Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Osvětlení ve vypínači


Document Actions
Osvětlení ve vypínači
Co je to osvětlení vypínače? K čemu je taková funkce? Jaké máme varianty k osvětlení vypínačů? Na co je dobré myslet ve fázi projektu?
Milan Bureš, ze dne: 21.01.2003
reklama

Některé osvětlení vypínačů chápeme jako "poziční osvětlení", které nám slouží v neosvětleném prostoru k rychlé orientaci a možnosti rozsvítit osvětlení. K tomuto účelu se často používají uvnitř vypínače malé doutnavky, které vyzáří toliko potřebné záře pro nezbytnou orientaci.

Elegantní IMPULS

Naopak jiné světlo umístěné ve vypínači označujeme jako "stavové osvětlení", které nám oznamuje, zda je konkrétní spotřebič zapnut nebo vypnut. Záleží pak na designové řadě konkrétního výrobce, jak se konstrukčně vypořádal s tvarem tak, aby splnil účel a navíc toto zařízení působilo esteticky.

Elegantní světelné pole GIRA

Většina modelů obsahuje průzor v kolébce vypínače, kterým proniká světlo doutnavky. Toto světlo nemusí mít pouze orientační funkci, ale také často signalizuje stav obvodu (zda je pod napětím...), nebo také může signalizovat, že po chvíli pohasnou svítidla schodišťového osvětlení.

Kolébka s průzorem výrobce SIEMENS

K signalizaci se často používá v případě, když potřebujete signalizovat například stav spotřebiče v prostoru, kam přímo nevidíte (světlo v zahradě, sklepě, spíži, nebo také na půdách), také se používá na signalizaci sepnutí HDO (signalizaci nižší sazby). K těmto účelům se běžně používají kolébky s průzorem. 

Kolébka s průzorem výrobce JUNG

Pokud chceme efektně osvětlit vypínače na chodbě tak, abychom v tmě rychle nalezli vypínač, nebo aby nám tato světélka jasně ukázala obrys cesty, je dobré použít modelů, které jsou konstrukčně vytvořeny pro tento účel. U takového produktu vyzařuje světlo podstatně větší plocha vypínače. Například osvětlený obrys kolébky, podsvětlený rámeček, nebo podsvětlená celá plocha kolébky. Samozřejmě, že z hlediska zapojení se dá toto osvětlení použít i k výše uvedeným signalizacím, ovšem cena za design bývá často vyšší a tak si dovolím rozdělit tyto možnosti na dvě odlišné skupiny.

Ovládací panel designové řady B ticino

Pro osvětlení se dají použít žárovky, svítivé diody LED, nebo v nejčastějších případech doutnavky.

  • Žárovky ve vypínačích se prakticky již nevyskytují, jsou velké, jejich světelný tok je příliš velký (k tomuto účelu nevyužitelný), navíc energetické ztráty způsobují velké teplo, které neprospívá životnosti systému vypínače. Barevně se dá odlišit barevnou krytkou nebo přímo barevným sklem vrchlíku žárovky. Ovšem v případě barevných kombinací je vhodnější využít jiných světelných zdrojů.
  • Svítivé diody LED jsou sortimentem, který se stále více prosazuje v moderním osvětlování, jejich pořizovací hodnota je sice vyšší, ale provozní náklady minimální, životnost dlouhá a světlo LED diody v mnohých případech upoutá lidské oko snadněji. Barevné provedení LED diod má širokou nabídku. Pro informační účely se tedy hodí lépe.
  • Doutnavky jsou nejlevnějším způsobem osvětlení těchto přístrojů. Jejich pořizovací hodnota je nejnižší, stejně jako jejich provoz a životnost samotná. Vyzařované světlo je zbarveno do oranžova. Jiná barva je nedostupné..

Pokud budete chtít využít ve svých prostorách možnosti osvětleného vypínače, dohodněte se zavčas se svým projektantem, aby uvedl do projektu nezbytné vodiče, které tyto funkce zajistí!

Možnost osvětlení výrobce B ticino

V případech, kdy budete chtít signalizovat jiný stav než vypnutý, je potřeba přivést k signálce další vodič, který ovšem může v případě nedostatečného projektu pod omítkou chybět.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933