybu?
Ne každý snímač pohybu se hodí pro váš účel. Jsou to tedy právě dvě výše zmiňovaná kritéria. Dosah a úhel kontroly. V případě, že osvětlujete tímto způsobem schodiště a máte na dva snímače nastaveny tak, že vzniká mezi nimi "hluché" místo (a není nastavena potřebná časová prodleva vypnutí), kde pokud se na chvíli zastavíte, jste jednoduše po tmě. Což určitě nepřivítáte v případě, že stoupáte nebo sestupujete po schodišti a máte plnou náruč.

Snímač pohybu LegrandSnímač pohybu JUNG

Problematika délky svitu osvětlení je předmětem jiného článku.

Poraďte se zkušeným projektantem, jak nejlépe vyřešit osvětlení takových míst jako jsou chodby, schodiště nebo přístupové cesty.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V dnešní době už není žádnou výjimkou, pokud ovládáte svá zařízení pomocí mobilního telefonu. Společnost ABB s.r.o. v loňském roce uvedla na trh řadu těchto přístrojů a v letošním roce došlo k jejímu rozšíření. Jaké zahrnuje novinky a aplikace, čtěte zde ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933