Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Co koupíte v obchodě?


Document Actions
Co koupíte v obchodě?
Pro koho je maloprodejna určená? Co nabízí? Co má dělat laik s koupeným jističem? Mohu si opravdu koupit cokoliv? I když nevím co s tím? Nebo potřebuji nějaké osvědčení? Není to nevýhodné nakupovat v maloprodejně?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.01.2003
reklama

Pokud máte potřebu elektroinstalačního materiálu pak vězte, že všechno se dá jednoduše pořídit. K tomu účelu existují maloprodejny a velkoobchody. I přes to, že instalace velké většiny elektromateriálu je nebezpečná, můžete si pořídit prakticky jakýkoliv díl, třeba izolátor stožáru vvn (velmi vysokého napětí).

Tak tedy kam? Pro co? Za kolik?

Výrobci
Jak již název napovídá výrobce vyrábí. O prodej jeho produktu se starají obchodníci. Což jsou právě velkoobchody a maloprodejny. Někteří výrobci mají tzv. "podnikové prodejny". V takových prodejnách koupíte sortiment konkrétního výrobce za běžné ceny, nikoliv extrémně nízké jak se mnozí domnívají.

Velkoobchody
Se zaměřují na zásobování elektromateriálem řemeslníkům a montážním firmám. Technická podpora je v těchto obchodech omezena pouze na technická data, která potřebují odborníci. Tem poskytují obchodní prostor na základe celoročních množstevních odběrů. V některých velkoobchodech muže nakupovat i koncový spotřebitel, ovšem podobně jako v "podnikové prodejně" za běžné ceny. (pokud ovšem nechcete koupit např.. 1000ks jističů...)

Maloprodejny
Jsou určeny pro drobný prodej koncovým spotřebitelům. Tem se "samozřejmě" poskytují podstatně jiné informace, přístup k odebírajícímu je zcela odlišný než u prodeje profesionálům (kteří ví proč, co kupují a jak s tím naložit). Zboží zde koupíte za běžnou cenu.

Kompletní dodávka včetně montáže
Zpravidla bývá nejvýhodnější kompletní dodávka služeb a materiálu. I přes to, že zboží i od řemeslníka dostanete za běžnou cenu, je to pro vás často výhodnější, protože už v té ceně je např. montáž a záruka na práci. Což je někdy poměrně velká částka!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933