Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Jak vybrat projektanta?


Document Actions
Jak vybrat projektanta?
Který projektant se hodí právě pro vás..., který ví co potřebujete? Jak takového odborníka nalézt? Projektant není pouze zručný kreslíř schémat! Navrhne a propočítá vaše představy a vdechne jim první tvář. Čím mi vlastně bude projektant prospěšný?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.01.2003
reklama

Neplatí žádná ze známých pouček. Ani z velkého výběru si nemusíte vybrat, pokud nemáte klíčové informace. Projektant je odborník na navržení systému. Tedy na základě vašich představ ať již praktických, finančních projektant použije svých dosavadních znalostí (popřípadě je dynamicky rozšíří o další) a navrhne nejbližší dosažitelné řešení. U elektroinstalace je to konkrétně tak, že se vyzpovídáte projektantovi ze svých představ o novém domově a ten převede tyto sny do reálnější podoby. Této podobě říkáme "projekt". Součástí projektu je i výčetka plánovaného materiálu. Na základě těchto podkladů si necháte zpracovat cenové nabídky elektromontážních dodavatelů. Prověříte všechny položky projektu, zhodnotíte zda jsou opravdu všechny součásti nezbytné a také zda cena je cenou obvyklou.

Dnes už se málokdo domnívá, že by dokázal sám navrhnou "bezchybně" elektroinstalaci tak, aby byla:

  • bezpečná
  • úplná
  • optimální (s rezervami)

Technika jde mílovými kroky vpřed a i projektanti mají co dělat, aby udrželi svými znalostmi tempo. Nejedná se totiž o pouhé novinky, ale také o nové předpisy, kterých se mění velké množství a o kterých neodborná veřejnost nemá vůbec žádné podvědomí.

Milan Bureš, revizní technik:

To je otázkou, kdo doporučí dobrého projektanta, cechy a svazy veřejnost stále nebere v úvahu i přes to, že často jako jediní znají odborníky v místě.

Ludvík Málek, osvětlovací technika:

Jedna věc je správný návrh průřezů, jištění, zapojení… tedy technické řešení, které obvykle zpracuje projektant. Co se týká návrhu osvětlení, existují různí specialisté na osvětlení interiérů a exteriérů, kteří konzultují s architekty nebo přímo s investory jejich představy o osvětlení. Takový osvětlovací specialista přijme informace o funkci, designu a ceně svítidla a předloží ze svých možností nebo znalostí nejvhodnější varianty typů, které lze aplikovat. Velmi často se stává, že přichází zákazník, který má před stěhováním a jde si vybrat svítidla do nově vymalovaných prostor. Až se obeznámí s možnostmi, které jsou k dispozici, tak konstatuje, že přišel pozdě. To potvrzuje to, že laik často vůbec netuší jaké jsou soudobé možnosti. Je to také tím, že média (tv, noviny, časopisy) neinformují laickou veřejnost, že se dnes pracuje se světelnými scenériemi, s dekorativními svítidly zabudovaných ve stěnách, rampách, podlahách…. Ani veletrh neukáže jak zařizovat, plánovat osvětlení do domu. Média by měly veřejnosti oznámit, jaké typy osvětlení existují a měly by přinášet jednoduchá vysvětlení kterým směrem se ubírá vývoj osvětlování a k čemu slouží. Vytváření světelných scenérií není samoúčelné.

Stanislav Štěrba, elektromontáže:

Je dobré se zeptat v okolí, a při výběru přihlížet na reference, nikoliv na pouhé členství v zájmových organizacích.

Vlastimil Blažek, elektromateriály:

Asi bych se podíval do telefonního seznamu, kdo je v blízkosti s takovou profesí, ovšem telefonní seznam neprozrazuje nic o referencích dotyčného. Pouze jeho nabídku co provádí, což dnes již nabízí každý. Pak bych asi zapátral na Internetu, kde je již více informací.

Pavel Barvíř, projekce elektro:

Zřejmě laik vezme telefonní seznam a zavolá prvnímu nejbližšímu k jeho bydlišti. Ovšem z telefonního seznamu získá například 200 kontaktů a z toho bude 20 v rámečku. Jak pozná toho správného? Podle rámečku určitě ne!

Jiří Olejníček, projekce elektro:

Lidé si na standardní elektroinstalace nenechávají zpracovávat projekt. „Nějak" se to zapojí, „nějak" zreviduje a za pár roků se „nějak" přijde na to jak to kdo asi zapojoval. Což je samozřejmě špatná koncepce.

Vybírejte si osvědčené, renomované odborníky s prokázanou praxí!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933