Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Jak vybírat svítidla? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.01.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Jak vybírat svítidla?


Jak vybírat svítidla?
Je doba klasických lustrů nenávratně pryč? Prý se již nenavrhují svítidla s jedním centrálním vývodem na stropě! Halogenové bodovky nebo křišťálový lustr? Je to jedno? Nepomluví mne sousedi, že nejsme IN?!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.01.2003

Podobně jako u vypínačů, tak i u svítidel se dnes již často nerozhoduje o pouhém osvětlení místností. Svítidlo jako součást interiéru nebo exteriéru spoluvytváří atmosféru jak již svým svitem, tak i vlastním designem. Proto se dnes stala z osvětlování nová věda. Pokud se někdo domnívá, že je návrh osvětlení jednoduchý, tak patrně neví o mnoha aspektech, které vyvažují výrazy optimální, dostatečné, příjemné, praktické, vkusné, bezpečné, a třeba i ekonomické osvětlení.

Stejně jako se může člověk nevkusně obléci (černé kalhoty a bílé ponožky, sako a tenisky....), podobně může nevkusně volit i osvětlení. Většina spotřebitelů je silně ovlivněna reklamou a zapomíná na důležitý fakt, že pokud v místnostech mají barokní nábytek, tak zřejmě HI-TECH svítidla (momentálně v cenové akci) nebudou tím správným doplňkem (a naopak).

Pokud si opravdu chcete vybavit svou kancelář nebo domácnost těmi "správnými" svítidly, zkuste se obrátit na odborníky, kteří mají s osvětlováním a návrhy zkušenosti. Takovým odborníkem nemyslíme samozřejmě dělníka z montážní dílny kancelářských svítidel, nebo obchodníka, který navrhuje osazení svítidly pouze podle výpočtu osvětlení. Architekt, projektant, odborník, který pochopí vaši představu a dokáže na ni reagovat korektní světelnou nabídkou.

Co na to elektrikářští odborníci?

Milan Bureš, revizní technik:

Je dobré pamatovat na osvětlování, nasvětlování různých objektů, předmětů jako jsou obrazy. Tedy dnes než klasický lustr lidé volí spíše nějaké obyčejné rampy s halogenovým osvětlení a vytváří si různé scény.

Ludvík Málek, osvětlovací technika:

Dnes osvětlení v místnostech nebývá již řešeno jedním centrálním vývodem, ale i v relativně malých místnostech (obývací, hala domu) se dnes pracuje se světelnými scenériemi. Tak jak elektronika, vybavení kuchyně, vybavení koupelny se stále více vybavuje el. Přístroji, tak je i oblast osvětlení velice dynamickým odvětvím, které přináší každým rokem stále něco nového. Náš trh např. nezasáhla vlna (k 2002) osvětlení se svítivými diodami, na kterých sice není postaveno základní osvětlení. Takové diody jsou trvale svítící dekorací, která má minimální spotřebu elektrické energie a dotváří váš interiér k vaší představě. Samozřejmě pokud chci takové osvětlení, tak je potřeba s tím počítat již v návrhu elektroinstalace.

Pavel Barvíř, projekce elektro:

Osvětlení v domácnostech se neřídí přísnými předpisy na intenzitu osvětlení jako v kancelářských prostorách. Svítidla by měly být vybrány dle designu a charakteru místnosti. Mohu vřele doporučit nechat výběr designu svítidel na architekta nebo alespoň na manželku. Vyvarujte se nákupu dle „akčních slev". Když to stojí méně buď to nikdo nechce protože je to nevzhledné nebo je to poškozené. Také neosazujte kompaktní CD zářivky úplně všude. Takové světelné zdroje se hodí na místa, kde se svítí déle. Tedy vynechal bych prostory typu, vchod, spíž, koupelna, toaleta….

Jiří Olejníček, projekce elektro:

Z mé zkušenosti řeknu, že je dobré mít co nejmenší výběr, protože pokud má investor na výběr ze tří svítidel, tak většinou si z nich dle designu a ceny některé vybere. Ovšem pokud mu nabídnete svítidel do koupelny patnáct, tak to může být také bezradný.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.